Yolcu360 Blog
Trafik kazası sonrası yapılacaklar, trafik kazası yaşamış kadın
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Trafik Kazası Sonrası Yapılacaklar

Trafik Kazası Sonrası Yapılacaklar

Trafik kazası sonrası ne yapmak gerek? Evet, başınıza bir kaza gelmesin ama gelirse trafik kazası anında ne yapmalısınız? Trafik kazası sonrası yapılacaklar hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz? Trafik kaza tutanağını nasıl doldurursunuz? Hangi durumda polis çağırmalısınız? Kaza tutanağı ne zaman geçersiz olur? Sigorta şirketine nasıl itiraz edersiniz? Tüm bu sorulara yanıt verdik. Konumuz, trafik kazasından sonra ne yapmalısınız?

Trafik kazası anlık bir şey. Trafik kazaları, araç hasarı ya da can kaybı veya zararı ile sonuçlanabiliyor. Hemen hemen herkes yaya olarak ya da sürücü olarak kaza yaşamaktan korkuyor. Ancak pek çok kişi, bir trafik kazası yaşadığı zaman ne yapması gerekir bilmiyor. Peki, trafik kazası sonrası yapılacaklar neler?

trafik kazası sonrası neler yapılmalı

Trafik Kazası Sonrasında Yapılması Gerekenler

Trafik kazası sonrasında ilk kaygımız can güvenliği olmalı. Bu nedenle sürücü ve yolcuların durumunu kontrol etmelisiniz ve ayrıca bu konuya odaklanmalısınız! Daha sonra kazaya karışan diğer araç ya da yayalar kontrol edilmeli. Daha sonra araç durumu, tutanak gibi konularla ilgilenilmeli. Bunların hepsi için yapılmış bir izlem prosedürü var. Trafik kazasında yapılması gerekenler listesi şöyle:

1 – Yaralı Kontrolü Yapın!

Trafik kazası anından hemen sonra araç içindeki yetişkin ve çocukları kontrol edin. Varsa yaralıların tespitini yapın. Eğer araçta yaralı varsa ambulans çağırın. Acil müdahale eğitimi aldıysanız ve gerekiyorsa ilk müdahaleyi yapın. Ayrıca kazada yaralı varsa trafik polisi çağırmalısınız.

Trafik Kazası Sonrası: 2 – Araçların Durumunu Kontrol Edin!

Kaza nedeniyle yaralanma varsa öncelik insan olmalıdır. Ancak böyle bir durum yoksa ilk işiniz kazaya karışan araçların kontrolü olmalı. Bunu belgelemek için de durumunun fotoğrafını çekmek gerek. Bu işlem çok hızlı yapılmalı. Çünkü bu sırada trafiğin akışı engellenebilir ya da tehlikeli bir durum söz konusu olabilir.

3 – Trafiği Tehlikeye Sokmayın!

Dünya genelinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki ölümlü kazaların büyük bir kısmı zincirleme kaza kaynaklı. Çünkü kaza sırasında araçların trafiği tehlikeye sokacak şekilde kalmaları diğer araçların da bu kazaya dahil olmasına neden oluyor. Bu nedenle araçları, güvenli bir yere çekmek gerek.

trafik kazası sonrası tutanak tutan adam

Trafik Kazası Sonrası Sigorta İşlemleri: 4 – Tutanak Tutun!

Kaza tespit tutanağı doldurmak önemli. Bu tutanak kaza ihtimaline karşı aracınızda zaten bulunmalıdır. Bir kırtasiyeden kolayca temin edebileceğiniz kaza tespit tutanağını karşılıklı olarak doldurmalısınız.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Öncelikle can kaybı yoksa yani sadece maddi hasar varsa kaza tespit tutanağı doldurulur. Kaza tespit tutanağı, araçların sürücüleri arasında karşılıklı bir durumun özeti belgesi olarak doldurulur. Genellikle trafik polisi çağırmaya gerek duyulmadan kazalar için tutanak tutulur. Kaza tespit tutanağının önemi ise daha çok sigorta işlemleri ile ilgilidir.

