Yolcu360 Blog
türkiye-dalış-noktaları-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’nin En Güzel 9 Dalış Noktası

Türkiye’nin En Güzel 9 Dalış Noktası

 Turkuazın her tonunu barındıran eşsiz koylarımız, binlerce çeşit deniz altı canlısı ise adeta bir cennet. Peki en güzel deniz altı manzaraları nerede yer alıyor? Türkiye’nin en güzel 5 dalış yerine göz atalım.  İşte Türkiye dalış noktaları!

Türkiye Dalış Noktaları

Scuba diving adı ile bilinen dalış her ne kadar spor dalı olarak bilinse de bize sorarsanız tutkudur. Denizin derinliklerine inerken adeta ruhunuzu keşfettiğinizi hissedeceksiniz. Daha önce karşılaşmadığınız balık çeşitleri, renk renk pulları ile bin bir çeşit deniz canlısı ile göz göze geleceksiniz. 

Elbette aklımıza estiği gibi her yerde dalış yapamayız. Özellikle “tüplü dalış” yapmak isteyenlerin uymak zorunda olduğu birtakım kurallar mevcuttur. Bu kurallara hakim olabilmek adına eğitim almanız gerekmektedir. Nitekim eğitim sonrası tarafınıza federasyon onaylı bir bröve ulaşacaktır. Sahip olduğunuz bröve sayesinde dalgıç olduğunuzu ispatlayabilirsiniz. Böylece dalmak istediğiniz derinlik ve dalış teknikleriniz değişiklik gösterir. Her şeyden önce tecrübesiz iseniz “discover scuba” adı verilen deneme dalışı ile başlamalısınız. Ardından eğitim alır ve sığ sularda dalış şansı yakalayabilirsiniz. Sorumlu olan dalgıçlara ait birtakım kurallar vardır. Bunlar:

  • Eğitiminiz ve yetenekleriniz dahilinde dalış yapın
  • Dalış öncesi sahip olduğunuz şartları ve yapacağınız dalışın eğitiminize uygun olup, olmadığına karar verin. 
  • Dalış ekipmanınızı dalış öncesinde kontrol edin. 
  • Sorumluluk alanınızı ve güvenliğinizi ihlal edecek davranışlarda bulunmayınız. 
  • Çevreye ve topluma karşı duyarlı dalışlar gerçekleştirin.

Türkiye En İyi Dalış Yerleri

¾’ü sularla kaplı bir gezegende yaşayıp da denizi sevmemek olur mu? Nitekim yarımada ülkesi olmamız da denize olan sevgimizi biraz daha artırıyor. Dalış söz konusu olunca ülkemiz suları bu iş için biçilmiş kaftan. Binlerce balık türüne, yüzlerce deniz canlısına ev sahipliği yapan denizlerimiz cennetten manzaralar sunuyor. Dalış sırasında yaşadığınız mutluluğu hiçbir şeye değişmeyeceğiniz gibi dalmaktan da vazgeçemeyeceksiniz. İşte dalış tutkunları için hazırladığımız Türkiye en iyi dalış noktaları listemiz. 

  • Akvaryum Koyu / Fethiye – Muğla

turkiye-dalis-noktalari-6.jpg

Her türlü dalış seviyesine hitap eden Akvaryum Koyu, denizaltı eşsiz zenginlikleri ile göz kamaştırıyor. 18-20 metrelik amatör dalışların yanı sıra 60 dakikalık profesyonel dalışların da gerçekleştirildiği benzersiz bir koy. Aynı zamanda ilk kez dalma deneyimi yaşayacak olanlar için gerekli eğitimlerinden düzenlendiği Türkiye en iyi dalış noktaları arasında. Koyda bulunan kayalık bölge epey ilgi çekiyor. “Akvaryum Resifi” olarak adlandırılan bu duvar kısmı Akvaryum Koyu’nun en canlı noktası. Binlerce çeşit deniz canlısının toplandığı bir vaha gibi. Denizatı, sünger, kum balığı, ahtapot gibi ilginç pek çok deniz canlısını burada gözlemleyebilirsiniz. Hatta şansınız yaver giderse deniz tavşanı ile de karşılaşabilirsiniz. Gece dalış sevenlerdenseniz Türkiye’nin gece dalışları yapılan sayılı noktalarından olan Akvaryum Koyu’nda kaplan mürenlerini görebilirsiniz. 

Dalaman Havaalanı araç kiralama seçenekleri ile kiralayabileceğiniz araçla, D400 karayolunu doğu yönünde takip ederek Fethiye’ye sapıp, Kayaköy üzerinden Fethiye Akvaryum Koyuna ulaşabilirsiniz.

  • En Zengin Keşif Büyük Resif

turkiye-dalis-noktalari-2.jpg

B35 metre derinliğe sahip olan Büyük Resif sizlere unutulmaz manzaralar sunuyor. Bodrum merkeze sadece 20 dakikalık mesafede bulunan bu eşsiz dalış noktası, dalış tutkunlarının vazgeçilmez adresi. Kızıldeniz’in geçiş mesafesinde olan Büyük Resif göçmen balıkların uğrak yeri. Haliyle en fazla deniz canlısının Büyük Resif’te yaşadığı tahmin ediliyor. 4 metrede başlayan deniz altı yaşam güneye doğru 32 metre, kuzeye doğru ise 36 metre olarak genişliyor. Suyun sıcaklığı ise yıl içerisinde 14-15 derece olarak seyrediyor. Bu durum 12 ay boyunca aralıksız dalış yapabilme imkanı sunuyor. 

İster profesyonel ister amatör dalgıç olun her seviyeye uygun dalma derinlikleri mevcut. Büyük Resif’in sığ bölgelerinde ahtapot, iskorpit ve karagöz gibi balık türleri yer alırken; 20 metre ve üzerinde orfoz, sinarit, müren gibi balık türleri başlıyor. Özellikle Bodrum ve çevresinde meşhur olan süngerin ortaya çıkma aşamalarına da şahit olabilirsiniz. 

  • Görkemli Heykeller ile Side Su Altı Müzesi

turkiye-dalis-noktalari-3.jpg

Bildiğiniz tüm müze gezilerini unutun. Sizi su altı müzesine davet ediyoruz. Tarihe yolculuğa su altından devam ediyoruz. 215 yılında açılan Side Su Altı Müzesi, tarihe başka bir bakış açısıyla bakıyor. 1.5 mil açıklıkta yer alan 117 heykelin görkemli duruşu sizlere unutulmaz anlar yaşatıyor. 

Birbirinden farklı heykeller, birbirinden farklı temalarla buluşuyor. Çanakkale Savaşlarından, semazene; çiçek bahçesinden, Denizler Tanrısı Poseidon’a akıl almaz heykeller Side Su Altı Müzesi’nde sergileniyor. Her yıl ortalama 5 milyon dalgıcın keşfe çıktığı müze birçok balık türüne de ev sahipliği yapıyor. Side Su Altı Müzesi aynı zamanda “Avrupa’nın en büyük” ve “Dünyanın ikinci en büyük” su altı müzesi olma özelliğine de sahip.

  • Mor ve Sarı Renkli Delikli Mağara

turkiye-dalis-noktalari-7.jpg

Bodrum’a 40 dakika mesafede yer alan Delikli Mağara Türkiye en iyi dalış noktalarından biri. 12 metrelik genişliğe sahip olan bölgede iki adet su altı mağarası mevcut. Hatta mağaralardan bir tanesi 40-45 metre derinliğe kadar uzanıyor. Delikli Mağara denmesinin sebebi ise adeta iğne deliğini andıran bakış açısı ile su altını keşfediyor olmanız. Mağaranın tepesinde bulunan 1 metre çapındaki delikten girip, 6 metre kadar derine iniş yapabilirsiniz. 

Işık kırılmasından oluşan göz illüzyonu Delikli Mağara içerisinde mor ve sarı renkli büyüleyici bir görüntü oluşturuyor. Aynı zamanda mağara içinde yer alan kovuklarda iskorpit, ıstakoz gibi deniz canlıları size eşlik ediyor. Bodrum Delikli Mağara, yaz bitmeden keşfedebileceğiniz alternatif rotanız olmaya hazır. 

  • Turkuazın Her Tonu Kanyon Kaş

turkiye-dalis-noktalari-9.jpg

Kaş’ta deniz bir başka parlıyor. Turkuazın her tonuna şahitlik edebileceğiniz harika bir su altı keşfi sizleri bekliyor. Dünyanın önde gelen dalış noktaları arasında yer alan Kaş, denizin sakinliği ile ön plana çıkıyor. İki ada arasında bulunan Kanyon dar bir boğaz oluşturuyor. Ayrıca bu bölgede tünel şeklinde bir de mağara var. Süngerden, ıstakoza; yengeçten, anemona binlerce çeşit su altı canlısına rastlamanız mümkün. Hatta şanslıysanız Akdeniz foku bile görebilirsiniz. Tecrübeli dalgıçlar tarafından sabah saatlerinde tercih edilen Kanyon dalışı dalga sesleri eşliğinde devam ediyor. 

  • Korsan Koyu / Antalya

turkiye-dalis-noktalari-1.jpg

Denizden baktığınızda göremediğiniz enfes güzellikte bir yerdir Korsan Koyu. Anlatılan hikayelere göre zamanında Akdeniz kıyılarından geçen ticari gemilere saldırmak için korsanların pusuya yattığı bir yer olmasından alır adını. Zaten koyda dalış yaptığınızda ufak tefek gemi kalıntılarıyla çokça amfora görebiliyorsunuz. Sualtı manzarısının da mükemmel olduğunu belirtmekte fayda var.

Antalya Havalimanı’ndan D400’ü takip ederek Adrasan üzerinden, 2 saate yakın bir yolculukla ulaşabiliyorsunuz, bu doğal güzelliğe. Şehre havayoluyla geldiyseniz Antalya Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile Korsan Koyuna daha kolay ve konforlu bir biçimde ulaşabilirsiniz.

  • Sazak Koyu / Antalya

turkiye-dalis-noktalari-4.jpg

Antalya Korsan Koyu ile neredeyse yanyana olan bu koyu, özellikle dalışa yeni başlayanlar için tavsiye ediyoruz. Oldukça geniş bir alana ama az derinliğe sahip olan koy, daha çok deneme ve başlangıç eğitimleri için biçilmiş kaftan. Derin değil diye sualtı ortamının basit ve çok da hoş olmadığını düşünmeyin sakın. Daldığınızda sizi karşılayacak olan deniz canlılarının yanında birçok sürprizi de içinde barındırıyor Sazak Koyu.

Korsan Koyu ile aynı rotayı takip ederek Antalya Sazak Koyuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Az Bilinen Koylar için tıklayınız.

  • Sancaklı Koyu / Fethiye

turkiye-dalis-noktalari-5.jpg

Bizans dönemi zindan kalıntıları ve kilise ile çevrili olan Sancaklı koyu bilinen dalış noktalarındandır. Doğanın en güzel yerlerinde birinde yer almasının yanı sıra şahane bir sualtı dalış sözünü de verir insana. Dipte, amfora kalıntıları, değirmen taşları ve büyükçe bir mermer dibek mevcut. Sualtı florası ile de ilgi çekici yerlerdendir Sancaklı Koyu.

Şehre havayolu ile gelecekseniz Dalaman Havaalanı’ndan D400’ü kullanarak Fethiye’ye ve ardından Kelebekler Vadisine kadar giderek, 1 saat 20 dakika kadar süren bir yolculuk sizi bu enfes koya ulaştırır.

  • Kaçakçı Koyu / Bodrum

turkiye-dalis-noktalari-8.jpg

Şehre havayoluyla geldiyseniz Bodrum Milas Havaalanı’ndan E330’u takip ederek Bodrum’a gelip buradan kiralayabileceğiniz bir tekne ile yarım saatlik bir deniz yolculuğu ile ulaşırsınız Kaçakçı Koyu’na. Koyun iki ucunda yer alan burunlarda dalış yapabileceğiniz gibi, dalış konusunda profesyonel bir dalgıç eşliğinde dalabileceğiniz 50 metrelik bir mağara da. Mağaradaki muhteşem sarkıtları görmek için tercih edebileceğiniz bir yerdir. Bodrum Havalimanı araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com üzerinden hızlıca fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.

Yorum ekle