Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tunceli Gezisi ve Tunceli’de Görmeniz Gereken 12 Yer

Tunceli Gezisi ve Tunceli’de Görmeniz Gereken 12 Yer

Doğu Anadolu‘da yer alan Tunceli, bölgenin en az nüfusuna sahip ili. Tunceli, hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek olan bir şehir. Bingöl, Elazığ ve Erzincan ile komşu olan şehir dağlık ve engebeli alanlardan oluşmakta. Araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak keyifli bir şekilde gezebileceğiniz Tunceli gezi rehberi için Tunceli gezilecek yerler yazısını Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı.

Tunceli 

Yazları sıcak ve kuru olan, kışları ise soğuk geçen Tunceli turu için en güzel mevsim Haziran ve Eylül. Munzur Dağları’na karşı Tunceli merkezde çayınızı yudumlarken, Munzur Çayı’nın güzelliğini izleyebilirsiniz. Hazırsanız Tunceli gezilecek yerler için rotamızı birlikte belirleyelim.

  • Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Millî Parkı, Tunceli gezilecek yerler listenizin doğa turizmi kısmında olması gereken yerlerden biri. 1971 yılında millî park olarak ilan edilen Munzur Vadisi, Tunceli ve Ovacık arasında uzanan 42.000 hektarlık bir alan. Milli Park içerisinde akarsu kaynakları, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri görebilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler için harika bir park. Çocuğunuzun değişik hayvan türlerini gördüğünde vereceği tepki eminim sizi de şaşırtacak 🙂  Karaağaç, çınar, akağaç, dişbudak, huş, asma,ceviz, yabani fındık, kavak ve söğüt gibi çeşitli ağaçların altında dinlenebilir, ağaçların arasından esen hafif rüzgarın yarattığı o güzel hissin tadını çıkarabilirsiniz. Parkın içerisindeki Munzur suyunda rafting yapabilir veya bisikletiniz ile doğa turuna çıkabilirsiniz. Munzur Vadisi Milli Parkı kamp yapmak içinde çok uygun. Milli parkın güney taraflarında kamp yapmak için uygun alanlar mevcut. Erzincan araç kiralama olanaklarını inceleyerek, Tunceli gezilecek yerleri rahat bir şekilde keşfedebilirsiniz.

Munzur Vadisi Milli Parkı nerede: Tunceli Ovacık Yolu, Sarıtaş/Tunceli Merkez/Tunceli

  • Tunceli Göktepe Höyüğü

Tunceli Göktepe Höyüğü nerede / Tunceli Göktepe Höyüğü nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, Mazgirt ilçesinde bulunan Göktepe Köyünün yaklaşık 500 metre güneyinde yer almakta. Kültür turizmi kapsamında Tunceli gezilecek yerler arasında olan höyük için henüz kazı çalışmaları yapılmamış.

  • Çemişgezek Kalesi

Çemişgezek merkezine yakın konumda bulunan Tahar Çayı kenarında yapılan kalenin sadece bir kısmı günümüze ulaşabilmiş. Kalenin yapım aşamasında kesme ve moloz taşlar kullanılmış. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği konusunda ise bir bilgi yok. Tunceli gezilecek yerler kapsamında kaleyi gezerken, Çemişgezek kale lokantası‘nın lezzetli yemeklerini denemenizi öneririz. Elazığ Havalimanı araç kiralama imkanlarına göz atarak, Tunceli gezi yerleri için rahat bir ulaşım seçeneği tercih edebilirsiniz.

  • Tahar Köprüsü

1807 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan köprü, 1902 yılında Diyarbakır Valisi Akif Paşa tarafından restore edilmiş. Yusuf Ziya Paşa Köprüsü olarak da adlandırılan köprü, sivri kemerli tek gözlü. Köprünün yapım aşamasında kesme taş malzeme kullanılmış. Tunceli gezilecek yerler listenize eklemek için Tahar (Yusuf Ziya Paşa) Köprüsü nerede diye merak ediyorsanız, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine 3 kilometre uzaklıktaki Tahar Çayı üzerine inşa edilmiş.

  • Anafatma Kaplıcası / Anafatma Hamamı

Tunceli il merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan kaplıca, yöre halkı tarafından sıklıkla kullanılmakta.

  • Sivdin Köprüsü

12. ya da 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprü, Karar Deresi üzerinde yer almakta.

  • Ferruh Şad Bey Türbesi 

Sekizgen bir plana sahip olan türbe, 1550–1551 yıllarında Ferruh Şad Bey içinyaptırılmış. Türbenin altında mumyalık kısmı bulunmakta.

