Yolcu360 Blog
tesladan-insansi-robot
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Tesla’dan İnsansı Robot Atağı

Tesla’dan İnsansı Robot Atağı

Çılgın projeleriyle adını duyduğumuz Elon Musk’ı çoğumuz biliyordur. Yani çalışmalarını doğrudan bilmeseniz de neler olmuş neler bitmiş, kimmiş neymiş ucundan köşesinden gelmiştir kulağınıza SpaceX, Tesla ve niceleri. Bu defa bu yazıda sizinle paylaşacağımız çılgın proje Tesla’dan insansı robot.  ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, insansı robot üretmeye hazırlanıyor. Tesla firmasından çıkacak olan insan formundaki robot projesi, proje sürecinden yapım aşamasına kadar tartışma konusu olmayı sürdürdü. Şirketin CEO’su Elon Musk, robotların isminin ‘Tesla Bot‘ olacağını söyledi.  Nedir bu insansı robot? Elon Musk neyin peşinde? Gelin beraber inceleyelim. Nedir bu kod adı Optimus Sub Prime olan Tesla Bot? 

Tesla Nedir? Tesla Araçlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey yazımız için tıklayın.

Tesla’dan İnsansı Robot

tesladan-insansi-robot-1.jpg

Günümüzde ya da son yüzyılda en çok tartışılan konulardan biri de günlük işlerimizi kolaylaştıracak robotlar. Hatta kolaylaştırmanın ötesinde işlerimizi halletmelerini istiyoruz artık. Elon Musk da Tesla AI Day etkinliği kapsamında sürpriz sayılabilecek bir gelişmenin haberini Verdi. Tesla ekibinin insansı bir robot üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tesla, gerçekleştirilen AI Day etkinliğinde sürücüsüz otomobiller için geliştirilen yapay zeka platformu Dojo kadar ilgi çeken bir tanıtım daha yaptı. Etkinliğin sonlarına doğru Elon Musk, Tesla’nın insansı robotu Tesla Bot’u tanıttı. Tesla Bot’un şirket içindeki kod adı ise Optimus

İnsan görünümlü robotların insanlar için çoğu zaman sıkıcı olan işlerini gerçekleştirmesini istemek ya da onlardan rutin görevlerinin en azından bir kısmını yapmalarını talep etmek popüler kültürde her zaman konuşulan bir konu haline gelmiştir. Elon Musk’ın insan yükünü hafifletmeye yönelik çok yönlü çalışmaları var. yani bunlar için insan yükünün azaltılması mı yoksa çalışan sayısının azaltılması mı denilir bilmiyoruz ama bu işi yapacakların çokca işine yarayacak bir teknoloji. Elon Musk tüm bu soruların ardından istihdam sorunlarına da değinmeden edemedi. Musk robotun ekonomi açısından ‘önemli etkileri‘ olacağını savundu ve robotların ‘süper pahalı‘ olmamasının önemli olduğunu dile getirdi.

Boston Dynamics’in yük taşıma işlemlerini otonom olarak gerçekleştiren handle robotu, ticari olarak da sunulan spot köpeği, fiziksel olarak insana daha çok benzeyen Atlas robotu ve son olarak geçtiğimiz hafta tanıtılan Xiaomi’nin robot köpeği Cyberdog sektörün nereye gidebileceğini bize gösteriyor. Tesla da bu gelişmelerden geri kalmamak adına otonom araçlarının bir uzantısı olarak bu araçlardaki aynı bilgisayar çipini kullanacak insansı robotlar üretmeyi planladığını açıkladı.

Tesla’dan İnsansı Robot’un Amacı Ne?

Elon Musk ve diğer teknoloji şirketleri bu tür robotları neden üretiyor? Hepimizin kafasını kurcalayan bir soru bu? Neden kendi işimizi kendimiz yapmıyoruz da bunları robotlara mal etmek daha kolayımıza gidiyor?

Ilk olarak insansı robotun,en temelde insanı tehlikeye sokabilecek alanlarda yani Teknik ve güç isteyen işlerde kullanılması hedefleniyor. Bu açıdan bakınca gayet iyi. Çünkü insan mevcut durumunda kendi ağır işlerle meşgul olmaz. İkinci olarak ise  insanlar için sıkıcı ve tekrarlanan işlerde kullanılmak üzere üretilecek. Bunlar her ne kadar ilki kadar zor olmasa da yine de işe yarayacak türden. Örnek olarak alışverişe gitmek, ufak tefek temizlik işlerini halletmek gibi görevlerden bahsediyoruz burada. 

Musk, “Tesla muhtemelen dünyanın en büyük robot fabrikası. Çünkü bizim ürettiğimiz araçlar tekerlekli robotlar gibi. Gelecek fiziksel işler bir seçim olacak. Yapmak isteyenler yapacak ama yapmak istemeyenler yapmak zorunda kalmayacak” dedi.

Musk aynı röportajda, gelecekte yapay zekanın insanlara saldırı düzenleyebileceği yönündeki endişelere de yanıt verdi:
Elon Musk, “Bu robottan kaçmak mümkün olacak. Onu etkisiz hale getirmek de mümkün olucak. Umarız buna hiç ihtiyaç olmaz ama ne olacağını bilemeyiz” şeklinde konuştu. Bununla birlikte Musk, robotun dost canlısı olacağını da ekliyor. Yine de öyle olmasa bile 8 km/s hıza erişebileceği düşünülen robottan kaçmak için hafif tempoda koşmak yeterli olacaktır. Tabii bu işin esprisi. Yaklaşık 60-kilogram ağırlığında olması planlanan robotun 20 kilograma kadar yük taşıyabileceğini düşünüyoruz.

Tesla Bot’un Tesla araçlarındaki FSD (Full Self-Driving) bilgisayarları da dahil üzerindeki diğer tüm sensörler Tesla araçlarında da yer alan donanımlardan oluşuyor. Bu haliyle insansı robot daha temel ve basit görevler için uygun gibi duruyor.

Tesla’dan İnsansı Robot Ne Zaman Piyasada Olacak?

Tesla Cyber Rodeo etkinliğinde konuşan şirket CEO’su Elon Musk, bir kez daha insansı robot ile ilgili gelişmeleri paylaştı. Musk, Optimus Sub-Prime adıyla anılmaya başlanan robotun 2023 yılında üretilmeye başlayacağının sinyallerini verirken, robotun insanların yapmak istemeyeceği görevleri üstleneceğini tekrarladı. 

Geçen yıl yapılan AI etkinliğinde, sunum dışında herhangi bir ön sunum gösterilmemişti. İlk prototipi 2022 yılında gördük. Henüz çok yeni olan insansı robot için tarih de belli. Birkaç ay içerisinde projeye ilginin artacağını belirten Musk, Tesla’nın insansı robot projesi aracılığıyla Yapay Genel Zekayı (AGI) gerçeğe dönüştürmede rol oynayabileceğini söyledi. Robotun dünyayı otomobillerden daha fazla dönüştüren bir güç haline geleceğini düşündüğünü de aktardı. Musk ayrıca, güvenliği öncelediklerini söyledi. Ayrıca insanlığın Terminatör serisinde tasvir edilen bir durum ile karşılaşmayacağı konusunda da espri yaptı.

Ayrıca Tesla’nın yapay zeka direktörü Andrej Karpathy, “Tesla Bot’un en güçlü AI geliştirme platformu olma yolunda olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi. Optimus robotun satılıp satılmayacağı ya da fiyatı konusunda net bir bilgi paylaşılmadı. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle