Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Trafik Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama / Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Trafik Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama / Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Trafik kaza tespit tutanağı hakkında bugüne kadar bir araştırma yapmak zorunda kalmadıysanız şanslınız ancak bu hiç yaşanmayacak anlamına gelmiyor. Trafik kaza tutanağı nedir? Trafik kaza tutanağı sorgulama nasıl yapılır ve trafik kaza tespit tutanağı nasıl oluşturulur? sorularının cevabını bu yazıda sizler için bir araya getirdik.

Trafikte en az iki aracın çarpışması ve kaza durumunda tarafların düzenleyebildiği belgelere kaza tespit tutanağı denir. Sadece maddi hasar yaşanan kazalarda kaza yapan taraflar bu belgeyi sigorta şirketi veya polis kontrolüne gerek olmadan kendi arasında düzenleyebiliyorlar. Bu sayede trafik polislerini beklerken yaşanan zaman kayıplarının da önüne geçilmiş oluyor. 

Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur?

Trafikte kazaya dahil olan taraflar kaza tespit tutanağı doldurur. Doldurulan bu belge ilgili sigorta şirketlerinin hasar bölümüne gönderilir. İlgili sigorta şirketi tutanağın detaylarını ve kaza anında çekilmiş fotoğrafları olayı takip eden iş günü bitimine dek Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) iletir. Sigorta şirketleri kendilerine ait kaza kusur oranının tespitini yaparak %100 maksimum oranla değerlendirir. Sigorta şirketleri kusur oranlarında anlaşma sağlarsa dosya sonuçlanır. Eğer bir anlaşma sağlanmazsa ise tutanak Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na gönderilerek üç iş günü içinde bu dosya karara bağlanır. Bir sonuç alınmazsa ise sigortası olan taraflara, e-mail ve SMS ile bilgilendirme mesajı yollanır.

Trafik kaza tutanağı sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden takip edilebilen kaza tespit tutanakları ‘Online İşlemler Menüsü’ sekmesinin altında bulunan ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama’ butonuna basarak görüntülenebiliyor. Bunun yanı sıra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) internet sitesine girilerek sorgulama yapılabiliyor. Kaza tespit tutanağı itiraz edilecekse tarafların 5 iş günü içinde sigorta şirketine başvurması gerekir. Bu 5 gün içinde itiraz hakkı değerlendirilmez veya talep karşılanmaz ise Sigorta Tahkim Komisyonu ya da özel hukuk yollarına başvurulması gerekmektedir. 

Daha önce trafik cezaları ile ilgili yazılarımızı aşağıda bulabilirsiniz.

Yorum ekle