  • Dereova Şelalesi

Tunceli ilinin Nazımiye ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Dereova köyünde bulunan şelale, Tunceli gezilecek yerler listesine turizm aktivitesi eklemek isteyenler için ideal bir yer. Gelin Pınarı olarak da adlandırılan şelale, kışın soğuk havanın etkisi ile sarkıt ve dikitler oluşturarak, bir buzul tabana sahip olur. Şelalenin çevresinde piknik ve doğa yürüyüşü yaparak, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Munzur Sahili / Munzur Beach / Munzur Çayı / Munzur Dağı

Munzur Çayı, çok sayıda dere ile beslenir. Munzur suyu berrak ve temiz olduğu için içme suyu olarak da faydalanılıyor. Tunceli gezilecek yerler arasında en güzel yerlerden biri olan Munzur Çayı, kırmızı benekli alabalık gibi çok sayıda balığa ev sahipliği yapmakta. Burada rafting sporu da yapabilirsiniz. Munzur Vadisi‘nin değişik yapısı nedeniyle Munzur gözeleri ve kanyonları oluşmuş. Munzur gözelerinin çevresinde Munzur‘un karakteristik ağacı ve Türkiye’de ender bulunan ağaç türlerinden biri olan Huş Meşceresi yer almakta.

Yaz tatili için Munzur plajını ziyaret edebilir, burada soğuk suyun ve güneşin tadını çıkarabilir veya plaj voleybolu gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Son zamanlarda ön plana çıkan Munzur sahili yerli ve yabancı turistler tarafından tatil için tercih edilen yerler arasına girmeyi başardı. Erzincan Havalimanı araç kiralama fırsatlarını inceleyip, yaz tatili için siz de Munzur’u gezebilirsiniz.

  • Bağın Kalesi

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde bulunan Bağın Kalesi’nin ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi olmamasına rağmen, M.Ö. yapıldığı düşünülmekte. Dedebağ Köyü’nün yakınında bulunan kalenin Urartu Kralı Menuas tarafından yaptırıldığına dair kanıtlar var. Kaleye ait kitabe ise günümüzde Harput Müzesi’nde yer almakta. Bağın Kalesi’nden bahsetmişken, Bağın Kaplıcası da kaplıca turizmine yönelik en önemli potansiyel olan yerlerden biri. Kaplıca turizmine ilgi duyuyorsanız, burayı önerebiliriz 🙂

  • Mazgirt Kalesi

Tunceli gezilecek yerler arasında olan Mazgirt Kalesi adeta kültür turizmi için yapılmış. Mazgirt Kalesi tarihi Urartu dönemine dayanmakta. Mazgirt ilçesi içerisinde yer alan kale, Urartu Kralı II. Rusas zamanında M.Ö. 8. yüzyılda inşa edilmiş. Kalenin ise oldukça ilginç. Çünkü kalenin girişi bir mağara aracılığı ile sağlanmakta. Mazgirt Kalesi’nin içinde eski yel değirmenlerine ait kalıntılar bulunmakta. Türkiye’deki kaleler ve Türkiye’nin tarihi kaleleri arasında yer alan Mazgirt Kalesi mutlaka görülmeli.

  • Peri Suyu Vadisi / Peri Çayı Tunceli

Peri Suyunun iki tarafındaki kayalık yamaçlar ve zengin bitki örtüsü adeta görsel bir şölen sunmakta. Peri suyu çevresinde kaya tırmanışı gibi çeşitli sporlar da yapılabilmekte.

Tunceli Festivalleri

  • Munzur Kültür ve Doğa Festivali – Tunceli il merkezi

  • Bal Festivali – Pülümür

  • Pertek Dut Festivali

Tunceli’de Nerede Ne Yenir? 

Tunceli’de ne yenir diye merak ediyorsanız, Şavak Tulum Peyniri, Patila, KavutPülümür Balı, Dağ SarımsağıZerefet, Bişi ve Göme gibi çeşitli yöresel tatlara ve yemeklere sahip. Tunceli’de gidebileceğiniz birkaç restoran önerisi:

  • Celal Dogan Restaurant

  • Doga Turistik Restaurant

  • Marina İskele

  •  Ekin Kebap

Tunceli’de Nerede Kalınır?

Tunceli’de her bütçeye uygun konaklama için yer bulmak mümkün. En iyi Tunceli konaklama yerlerini sizler için hazırladık:

  • Grand Şaroğlu Hotel

  • Tunceli Alabalık Otel

  • Doga Turistik Hotel

  • Köşk Hotel

  • Hotel Yüksel

  • Tunceli Ovacık Öğretmenevi

  • Has Hotel

  • Royal Demir Hotel

Tunceli’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Tunceli kaç km? İki şehir arası mesafe 1.171,2 kilometre olup, araç kiralama İstanbul imkanları için Yolcu360 üzerinden İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 ve E80 üzerinden 13 saat 51 dakika’da Tunceli’ye varılabilir.

Ankara Tunceli kaç km? Ankara ve Tunceli arasındaki mesafe 813,6 kilometre. Ankara’dan Tunceli gezilecek yerler için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama seçenekleri için Yolcu360 üzerinden Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D200/E88 üzerinden 9 saat 56 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

 

Yorum ekle