  • 2 nüsha olması gerekiyor.
  • Kaza tarihi, saati ve yeri yazmak zorunda.
  • Eğer kazada görgü tanığı varsa söz konusu tanıkların iletişim bilgileri olmalı.
  • Kaza yapmış taraflar da sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgilerini tutanağa işlemeli.
  • Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur.
  • Tutanaktaki 8 numaralı alanı kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise doldurmalısınız.
  • Araçların ilk darbe aldığı yer de tutanakta işaretlenir. Tutanağa çarpışma yerinin ve anının kabaca çizimi de yapılır. Burada cadde ve sokak ismi yazmalıdır. Aracın gittiği yön işaretlenmelidir. Araçlar ise A ve B şeklinde tutanakta çizilir.
  • Sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini de metin olarak yazarlar.
Kaza Tutanağı Ne Zaman Geçersiz Sayılır?

Taraflardan biri kaza tutanağına itiraz ederse geçersiz olur. Tutanakta tutarsız bilgi varsa yine sigorta şirketi bunu dikkate alarak tutanağı kabul etmez. Ayrıca kaza tutanaklarında 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersizdir.

trafik kazası sonrası polis çağırmak

5 – Trafik Polisi Çağırın!

Her kaza anı için trafik polisi çağırmak şart değil. Ancak kaza sonrası araçların sürücüleri arasında uyuşmazlık olursa trafik polisine başvurmak gerek. Bu arada can kaybı ya da can hasarı varsa zaten trafik polisi çağırmak zorundasınız. Peki, hangi durumlarda trafik polisi çağırmalısınız?

Hangi Kazalarda Trafik Polisi Çağrılır?

Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı trafik kazalarında tutuluyor. Burada anaç, durumu kayıt altına almak. Taraflar anlaştığı sürece kaza tespit tutanağı tutmak yeterli. Ancak taraflar arasında anlaşmazlık varsa trafik polisi çağırmalısınız. Bunun dışında bazı durumlarda da trafik polisi çağırmak zorunludur. Bu durumlar şöyle:

  • Taraflar arasında anlaşmazlık olduğunda
  • Kazaya karışan sürücülerden biri alkollü olması trafik polisi çıkarılmasını gerektirir.
  • Sürücülerden birinin akli dengesinin yerinde olmadığı ya da reşit olmadığı düşünülüyorsa yine trafik polisi aranmalıdır.
  • Kazaya karışan sürücülerden biri ehliyetsiz ise ya da ehliyeti araç için uygun değil ise trafik polisi çağırmalısınız.
  • Kaza yapan aracın sürücüsünün yaşının küçük olması da yine polis eşliğinde işlem gerektirir.
  • Kazaya karışan araçlardan biri resmi plakalı ise tutanakla çözüm üretilemez.
  • Kazaya karışan araçların zorunlu trafik sigortasının olmaması halinde trafik polisi çağırılmalıdır.
  • Kazada ölüm ve yaralanmaların olması halinde tutanak değil trafik polisi gerekir.
  • Kazada bariyer, trafik ışığı gibi kamu mallarının zarar görmesi halinde.

Kaza tespit tutanağı sigorta işlemleri için gerekli. Söz konusu kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ilgili sigorta şirketine tutanakla başvuru yapılması gerekiyor. Bundan sonra sigorta şirketi; hasar ihbarı ile birlikte bir hasar dosyası açmalıdır. Bundan sonra da ilgili süreç işler. Tutanak ile araç sahipleri, sigorta şirketlerine başvuru yaparlar.  Sigorta şirketi, belgelerin gönderilmesinden sonra en geç 3 iş günü içinde ilgili evrakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderir.

6 – Trafik Kazası Sonrası Tazminat Davası

Maddi ya da fiziki zararlı trafik kazası sonrasında tazminat davası açabilirsiniz. Bu noktada konuda uzman bir avukatlık bürosundan bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

yolcu360 blog arama banner

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle