Yolcu360 Blog
trafik-isaretleri-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Trafik İşaretleri: Trafik İşaretlerinin Anlamları

Trafik İşaretleri: Trafik İşaretlerinin Anlamları

Trafik işaretleri; hem sürücülere hem de yayalara yönelik anlamlar ifade ediyor. Trafiğe çıkan her sürücünün trafik işaretlerinin anlamları hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Trafik levhaları; güvenli araç kullanmak için dikkat edilmesi gereken unsurların başında yer alıyor. Bu yüzden sürücü kurslarında trafik işaretleri ve levhaları hakkında detaylı bilgi veriliyor. Trafik levhası anlamları söz konusu olduğunda sürücülerin yanı sıra yayaların da bilgi sahibi olması gerekiyor. Trafik kazalarının büyük bir kısmı insan hatası kaynaklı. Bu yüzden trafik işaretlerinin anlamları bilmeniz ve uyarılara dikkat etmeniz son derece önemli. Bu yüzden trafik işaretlerinin anlamları neler sizin için derledik. Trafik polisi işaretleri, trafik levha işaretleri ve çok daha fazlası yazımızda sizi bekliyor.

Trafik Levhalarının Özellikleri

Yolu ve etrafı konusunda sürücüleri bilgilendiren ve çeşitli anlamlara gelen işaretleri barındıran levhalara, tafik levhası deniyor. Bu levhalar; yazı ve sembollerden meydana geliyor. Trafik levhalarında, spesifik renk seçimleri yapılıyor.  Dolayısıyla sürücü ve yayalar için hayati öneme sahip olan trafik işaretleri, birçok ortak paydada buluşuyor. Trafik levhalarının ortak özellikleri neler sizin için listeledik.

  • Dikkat çeken form ve renklerde tasarlanmalı,
  • Özel bir ihtiyaca karşılık gelmeli
  • Herkesin anlayabileceği şekilde tasarlanmalı
  • Basit bir görsel ile sunulmalı
  • Kolay okunabilir renk ve font tercih edilmeli
  • Sürücü ve yayaların zamanında fark edebileceği, uygun bir noktada konumlanmalı. Bu sayede sürücüler gerekli aksiyonu aşabilir.

Trafikte yer verilen işaret tabelaları sadece sürücü ve yayalara değil yolculara da hitap eder. Dolayısıyla her yaştan bireyin trafik işaretleri resimleri hakkında bilgisi olması gerekir. Çocukların bu tabelalar hakkında erken yaşta bilgi sahibi olması, trafik kurallarına dair bilincin artmasına imkan tanıyor. Bu konuda farkındalık kazanmak ise trafikte geçirilen vaktin daha güvenli olmasını sağlıyor.

Trafik Levhaları ve İşaretleri

Trafik işaretlerinin anlamları, güvenli araç kullanımını kolaylaştırıyor. Günümüzde aktif olarak kullanılan trafik işaretleri 6 bölüme ayrılıyor. Trafik levha işaretleri ile güvenli yolculuklar gerçekleştirebilirsiniz. Trafik işaretlerinin anlamları resimli şekilde sizin için bir araya getirdik. İşte bölümlerine göre trafik işaretleri ve isimleri.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafikteki tüm yasaklama ve kısıtlamaları gösteren işaretlere trafik tanzim işaretleri deniyor. TT grubu trafik işaretleri olarak da karşılık bulan bu işaretler, yol güvenliğini sağlıyor.  Peki trafik tanzim işaretleri nerede kullanılır? Kısıtlama ve yasaklamanın olduğu her bölgede bu işaretlerin yer aldığı trafik tabelalarını görmek mümkün.

trafik-isaretleri

Kırmızı, beyaz ve siyah renklerin kullanıldığı bu trafik tanzim işareti, daire şeklindeki levhalara örnek. Bu işarette; karşıdan gelene yol ver deniyor.

trafik-isaretleri-2

Üçgen formundaki bu tanzim levhasında; kırmızı ve beyaz renklere yer veriliyor. Bu levha istisnai durumlarda yol vermeniz gerektiğini anlatıyor.

Diğer trafik tanzim işaretlerini aşağıda görebilirsiniz.

trafik-isaretleri-3

Trafikte Tehlike Uyarı İşaretleri

Tehlike uyarı işaretleri nedir sorusu, sürücü adaylarının yanıtını ilk öğrendiği sorular arasında yer alıyor. Tehlike uyarı işaretleri, yolda karşılaşılabilecek tehlikeli durumlara karşı kişileri uyaran işaretler olarak sunuluyor. Dolayısıyla bu tehlikeli durum, sürücüler tarafından kolay fark edilebilir bir durum değilse, o alanda mutlaka bir tehlike uyarı işareti oluyor.

trafik-isaretleri-4

Gevşek malzemeli zemin levhası, üçgen formunda. Kırmızı, beyaz ve siyah renk kullanılan levha, tehlike uyarı işareti levhası kategorisinde yer alıyor.

trafik-isaretleri-5

Anayol ve tali yol levhası da yine tehlike uyarı işaretleri arasında.

