Yolcu360 Blog
ehliyet
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Türk Ehliyeti Yurt Dışında Geçerli Mi? 

Türk Ehliyeti Yurt Dışında Geçerli Mi? 

Türk ehliyeti yurt dışında geçerli mi? Birçok kişi bunun cevabını arıyor. Özellikle yeni ehliyete de geçildikten sonra bu soru bayağı bir merak konusu oldu. Biz de sizler için hem yeni ehliyetin özelliklerini hem de Türk ehliyetinin yurt dışında geçerli olup olmadığını içeren detaylı bir yazı hazırladık. Eğer yurt dışı planınız varsa bu yazıyı okumadan geçmeyin.  

Sadece yurt içinde değil, yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz! Dünyanın 110 ülkesinde dakikalar içerisinde araç kiralamak Yolcu360 ile çok kolay!

Soruya ilk olarak eski ehliyetler üzerinde cevap vermek daha doğru olacaktır. Eski ehliyetler yurt dışında 6 ay geçerlidir. Yani 6 ay boyunca yurt dışına çıkabilir, yurt dışında trafiğe karışabilirsiniz. Peki 6 aydan sonra hala yurt dışında kalmaya devam edersek ne olur? Hemen bununda cevabını verelim. Eski ehliyetinizle 6 ay boyunca yurt dışına çıkabilirsiniz, 6 ayın sonunda ise Türkiye’ye giriş çıkış yapmanız gerekiyor. 6 aydan fazla kalırsanız, ehliyetinizi bulunduğunuz ülkede değiştirmek zorundasınız. Evet eski ehliyeti anlattık. Peki yeni çipli ehliyetle eski ehliyet arasında yurt dışı geçerliliği bakımından fark var mı? Varsa ne gibi farklar var? Bunların cevabı için okumaya devam edin… 

Yurt Dışı Ehliyeti Türkiye’de Geçerli Mi?

 

Yeni Ehliyetle Eski Ehliyet Arasında Yurt Dışı Geçerliliği Bakımından Fark Var Mı? 

Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil. Peki eski ehliyetle yeni ehliyet arasında ne gibi farklar var. Yeni ehliyetin bir avantajı var mı? 

turk-ehliyeti-yurt-disinda-gecerli-mi.jpg

Yeni Ehliyetin Eski Ehliyete Göre Avantajları  

Yurt dışı geçerliliği konusunda herhangi bir fark olmasa da, yeni ehliyetin eski ehliyete göre avantajları bulunuyor. Bunlardan en ön planda olanı, Turing kurumu tarafından dağıtılan uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet alma gibi bir zorunluluk bulunmuyor.  Bu ehliyet türüne 6 ile 12 ay sonunda yurt dışında olanlar başvuruyordu ve ücreti 450 TL’ye kadar ulaşıyordu. Ancak yeni ehliyetle 15 TL karşılığında, uluslararası bir ehliyete sahip olabiliyorsunuz. Üstelik bir daha başvurmanıza gerek kalmıyor.  Ancak hatırlatmak isteriz ki bu durum ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmekte, gitmeyi planladığınız ülke için detaylı bir araştırma yapmanızı ve yetkililerden güncel bilgi almanızı öneririz.

Önceki yıllarda yıpranan ehliyetleri ve yeni ehliyetleri konsolosluklardan almak mümkündü. Peki bu durum hala mümkün mü? 

Eski Ehliyetleri Yurt Dışında Değiştirmek Mümkün Mü? 

Yurt dışında yaşayanlar, eski ehliyetlerini yeni nesil ehliyetle değiştiremiyorlar. Bu işlem için Türkiye’ye gelmeli ve gerekli bazı evrakları hazırlamalısınız. Bundan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gidip başvurunuzu sorunsuzca yapabilirsiniz. 

Türk Ehliyeti Yurt Dışında Geçerli Mi? Yeni Çipli Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır? 

