Yolcu360 Blog
türkiyenin-en-sıcak-6-ili

Türkiye’nin En Sıcak 6 İli

Yaz ayları boyunca en sıcak şehir hangisi diye merak edenler için meteoroloji raporlarını inceleyerek, Türkiye’nin en sıcak 6 ili listesini hazırladık. Türkiye, iklim çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke. Dört mevsimin keyifle yaşanabildiği ülkemizde yaz ayları da oldukça sıcak geçiyor. Coğrafi konumu gereğince tüm mevsimlerde olduğu gibi yaz aylarında da mevsim şartlarını hissedebilmek kolay. Özellikle son zamanlarda kaydedilen yüksek sıcaklık değerleri iklim krizini akla getiriyor. 

Yazın En Sıcak Şehirler Hangileri?

Geçtiğimiz yıllara bakıldığında sıcaklık değerlerinde büyük bir artış var. Fakat her zaman olduğu gibi yine en yüksek sıcaklıklar Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaydediliyor. Bu anlamda liderliği elinden bırakmayan bölge, rekor sıcaklıklarla Güney Doğu Anadolu. Peki en sıcak şehir hangisi? Başka bir deyişle Türkiye’de hava sıcaklığının en yüksek olduğu şehir neresi?

  • Şanlıurfa

2022 Haziran ayı için ölçülen en yüksek sıcaklık 45.9 °C ile Şanlıurfa’da ölçülmüş. Ceylanpınar ilçesinde kaydedilen bu sıcaklık, Urfa ili için en sıcak illerden biri olma özelliğini destekliyor. 1929 yılından beri ölçülen en yüksek sıcaklık değeri ise 46.8°C.  Bölge yaz boyunca ulaştığı yüksek sıcaklıklarla ve genel sıcaklık ortalamasıyla en sıcak illerden biri. Yıllık sıcaklık ortalaması 18.5°C olan Şanlıurfa, yüksek yaz sıcaklıkları ve çok sert olmayan kışlarıyla bu değere ulaşabiliyor. En yüksek sıcaklık ortalaması da 24.4°C.

Şanlıurfa araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Yaz aylarında Şanlıurfa’da yapılabilecek pek çok etkinlik mevcut. Güzel vakit geçirmek için sıcak bir il arayışında olanlar için mutlaka bakılması gereken bir lokasyon. Coğrafi konumu sayesinde insanlığa dair pek çok tarihi eser bulunduruyor. Bu anlamda görülmesi gereken birçok güzelliği de bünyesinde bulunduruyor. Yalnızca tarihi ile değil mutfağıyla da oldukça popüler olan Urfa, Türk mutfağının da önemli bir bölümünü oluşturuyor.

  • Diyarbakır

Güneydoğu Anadolu Bölgesi en yüksek sıcaklıkları gösterdiğinden bu listede bölgeden iki tane şehir bulunması kaçınılmaz. Diyarbakır yüksek sıcaklıkları ile oldukça meşhur illerimizden birisi. Yine 1929 yılından beri yapılan ölçümlerde kaydedilen en yüksek sıcaklık 46.2°C derece. 2022 yazı için de 41°C’ye ulaşan sıcaklıklar bu rekorun da kırılabileceğini düşündürüyor. Diyarbakır için yıllık sıcaklık ortalaması 15.9 °C olarak kaydedilmiş. En yüksek sıcaklık ortalaması ise 22.7°C olmuştur. Kış aylarının da sert geçtiği düşünüldüğünde, bu ortalamalar yaz aylarının ne denli sıcak olduğuna dair ipucu niteliğinde.

Diyarbakır araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Genel olarak bölgenin iklim etkisinden dolayı sıcak yazlar yaşanan şehir içerisinde bulunan tarihi yapılar, Dünya tarafından konuşulan insanlığa dair ipuçları barındırıyor. Anadolu coğrafyasının çözümlendiği topraklar gezmek görmek için pek çok kıymetli etmeni bir arada sunuyor. Diyarbakır bu sebeple dolu dolu bir gezi programı için sıcak severleri ağırlıyor. Güneydoğu denilince akla gelen mutfak zenginliği Diyarbakır için de geçerli tabii.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi sıcaklık ortalaması ile gündemde olsa da Ege Bölgesi için de yüksek sıcaklıklar gözlemleniyor. Yaz turizmi için oldukça tercih edilen Ege Bölgesi en sıcak illeri de kapsıyor. Bu illerden biri de Aydın.

  • Aydın

Aydın şehri de Türkiye’de yaz aylarında en sıcak illerden biri. 2021 Ağustos ayında ölçülen en yüksek sıcaklık 45.2 °C . Bu sıcaklık 1941 yılından beri gözlemlenen en  Aydın ili için en yüksek değer. 2022 yazı içinse Temmuz ayının ortalarında da hissedilen sıcaklık olarak bu değere yaklaşık ölçümler kaydedildi. Aydın ili yıllık sıcaklık ortalaması 17.7°C. Hem yazlar sıcak olduğundan hem de çok sert kışlar yaşanmadığından yüksek bir yıllık ortalamaya sahip. En yüksek sıcaklık ortalaması ise 24.6°C. Bu değerler ile Türkiye’nin en sıcak 6 ili arasında gösterilebilen Aydın yaz turizmi için de oldukça tercih edilen bir şehir.

Aydın araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Aydın hem tarihi dokusu hem de deniz turizmiyle çeşitli alternatifleri sunan bir şehir. Antik kentleri ve tarihi yapılarıyla geçmişe yolculuk yapmak mümkün. Ege mutfağının tadını çıkartmak da artı bonus olarak Aydın turuna renk katıyor.

  • Muğla

mugla-oludeniz.jpg

Ege Bölgesi’nden devam edelim. Topraklarının büyük çoğunluğu Ege Bölgesinde olan Muğla; yaz aylarında yüksek sıcaklıklara ulaşan şehirlerimizden biri. Deniz etkisiyle daha yumuşak sıcaklıklar beklenirken, Muğla yüksek derecelerle bu listeye girmeye hak kazanıyor. 1929 yılından itibaren yapılan gözlemlerde 42.1°C’ye ulaşan sıcaklıklar gözlemlenmiş. 2022 yılın için bu değere çok yakın gözlemler yapılmış. 40 °C’yi aşan sıcaklıklarla 2022 yazının ortasında en sıcak illerden birisi olmayı da başarmış. Muğla ili için yıllık ortalama sıcaklık 15°C civarında belirlenmiştir. En yüksek sıcaklık ortalaması ise 21°C olarak kaydedilmiş. Tüm bu değerler yıl boyu da aşırı soğuklara maruz kalmamasından kaynaklı. Böylelikle Muğla genel olarak sıcak olan illerden birisi.

Muğla araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Hem deniz olması hem de sıcaklıkların yüksek olması sebebiyle Muğla’da yaz denince akla gelen şehirlerden biri. Diğer illerimizdeki gibi burada da tarihi dokuyu gözlemlemek gezmek ve öğrenmek yapılacak alternatiflerden biri. Doğal güzellikleriyle de oldukça ilgi odağı olan Muğla’nın her ilçesinde ayrı bir güzellik sizi bekliyor. Bu sebeple hem sıcak hem de doğayı sevenler için Türkiye’nin en sıcak 6 ili listesindeki Muğla keyifli bir alternatif.

  • Adana

turkiyenin-en-sicak-6-adana.jpg

Türkiye için sıcak hava denildiği zaman akla ilk gelen şehirlerden birisi de Adana. Zaman zaman mizah konusu da olan Adana sıcakları gerçekten de bu ünü hak ediyor. 1929 yılından beri yapılan ölçümlerde gözlemlenen en yüksek sıcaklık 45.6°C. 2022 yılı yaz ayı için yapılan gözlemlerde hava sıcaklığı 36°C ölçüldüğünde hissedilen sıcaklığın 44°C’ye ulaştığı kaydedildi. Adana en yüksek yıllık sıcaklık ortalamasına sahip illerden birisi. 19.2°C yıllık sıcaklık ortalaması, 25.4°C en yüksek sıcaklık ortalamasıyla genel olarak da sıcak illerden birisi oluyor. Yaz ayları için sıcak bir yer arayanlara da iyi bir alternatif oluyor.

Adana araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Adana ili genellikle mutfağıyla ünlü. Sıcaklarından sonra en çok bahsedilen noktası mutfağı. Herkesin kendisine uygun bulabileceği favori bir lezzet barındıran Adana bundan çok daha fazlası aslında. Doğal güzellikleriyle gezmesi de keyifli olan illerden biri. Tarihi yapılar, müzeler, bulvarlar çarşılar ve daha birçok özelliğiyle Adana hem sıcak hem de bol alternatifli bir şehir. Bu sebeple değişik bir deneyim için sıcak bir il arayışında olanlar mutlaka Adana ilini de listeye eklemeli.

  • Antalya

Türkiye’nin en sıcak 6 ili listesinde Antalya’ya yer vermesek olmazdı. Türkiye’nin önde gelen tatil merkezlerinden Antalya’da yazın günlük sıcaklık değerleri 28 ile 42 derece arasında değişiyor. Nadiren de olsa daha yüksek dereceler kaydediliyor. Antalya’nın en sıcak şehirler listesindeki yerini sağlamlaştıran bir diğer etken de gece-gündüz sıcaklık farkının oldukça az olması. Bu sayede günlük genel sıcaklık ortalaması da bir hayli yüksek.

Antalya araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Ortalama dereceler Antalya’da hissedilen sıcaklıktan daha düşük gibi görünüyor olabilir. Ancak hissedilen sıcaklık değerinde nemin de çok önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Antalya’ya adım atar atmaz vücudunuzu saran ve neredeyse nefesinizi kesen sıcak havanın en büyük sebeplerinden biri de nem.

Değişen iklim şartları göz önüne alındığında bu liste daha da farklılaşabilir. Ölçülen değerlerin günden güne ortalamanın üstüne çıktığı düşünülürse iller kendi içinde en sıcak olma unvanını değiştirebilir. Yani yakın zamanda Türkiye’nin en sıcak 6 ili listesinde yeni şehirler de görebiliriz.  

Klimalı Serin Bir Seyahat İçin Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Yolcu360.com üzerinden araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek farklı rotalara harika seyahat planları yapabilirsiniz. Yolcu360.com ile uygun fiyata araç kiralama yapmak üzere farklı rent a car firmalarının sunduğu güncel fiyatları da kolayca görüntüleyebilirsiniz. 

 

1 yorum