Diğer trafik uyarı işaretlerini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

trafik-isaretleri-6

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik bilgi işaretleri, yine yolcu ve yayalara hitap ediyor. Bu işaretler hem yol hem de yolun çevresi hakkında bilgi veriyor. Trafik bilgi işaretleri trafik durumu hakkında bilgi vererek, trafiğin akıcı olmasına da imkan tanıyor.

trafik-isaretleri-7

Okul geçidi levhası, trafik bilgi işareti tabelalarına örnek. Kare form tercih edilen bu tabelanın üçgen formunda bir alternatifi de kullanılıyor. Bu tabelayı; genellikle okul alanları gibi çocukların sıklıkla kullanıldığı bölgelerde görebilirsiniz.

trafik-isaretleri-8

Durak levhası, otobüs duraklarının bulunduğu bölgelerde kullanılıyor.

Diğer trafik bilgi işaretlerini aşağıda görebilirsiniz.

trafik-isaretleri-9

Park İşaretleri

Park işaretleri ve anlamları trafikte bilinmesi gereken işaretlerden biri. Bu işaretler, park etme sırasında uyulması gereken kuralları işaret ediyor. Sürücüler bu işaretler sayesinde; park edilmeye ve beklemeye uygun alanları anlayabiliyor. Durma ve park etme işaretleri ile durma, duraklama, park etme ve park yeri giriş/çıkışlarında güvenli lhareket etmek mümkün oluyor.

Türkiye’de hatalı park eden araçlara sıklıkla rastlanıyor. Üstelik yanlış yere park eden araçlar, engelli ve çocuklu kişilerin yolda rahat ilerlemesine engel olabiliyor. Trafik akışı ve güvenlik için park işaretlerine dikkat etmek gerekiyor.

trafik-isaretleri-10

Duraklamak ve park etmek yasaktır levhasında, mavi ve kırmızı renk kullanılıyor.

trafik-isaretleri-11

Bu levha, metrodan yararlanacaklar için uygun park yeri olduğu anlamına geliyor. Kare formundaki levhada, mavi ve beyaz kullanılıyor.

Diğer durma ve park işaretlerini aşağıda görebilirsiniz;

trafik-isaretleri-12

Yatay Trafik İşaretleri

Yatay trafik işaretleri arasında, yaya geçidi, bisiklet yolu ve sağa ya da sola geçişe uygunluk işaretleri gibi alternatifler mevcut. Dolayısıyla bu işaretleri öğrendiğinizde engelli park alanlarını fark eder, bölünmüş yolları daha rahat görebilirsiniz.

Yatay trafik işaretlerini aşağıda görebilirsiniz.

trafik-isaretleri-13

Standart Trafik İşaret Levhaları

Karayolları standart trafik işaret levhaları, güncel ihtiyaçlara göre hazırlanıyor. İstasyon, tramvay durağı, sanayi bölgesi, araç çekilir, iki yönlü trafik, askeri araç çıkabilir gibi trafik işaretleri, standart trafik işaretlerinden.

trafik-isaretleri-14

Sanayi bölgesi işareti, kare formunda hazırlanıyor. Mavi, siyah ve beyaz renklerin kullanıldığı tabla, sanayi bölgesinde kullanılıyor.

Diğer yeni standart trafik işaretlerini aşağıda görebilirsiniz.

trafik-isaretleri-15

Trafik İşaretleri ve Tabelaları Nasıl Olmalı?

Trafik işaretlerinin herkes tarafından kolayca anlaşılması gerekiyor. Bu sebeple trafik tabelaları belirli standartlarda üretiliyor.  Dolayısıyla trafik levhalarına değer verilmesi ve dikkate alınması için uygunsuz yerlerde kullanılmaması önemli. Yeterli ve ölçülü sayıda kullanılan işaret tabelaları, vermek istedikleri mesajı karışıklığa neden olmadan iletebilirler.

Trafik işaretlerinin önemli bir kısmı, güvenli sürüş için hayati önem barındırıyor. Dolayısı ile bu tabelaların gece ve gündüz kolayca fark edilebilen yerlerde olması ve düzenli bakım oldukça önemli. Üstelik hareket halindeki otomobilden dahi kolaylıkla anlaşılabilen tabelalar, kullanım için ideal oluyor.

Trafik tabelalarının bölgeye ya da ülkeye yabancı olan kişilerin de anlayabileceği şekilde tasarlanması da yine trafik tabelaları nasıl olmalı sorusuna verilen yanıtlardan biri. Ayrıca tabelalar, sadece kullanımları şart ise o bölgede olmalı ve yanında farklı tabelalara yer verilmemeli.

Trafik işaretlerinin anlamlarının, sürücü adayları, aktif sürücüler, yayalar ve yolcular tarafından bilinmesi gerekiyor. Anlamlarının bilinmesinin yanı sıra bu tabelaların dikkat alınması ve uygulanması da önemli unsurlar arasında. Trafik işaretleri ve levhaları yanı sıra trafik polisi işaretleri neler öğrenirseniz, trafik içinde daha güvende olursunuz. Sonuç olarak trafik levhaları yanı sıra trafikte dikkat edilmesi gereken kurallara uymalı, hem kendi hem de karşınızdaki kişinin hayatı için risk yaratacak hareketlerden korunmalısınız.

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size hem Türkiye’de hem de yurt dışında desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

1 yorum