Yolcu360 Blog
trafik-sigortasinda-degisiklik-3.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Trafik Sigortası Yönetmeliğinde Değişiklik: 1 Haziran’da Başlıyor!

Trafik Sigortası Yönetmeliğinde Değişiklik: 1 Haziran’da Başlıyor!

Trafik sigortası yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucu yeni bir dönem başlıyor. Yapılan son değişiklikler ve güncellenen sigorta ücretleri hakkında bir araştırma yaptık. Gelin tüm detayları birlikte inceleyelim.

Değişen otoyol hız sınırı hakkında bilgi almak için tıklayın.

Yeni Trafik Sigortası Yönetmeliği

trafik-sigortasinda-degisiklik-1.jpg

17.05.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan duyuru ile trafik sigortasında yeni bir dönem başlıyor. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 1 Haziran 2022 tarihi itibari ile trafik sigortalarında düzenlemeye gidiliyor. Buna göre haziran ayı prim miktarı mayıs ayı prim miktarından %25 daha fazla olacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı karar ile Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nda tarife uygulama esasları hakkındaki yönetmelik güncellendi. Yapılan bu değişiklik ile 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren trafik sigortası priminde aracın yakıt cinsi ve emisyon değerine göre %10 olan indirim ve artırım yetkisi %20 oranına çıkarılacak.

Bunun yanı sıra yeni karar ile trafik sigorta primi, hasar maliyetleri göz önünde bulundurularak %50 oranında azaltılıp %50 oranında artırılabilinecek.

Trafik Sigortası Yönetmeliğinde Değişiklik: Asgari Sigorta Teminatları

Yeni trafik sigortası yönetmeliğine göre, zorunlu trafik sigortası asgari sigorta teminatları %100 oranında artacak. Bu teminat oranları ise 1 Temmuz 2022’den itibaren geçerli olacak. Yapılan son güncellemeye göre sağlık giderleri için kişi başına 500.000 TL olan motorlu araç sigorta teminatı 1.000.000 TL’ye çıkarılacak. Aynı zamanda 1 Temmuz 2022 itibari ile kaza başına motorlu araç cinsine göre olan motorlu araç sigorta teminatları ise:

1.500.000 TL’den 3.000.000 TL’ye

2.500.000 TL’den 5.000.000 TL’ye

5.000.000 TL’den 10.000.000 TL’ye çıkarılacak.

Maddi teminat miktarlarında da güncelleme mevcut. Buna göre araç başına teminat 50.000 TL’den 100.000 TL’ye artacak. Kaza başı teminat oranı ise 100.000 TL’den 200.000 TL’ye çıkacak.

Belirlenen teminat tutarları 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren %20 artırılıyor.

Otopark ve garajlarda gözetim işi yapanlar, tamirhane ve servis istasyonlarında onarım bakım yapanlar ve galerilerde araç alım satım ile uğraşanlar için tanımlanan mesleki faaliyet teminatları yeni trafik sigortası yönetmeliği gereği %100 oranında artacak. Aynı şekilde bu teminat oranı da 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren %20 artırılıyor.

Trafik Sigortası Neden Önemli?

Her ne kadar araçlarımızı gözümüz gibi korusak da trafikte olabilecekleri kestiremeyiz. Sizler dikkatli olsanız da karşınızdaki sürücünün en ufak hatası geri dönüşü zor sonuçlar doğurabilir. İşte bu sebeple araçlarımızı, trafikte karşılaşabileceğimiz maksimum tüm zor koşullara karşı hazırlamalıyız.

Arabanızı da evin bir bireyi gibi düşünebilirsiniz. Onun da bakıma, kontrole ihtiyacı vardır. Bizler nasıl sağlık güvencesine sahipsek araçlarımızın da sigortaya ihtiyacı vardır. “Bana bir şey olmaz. Ben çok dikkatliyim.” diyebilirsiniz. Fakat trafik sigortaları sizin aracınıza verebileceğiniz zarara göre düzenlenmez. Aksine karşılıklı kaza sonucu aracınızı ve sizi yüklü miktarda faturalarla karşılaşmamanız için vardır. Zaten her aracın sigorta yaptırması, resmi olarak kayıt altına alınması zorunludur.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında

  • Zorunlu trafik sigortası, aracınız ile kaza yaptığınız an yardımınıza koşar. Karşı tarafın aracına, diğer kişilerin maddi varlıklarına ya da kamu mallarına zarar vermeniz durumunda devreye girer.
  • Kaza anındaki kusurluluk durumuna göre maddi hasar masrafları çıkarılıyor. Hasar gören her maddi unsur bizzat aracınızın sigortası tarafından karşılanır.
  • Zorunlu trafik sigortası sadece aracınızı değil aynı zamanda sizi de koruma altına alır. Maddi hasarlarınızı karşılamanın yanı sıra sağlık giderleri, sürekli sakatlık, destekten yoksun kalma(ölüm) teminatlarınızı da karşılar.
  • Pek çok sigorta şirketi, trafik sigortası hizmeti sağlamaktadır. Bu yüzden aracınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmadan önce acentanızdan detaylı bilgi almayı unutmayınız.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle