Yolcu360 Blog
Türkiye'nin orman haritası, Türkiye'nin en büyük ormanları
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Türkiye’nin En Büyük Ormanları: En Büyük 10 Orman

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: En Büyük 10 Orman

Türkiye’nin en büyük ormanları konusunu araştırdık. Detaylar yazımızda! 

Şehrin yorucu temposundan kaçmak için hepimiz çoğu zaman sığınacak sakin, huzurlu yerler arıyoruz. Bu yüzden bizi iyi hissettirecek yerlere yakın konumlanmak hepimizin arzu ettiği bir şeydir. Ormanların yoğun olduğu bölgeler genellikle daha huzurlu yaşam sunan bölgelerdir. Çünkü ormanlar oksijen deposudur. Bu yazıda Türkiye’nin en büyük ormanlarını ve ülkenin bölgelerine göre orman dağılımdan bahsedeceğiz.

Türkiye'nin en büyük ormanları

Türkiye’nin En Büyük 10 Ormanı

Orman çeşitliği açısından oldukça zengin olan Türkiye’nin en büyük ormanları ülkenin batı kısmında yer alıyor. Bu kısımda ülkenin her yerinden en büyük ve en gezilebilir ormanların listesini hazırladık!

Türkiye'nin en büyük ormanları, alaçam ormanı

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: 1 – Alaçam Ormanları

80629 hektar alanda bulunan Alaçam Ormanı Balıkesir ve Kütahya illeri sınırlarında bulunuyor. İçerisinde yaşayan birçok canlı türüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Ayrıca çeşitli kuş türleri, ağaç türleri ve sert, dik kayalıkları sayesinde turistlerin ilgisini çekiyor.

Ulugöl, Gölköy, Ordu, Türkiye'nin en büyük ormanları

2 – Gölköy Orman Fidanlığı

Kastamonu ili sınırlarında bulunan Gölköy Orman Fidanlığı gezilip görülecek çok güzel yerlerinin olmasının yanında fidanlık olması itibariyle bir kısmı fidan ekim yeridir. İlkokul veya lise öğrencilerinin gelip kendi elleriyle fidan dikip doğaya olan sevgilerini gösterdikleri çok şirin bir yer.

Türkiye'nin en büyük ormanları, Belgrad Ormanı'nda yürüyüş

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: 3 – Belgrad Ormanı

İstanbul’un orta yerinde bulunan spor ve keyifli aktiviteler için uygun hale getirilmiş harika bir orman. Hem koşmak, spor yapmak için hem de ailecek keyifli bir hafta sonu geçirmek için ideal bir yer. Belgrad Ormanı hakkında detaylı bilgi için ilgili içeriğimizden devam edebilirsiniz.

Aydos Ormanı, Kartal, Türkiye, Türkiye'nin en büyük ormanları

4 – Aydos Ormanı

Anadolu yakasında bulunan Aydos Ormanında da aynı huzuru bulabilirsiniz. Geniş alanı ve oldukça uzun tepeleriyle ziyaretçilerine harika İstanbul manzaraları sunuyor Aydos Ormanı. Her mevsim ziyaret edilen rengârenk bitki örtüsü ile İstanbul’un gözde ormanları arasında yer alıyor.

Atatürk Kent Ormanı, İstanbul

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: 5 – Atatürk Kent Ormanı

Sarıyer’de Hacıosman Metrosunun çok yakınında bulunan Atatürk Kent Ormanı şehrin ortasında kır hayatı yaşamak isteyenler için iyi bir seçenek olabilir.

Duacı orman alanı, Antalya, Türkiye

6 – Duacı Orman Alanı

Antalya’nın Kepez ilçesinde yemyeşil bir alanda Duacı Orman alanını görebilirsiniz. Çok türden hayvan ve bitki türünü de barındıran Duacı Orman Alanı merkezi konumu sayesinde birçok yere de kolayca ulaşım imkânı sağlıyor.

Atatürk Arboretum, İstanbul, kış manzarası, Türkiye'nin en büyük ormanları

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: 7 – Atatürk Arboretumu

Avrupa yakası konumlu kolayca bulabileceğiniz Atatürk Arboretumu, bilimsel araştırmalara konu oluyor. Bu arboretum içerisinde birçok bitki türü barındırıyor. Bunun yanı sıra çok güzel bir gölet de var. Sakin ve sessiz ortamıyla huzurla gezebileceğiniz ya da yürüyüş yapabileceğiniz bir yer.

Göktürk Ormanı, Antalya, Türkiye'nin en büyük ormanları

8 – Göktürk Ormanı

İstabul’un Eyüp ilçesinde bulunan ve göletiyle görenleri büyüleyen nefis bir orman. Hem açık yerde piknik alanları hem de çardak alanlarıyla yaz kış ziyaret edebilirsiniz.

Alemdağ Ormanı, Türkiye'nin en büyük ormanları

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: 9 – Alemdağ Ormanı

Üsküdar Şile hattında Çekmeköy ilçesi sınırlarında bulunan Alemdağ Ormanı oldukça eski tarihiyle de dikkat çekiyor. İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan bu orman, orman sever ziyaretçilerinin gözde mekânlarından biri olmaya devam ediyor.

Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı, Türkiye

10 – Sultançiftliği Taşlıtepe Ormanı

Yine Çekmeköy sınırlarında bulunan da bahsetmeden geçmeyelim. Askeriye bölgesinde ve askeriye tarafından koruma altında. Burası ayrıca Belgrad ormanlarının devamı. Güzel doğası sayesinde sevdiklerinizle burada piknik yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük ormanları, Antalya ormanı

Türkiye’de Ormanların Dağılımı

Hem temiz havası sayesinde oksijen ihtiyacımızı giderdiğimiz hem ailecek toplanıp güzel bir gün geçirebildiğimiz ormanlarımız ülkenin %26.7’sini kaplıyor. Bu ormanlar birçok alt türü içerisinde barındırması açısından da çok çeşitlidir. Türkiye’deki ormanların büyük çoğunluğu Karadeniz Bölgesinde.. Diğer önemli bir kısmı da Akdeniz Bölgesinde. Dolayısıyla ülkemizin en çok yeşil alana sahip bölgeleridir diyebiliriz. Özellikle kıyı şeritlerindeki bölgeler, ormanlık alanların %80’ine sahip.

Türkiye’nin Yüzde Kaçı Orman (2022)?

2022 yılı itibariyle Türkiye’nin %26,7’si ormanlarla kaplıdır. Ormanlar, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığının sorumluluğundadır.

Türkiye'nin en büyük ormanları, yenice ormanları

Türkiye’de Ormanların En Çok Olduğu Bölge

Türkiye’de çok ormana sahip olması açısından Karadeniz Bölgesi başta geliyor. Gerek çıkılması zor dik dağları, gerekse mevsimsel yağışlarıyla Karadeniz, ormanlarıyla öne çıkıyor. Orman bitki örtüsüne sahip Karadeniz Bölgesinin yaklaşık 5.025.959,8 hektar alanı ormanlarla kaplıdır. Karadeniz Bölgesinin hemen ardından Ege ve Akdeniz Bölgeleri geliyor. Orman haritasına baktığımızda en az ormanın olduğu bölge ise yüzde üçlük dilimle Güney Doğu Bölgesi olarak sıralanıyor.

Türkiye’de Orman Çeşitleri

Ormanlar Koru, Bozuk Koru, Baltık ve bozuk Baltık gibi farklı gruplarda çeşitlilik gösteriyor. Koru Ormanları tohum veya çeşitli ekim, dikim işleriyle yetiştiriliyor. Ormanlarımızın %80’inin koru formunda. Baltık Ormanlar ise geniş yapraklı ağaçların dip kütüklerinden çıkan sürgünlerden yetişerek meydana geliyor. Ormanlarımız %20’si de Baltık Ormanı diye geçiyor.

Düden Şelalesi, Antalya, Türkiye'nin en büyük ormanları

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: Türkiye’de Ormanlık Alanı En Çok Olan İller

Ülkenin kıyı kesimleri orman bölgelerini barındırması açısından zengindir. Antalya, Muğla ve Mersin ormanlık bölgelerin çok olduğu iller arasında yer alıyor. Ormanların il yüz ölçümüne oranı açısından bakınca ise Karabük, Muğla ve Kastamonu öne çıkıyor.

Türkiye’nin En Büyük Ormanları: Türkiye’nin En Büyük Longoz Ormanı

Türkiye’nin en büyük ormanı Bursa’da bulunan Karacabey Longoz ormanıdır. Yüzölçümü yaklaşık 730 bin hektardır. Bu açıdan ülkede bulunan dört longoz ormandan en büyüğüdür. Öte yandan yeni yapılan çevre çalışmalarıyla da renkli ve bakımlıdır. İçerisinde birçok bitki alt türü taşır. Yaz sezonu yenilenen görünümüyle gezilip görülmeyi hak ediyor.

Türkiye'nin en büyük ormanları, karabük orman alanı

Türkiye’nin En Büyük Blok Ormanı

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip olan Karabük’ün de bu konuda önemli yeri vardır. Mevcut topraklarının %71’ini ormanlar oluşturuyor. Dünyada pek az yerde görülen bitki ve şelaleleriyle de turist akınına uğrayan şehirlerdendir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korunması gereken 100 sıcak bölgeden biri olarak listede yer alıyor.

En Çok Yağış Alan Ormanlar

Kuzey Anadolu ormanları yıl boyunca çok fazla yağış alıyor. Bunda dolayı orman yoğunluğu kıyıdan başlıyor. Türkiye’nin orman yoğunluğunun en fazla olduğu bölgesi burası. Ayrıca ülkemizdeki toplam orman oranının üçte biri Kuzey Anadolu Bölgesinde. Bunun yanı sıra Kuzey Anadolu’da ormanlar kıyı seviyesinden 2000 metreye kadar uzanıyor.

Türkiye'nin en büyük ormanları, Karadeniz orman alanı

Karadeniz’de Ormanların En Yoğun Olduğu Bölge

Karadeniz Bölgesinde ormanların en yoğun olduğu kısım geniş yapraklı ağaçların bulunduğu Batı Karadeniz Bölgesinde yer alıyor. Ülkemizde ormanların en çok yer kapladığı yer burası. Yaz kış aldığı yağışlarla çeşitli bitki türlerine de ev sahipliği yapıyor. Nem oranının fazla olması bu bölgelerde yaşamı zorlaştırsa da doğaya tutkuyla bağlı olanların en çok tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin en büyük ormanları, Antalya Kemer orman

Türkiye’de En Çok Ormanlık Alana Sahip İl

Orman alanlarının çokluğu açısından en yoğun bölgeyi Karadeniz diye düşünebilirsiniz. Fakat en çok ormanın olduğu il Antalya’dır. Orman yoğunluğu yaklaşık bir milyon hektarı geçiyor. Antalya, ülkemizde bir milyon hektar ormanlık arazi barındıran tek ilimizdir. Bundan dolayı ormanlık alanların en yoğun olduğu şehir Antalya’dır.

Türkiye’nin kamp alanları içerimizden devam etmeye ne dersiniz?

yolcu360 blog arama banner

Türkiye’yi Keşfederken Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle