Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tobamzga Yaylası: Gerçek olamayacak kadar güzel ve şaşırtıcı

Tobamzga Yaylası: Gerçek olamayacak kadar güzel ve şaşırtıcı

Tobamzga Yaylası ülkemizde adı az bilinen ancak manzarasıyla nefesleri kesen eşsiz bir seyahat rotası. Doğu Karadeniz’in bütün ihtişamıyla karşınıza dikildiği bu muhteşem yaylayı, araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, yazarımız Elif Omput sizler için gitti gördü ve yazdı. İşte masalları sönük bırakan manzarasıyla Tobamzga Yaylası…

Ufak ufak yurdu dolandıktan sonra ülkemizin akciğerine geri dönüyoruz. Size yine masal diyarlarından kalma bir yer anlatacağım bundan tam 3 yıl önce keşfini yaptım. Elbette Karadenizli olup anlatacağım yaylayı birkaçınız duymuş olabilir fakat eminim ki büyük bir bölümünüz ilk defa duyacaktır Tobamzga Yaylası’nın adını.

Tobamzga Yaylası : Karadeniz’in ihtişamı

Yayla denince aklına insanın hemen o türkülerde yükselen Hemşin yaylaları geliyor ama bugün farklı bir seyahat rotasını turlayacağız. Bilmeyenler için ufak bir ayrıntı düşeyim Karadeniz’de bulunan özellikle Doğu Karadeniz’de bulunan yaylaların büyük bir yoğunluğu Hemşin Yaylası’dır.  Hemşinlilerin kendine ait bir kültürleri ve yok olma tehlikesi altında olan bir dilleri var.

Tobamzga Yaylası, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlıdır; yaylayı Yukarıdurak, Önder ve Yeniköy köyleri yaylacılık için kullanmaktadır. Pek tabi günümüz de bu durum süre gelmemektedir, tıpkı Vaşa Yaylası ile aynı kaderi paylaşarak terk edilen yaylalar arasında yerini almıştır. Enteresan bir şekilde bana en çok hangi yayladan etkilendin diye sorulduğun da zihnimde Tobamzga Yaylası’nın o ihtişamlı görüntüsü belirir.

Tobamzga Yaylası Ardeşen ilçe merkezine 46 kilometre mesafededir.  Bu güzergah belli bir yerden sonra stabilize bir yola döner, yol boyunca sizi enfes manzaralar karşılar. Nasıl bir yaylaya varacağım konusunda hiçbir fikrim olmadan çıkmıştım Tobamzga ile tanışmaya. Yazın son demleri idi ve oraya senenin ilk karı yağmıştı bile. Yaylanın her iki yanı da açık güzel havalarda 2 vadiyi kucaklıyordu. Bir tarafta Tunca Vadisi (Dutxe) bir yan da heybetli Altıparmak dağları onun eteklerinde Golezena yaylası… Sadece bunlarla kalmıyor çok az hatta nadir bulunan bir duruma da sahip, yaylanın içerisinde 1 büyükçe 2 tane de küçük göl bulunmaktadır.

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü

Tobamzga Yaylası ‘nda yerleşim

Tobamzga Yaylası’na ilk olarak 100 metre tepeden bakıyorsunuz o göller o kadar güzel ve alımlı görünüyor ki hayranlığınızı gizliyemiyorsunuz. Yayla da yaklaşık olarak 30 tane hane ve bir adet cami var. Bu evlerin ve caminin tamamı yaylada bulunan  taşlardan yapılmıştır.

Bu sebeple tepeden ilk bakıldığın da evleri fark etmeniz 10 saniyenizi alabilir. Yayla yolun gittiği son noktadır, yaylanın yüksekliği 2700 rakım civarındadır. Önceki yıllarda yayla yolu yaklaşık 6 kilometre aşağı da kalan Sırt yaylasında biterken günümüzde yaylaya kadar gelmektedir.

Tobamzga ne demek? Anlamı ne?

Yaylanın adının Lazca kelimelerin birleşmesinden geldiğini hatırlatmak isterim; TOBA Lazca da göl demektir, MZGA ise kenar anlamına gelmektedir. Bu iki kelime yan yana geldiğinde Tobamzga yani Gölkenarı anlamına geliyor.

Yaylada bulunan büyük gölün adı ise Osmanoğlu Toba (Osman’ın gölü) yaylacılık yapıldığı zamanlarda talihsiz bir olay yaşanmış. Osman adında ki bir yaylacının oğlu gölde boğulmuş o zamandan sonra o göle bu isim verilmiş.

 

Yaylada gezerken gördüğüm ayı pençesi izleri beni biraz ürkütmüştü hatta elimin karın üzerinde olan izin üstüne koyup ölçtüm pek minik sayılmayacağını söyleyebilirim.

Bu muhteşem manzaralı yaylaya ulaşmak için yola çıkmadan önce Yolcu360’tan kiralık araç fiyatlarına bakmanızda fayda var. Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirirseniz, havalimanından direkt yola çıkabilir ve Karadeniz’in ihtişamına tanıklık edebilirsiniz.  Ve Gezginkz der ki; Doğa ile kalın, Doğa da kalın…

 Detaylı Karadeniz gezilecek yerler / Karadeniz turu için yazımıza tıklayınız.

Yorum ekle