Yeni nesil ehliyet başvurusu gerçekleştirmek için öncelikle, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden randevu saati ve tarihi belirlemeniz gerekiyor. Kısa süren bir işlemin ardından yeni ehliyetiniz herhangi bir ücret gerekmeden evinize kargo ile gönderiliyor. Tabi ki bu ehliyet bize gelene kadar trafiğe nasıl çıkacağım, diyenleri duyar gibiyim. Bunu hiç dert etmenize gerek yok. Bu süre zarfı içerisinde geçici ehliyet belgesi ile trafiğe sorunsuz bir şekilde çıkabilirsiniz. 

turk-ehliyeti-yurt-disinda-gecerli-mi-2.jpg

Yurt Dışı Ehliyet Alma Süreci 

Şimdi biraz da yurt dışında ehliyet alma süreçlerinden bahsedelim. Süreç, ilk başvuru yapıldıktan sonra başlıyor. Yaşadığınız ülkeye ve bulunduğunuz bölgedeki yoğunluğa göre ehliyet almanız 4-6 ay kadar sürebiliyor. Önemli olan asıl konu ise sınavdan başarılı olarak geçmek. Sınav süreçleri de Türkiye’dekilerden farklı değil. Yazılı ve pratik olmak üzere 2 çeşit sınav bulunuyor. Öncelikli olarak yazılı sınavı geçenler daha sonra uygulamalı sınava tabi tutuluyor.   

Yurt dışında Ehliyet Alma Adımları 

Yurt dışında ehliyet alırken karşı karşıya kalacağınız durumları adım adım listeledik. Fakat bu yazdıklarımız ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.   

  • Sürücü kursu kaydı 
  • İlk yardım eğitimi 
  • Gerekli evrak teslimi ve başvuru  
  • Başvuru onayı 
  • Türk ehliyetinin iadesi 
  • Teorik sınav 
  • Deneme sürüşü 
  • Pratik sınav 
  • Ehliyet alma 

Yukarıda saydığımız aşamaları vakit kaybetmeden gerçekleştirmeniz durumunda artık yurt dışında bir ehliyet almış olacaksınız. Bulunduğunuz ülkede size önemli imkanlar sağlayacak olan ehliyeti alırken hem yazılı hem de pratik sınavın Türkiye’deki ile çok farklı olduğuna şahit olacaksınız. Mesela Türkiye’de park uygulaması dubalar arasında yapılırken, yurt dışında araçlar arasında olabilir.   

Yurt Dışında Ehliyet Ücretleri 

Türkiye’den yurt dışına gittiğinizde almanız gereken ehliyetinizin sizin için ekstra bir maliyet olduğunu bilmelisiniz. Gidilen ülkelerin kural ve uygulamalarına göre değişkenlik gösteren ücretleri belirleyen kalemler şu şekildedir:   

  • Sürücü kursu ücreti 
  • Online eğitim ücreti 
  • İlk yardım kursu ücreti 
  • Göz testi 
  • Türk ehliyetinin tercümesi 
  • Fotoğraf 
  • Ehliyet başvuru ücreti 
  • Teorik sınav randevu 
  • Teorik sınav ücreti 
  • Deneme sürüşü ücreti 
  • Pratik sınav randevusu 
  • Pratik sınav ücreti 

Bu kalemlerin toplamı Almanya’da toplam 1000 Euro gibi bir fiyata denk geliyor. Fakat daha önce de söylediğimiz bu fiyatlar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.  

Yurt Dışında Ehliyet Almada Sürücü Kursu Süreci 

Yurt dışında ehliyet almak isteyenlerin, aynen Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da ehliyet kursuna yazılmaları gerekiyor. Bu kursların ülkemizdeki gibi uygulamalı ve teorik olarak sınava hazırlama özelliği bulunuyor. Bu kurslar, özellikle sürüş eğitimlerinde çok etkilidir. Daha önce başka bir ülkede ehliyetinizin olması kurslara gitmenizin önüne geçmiyor, aksine sıfırdan başlar gibi kurslara gitme zorunluluğu bulunuyor.  

Kayıttan sonraki süreç sanki ilk kez ehliyet alıyormuşsunuz gibi devam ediyor. En büyük fark pratik sürüşlerde 1-2 seansın sizin için yeterli olmasıdır. Çünkü daha önceden aktif araba kullanan biri olduğunuz için bu sorun ortadan kalkmış oluyor. Zira önceden defalarca kez araç kullanmış biri olarak deneme sürüşlerinizi çok da uzatmanın bir anlamı olmayacaktır.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  • Bu Türkiye ehliyeti dünya ne kadar
    Ağır geliyor bunu anliyamadim
    Hatali kulanlari kurallar uymayanlara
    Ehliyeti el konulsun
    Bu Devler ne yapamaya çaliyorlar
    Türkiye bunun üzerinde durmasi
    Gerekir? Almanya