Yolcu360 Blog
tiny-house
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Tiny House Nedir? Konteyner Evlerin Geleceği

Tiny House Nedir? Konteyner Evlerin Geleceği

Konteyner evler giderek daha fazla yaşama dahil oluyor. Özellikle doğası güzel kırsal alanlarda konteyner villa çeşitleri ile karşılaşıyoruz. Tiny house adı verilen bu evler, küçük ve pratik yaşam alanları sunuyor. Gelecek tahminlerine baktığımızda tiny house modellerinin daha da yaygın olacağını öğreniyoruz. Futuristik yazarlar, konteyner evlerde yaşayan kalabalıklardan bahsediyor. Peki, tiny house nedir ve konteyner evler neden çok hızlı yaygınlaşıyor? İçeriğimiz, taşınabilen minik ev modeli tiny house’lar hakkında. 

Tiny House Nedir?

Son yıllarda tiny house terimini çok sık duyuyoruz. Peki, Tiny House nedir? Küçük ev akımı olarak da bilinen bu sistem, ilk kez 2008 yılında ticari bir girişime dönüştü. Avrupa’da başlayan tiny house akımı, giderek tüm dünyaya yayıldı. Bu akımın yaygınlaşmasında minimalizm felsefesinin de etkisi var. “Daha fazlasına ihtiyacın yok” felsefesinden doğan tiny house modelleri, az eşya, az alan ve ekonomik ev çözümü konularına odaklanıyor. Diğer yandan ekonomik daralma ve küresel tüketim de küçük ev tercihini artırıyor. Sürdürülebilir bir yaşam bilincindeki insanlar tiny house tercih ediyor. Peki, bu evler nasıl? Yani tiny house özellikleri neler?

Konteyner Evlerin Özellikleri

tiny-house

Konteyner evlerin özellikleri şöyle sıralanabilir.

  • Çok küçük metrekarelere sahip yaşam alanları sunarlar
  • Küçük olmalarına rağmen çoğu büyük evden daha fonksiyoneller.
  • İçlerindeki her eşya kullanım odaklıdır ve çeşit içermez. 
  • Taşınabilirler.
  • Bahçeli ev şeklini hayal olmaktan çıkarırlar. Orta sınıf için de dar bütçe ile bahçeli ev kullanma fırsatı sunarlar. 
  • Sürdürülebilirliğe katkıları var. Çevreci bir planın ürünü olarak geliştirildiler.

Tiny House’lar Hakkında Merak Edilenler

Pek çok konteyner evde tuvalet sorunu nasıl gideriliyor ya da temiz su var mı diye merak ediyor. Ayrıca bu evi, istediğim yere kondurmakta özgür müyüm? Yani yasal bir engel var mı, diye merak edenler de var. Bu soruların yanıtlarına da bakalım. 

  • Konteyner Evler Yasal mı?

Tiny Hose yasal mı sorusunun yanıtı şöyle: Bu evler, yapı değil araç olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla imar iznine ihtiyaç yok. Park etmiş bir karavan statüsünde değerlendirilirler. 

  • Tiny House Pis Su Gideri Nasıl Çalışıyor?

Tiny House tuvalet ve duş sistemleri de içeriyor. Peki, onlarca pis su nereye gidiyor? Eğer eviniz, kanalizasyon şebekesinin bulunduğu bir yere kurulacaksa buraya bağlantı yaptırabilirsiniz. Sürekli hareket halinde olacaksanız karavan ve teknelerdeki pis su atık tanklarından yararlanabilirsiniz. 

Tiny House Felsefesi

tiny-house-2

Konteyner evde yaşamak fikri, pek çoğumuza tuhaf gelebilir. Bunu ekonomik açıdan zor durumda olanlara özgü bir seçenek olarak da görebilirsiniz. Ama işin aslı pek öyle değil. Tiny house’ta yaşamak konusunda istekli olanların benimsediği bazı fikirler var. Bu vizyon, gerçekten pek çoğumuz için aydınlatıcı. Bunlardan bazılarını sizin için özetledik:

Türkiye’nin en iyi kamp alanlarını incelediğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

Bir Ev İçin Bir Ömür Vermek Doğru mu?

Ülkemizde orta sınıfın çalışma hayatına başladığında ilk hedefi bir ev almak oluyor. Aslında tuğla ve çimentodan oluşan bu ev için hayatının sonuna kadar kredi ödemek de alışılagelmiş bir gerçeklik. Bu arada Avrupa’da ve Amerika’da da durum, çok farklı değil. Minimalistler ve tiny house meraklıları, bu yaşam biçimine karşı çıkıyor. “Şehirden satın alacağınız ve yatırım değeri olan bir apartman dairesinin onda biri bir rakama kendi eviniz olabilir” diyorlar. Üstelik bu evi, istediğiniz zaman taşıyabilirsiniz. Yani istediğiniz yerde yaşayabilirsiniz. 

Çok Eşya Yüktür

Tiny house akımının inandığı diğer bir fikir de çok eşyanın gereksiz olduğu. Misafir için evin en büyük odasını hazırlayıp hiç kullanmayan Türk toplumu için anlaması zor bir felsefe 🙂 Ancak genç nesil, ormanın içinde, sahil kenarında, kiraz bahçelerinde minik ve modern bir eve sahip olma fikrini çok sevdi. Dolayısıyla pandeminin alıştırdığı evden çalışma biçimi de yaygınlaştıkça gelecek nesillerin evini sırtında taşıma konusunda daha esnek olacağını düşünüyoruz. 

İstediğin Yerde Yaşayabilirsin!

Pek çoğumuz bir ev satın aldıktan sonra evi aldığımız bölgeye mahkum oluruz. Başka yerler keşfetmek, görmek isteriz ama bu, tatil planları ile sınırlı kalır. Tiny Hose yaşam modeli, “evini istediğin yere taşıyabilirsin” diyor. Yazın Alaçatı, baharda Isparta, kışın Alanya gibi…

“Minik olsun ama benim olsun” diyenler için seyyar ev alternatifi sunan Tiny House’ları inceleyebilirsiniz. Seyahat özgürlüğünü sevenler için konteyner ev modelleri, gerçekten çok çekici. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle