Yolcu360 Blog
tema-parklari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Tema Parkları: Yeni Trend

Tema Parkları: Yeni Trend

Tema Park günümüzde hemen her ilde yaygınlaşması beklenen park çeşitlerine deniyor. Dünyanın birçok yerinde en eğlenceli mekanlar olarak öne çıkan Tema Parkları ülkemizde de yaygınlık kazanıyor. İçerisinde bulundurduğu çeşitli mekanlarla ziyaretçilerini büyüleyen Tema Parklar her yaştan insanın ilgisini çekebilecek şekilde tasarlanmış. Haydi ayrıntılarıyla Tema Park nedir, bunu inceleyelim.

Tema Park Nedir?

Tema Park çocuklara ve yetişkinlere yönelik tasarlanmış eğlence parklarıdır da diyebiliriz. Hatta şimdilerde yalnızca yetişkin ve çocuklar için değil turizmde de çokça getirisi olan bir mekan. Tema Park bu haliyle hem turizm sektörüne fayda sağlayan hem de eğlence yeri olarak tanımlanabilir. 

Tema parkları veya eğlence parkı, belli bir temaya dayanan, yaygın bir alanda açık ve kapalı alanlarda yer alan farklı eğlence tesislerinden oluşan eğlence merkezleridir. Büyük tematik parklar, kendi içinde farklı temalara sahip bölümlere de ayrılabiliyor.

 Tema parklar gün geçtikçe ülkelerin tanıtımı ve ekonomik gelirine de destek olan bir eğlence merkezi haline geliyor. Tabii bu süreçte bazı parklar için özellikle başka özellikler de yer alıyor. Örneğin tema bazı parkların amacı ülkelerin tanıtımını yaparak daha çok turist çekmektir. Gelen misafirlerinin eğlenmesini ve keyifli vakit geçirmesini sağlamak için çeşitli mekanlar da oluşturuluyor.

Oluşturulan çeşit çeşit konseptler her yaştan insanın ilgisini çekiyor. En çok çocukların olsa da bir kadar büyüklerin de ilgisini çeken, macera, bilim-kurgu, sualtı ve gökyüzü gibi farklı konseptler var. Tema parklar büyük bütçeli yatırımlardır. Farklı konseptteki oluşumlarıyla ülkelere katkıları bu yatırımı karşılıyor.

Tema parklarda kaleler, havuzlar, gemiler, kamyonlar, uçaklar, hayvan figürleri, kuleler ve maketler var. Avrupa ve Amerika’da oldukça ilgi gören tema parklar ülkemizde de zamanla yaygınlık kazanıyor. Vialand, İstanbul Akvaryum, Funland, ViaSea bunlardan bazıları.

Çocuklar İçin Eğlenceli AVM’ler Listesi için tıklayın.

Türkiye’deki En İyi Tema Parkları

Türkiye’de zamanla yaygınlaşan Tema Park’larına şöyle bir göz atalım. Ne dersiniz? Sonra yurt dışındaki Tema Park’larına bakarız.

tema-parklari-1

İsfanbul Tema Park

Bu listeye eklememiz gereken ilk yer olarak eski adıyla Vailand’ı yani İsfanbul Tema Park’ı yerleştiriyoruz. Yediden yetmişe herkesin eğlenecek bir şeyler bulduğu çok yapılı bir mekan. Bu yüzden İstanbul’un en çok ziyaret edilen Tema Park’larının başında geliyor.

2013 yılında kurulan İsfanbul Tema Park 600 bin metrekare kadar alan kaplıyor. Bu haliyle İstanbul’un hatta Türkiye’nin en büyük Tema Park’ıdır diyebiliriz.

İsfanbul Tema Park’ının içinde yirmi beşten fazla eğlence ünitesi var. Bunların çoğu çocuklar içinken aralarında yetişkinlere uygun olanlar da var. Mesela boy ve yaşla kısıtlandırılmış bazı üniteler var. Genel olarak farklı yaşlara uygun ünitelerde eğlenmek herkes için keyifli olabilir.

Yalnızca eğlence merkezi değil aynı zamanda alışveriş merkezi, çeşitli restoranların, sinema salonlarının ve otelin bulunduğu bir mekan. Nefeskesen, Viking, Meceraperest gibi birbirinden eğlenceli ünitelere katılmak istiyorsanız haftanın her günü açık olan İsfanbul Tema Park size bekliyor.

Miniatürk

2003 yılında hizmete giren Miniatürk İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş.  Ama içeriye müze kartıyla giriş yapılamıyor maalesef. Giriş balkonundan içeriye doğru giren patikayı takip edince müzeyi 20 dakikada dolaşıp bitirebilirsiniz. Müzede Türkiye’nin birçok yerinde bulunan tarihi eserlerin panaromik şekilde sunumu var. İçeriye girince kendinizi renklendirme ve ışık karşısında gerçekten o tarihte oradaymışsınız gibi hissedebilirsiniz. 

Aynı zamanda çocuklar için eğlenceli bir park da mevcut. 

Sazova Parkı

Eskişehir- Kütahya yolu üzerinde bulunan harika görünümlü masalsı park. Mutlaka sağda solda görmüşsünüzdür çünkü Disneyland’a benzeyen şatolar var. Bu muhteşem görünümlü mekan yaklaşık dört yüz bin metrekare gibi kocaman bir alan üzerine kurulu. Parka giriş ücretsiz ama içinde gezmek ve eğlence ünitelerine geçmek isterseniz ücret ödüyorsunuz. 

Bu eğlence yerlerinde çocukların algı dünyalarına hayal dünyalarını geliştirmek ve interaktif oyunlarla onları daha çok kendini ifade edebilen bireyler haline getirmeyi amaçlanmış.

Tasarım olarak her ne kadar Disneyland’a benzese de aslında Galata kulesinden tutun Türkiye’deki önemli mimari yapılardan esinlenip yapılmış. 

Masal şatosunda Dede Korkut hikayeleri, Nasrettin Hoca fıkraları, Keloğlan Masalları gibi Türk masal tarihinde önemli olan isimlerden bahsediliyor. Küçük atölyelerle çocukların da katılım gösterdiği eğlenceli etkinlikler oluyor.

Sazova Parkında görülmesi gereken bir sürü etkinlik binası var. Ek olarak bilim deneyden tutun tren garına kadar birçok eğlenceli yapıyı görebilirsiniz.

Dünyanın En İyi Tema Parkları

Disneyland – Kaliforniya/ABD

Kaliforniya’daki Disneyland, dünyanın en meşhur tema parkı. Disneyland meşhur animasyoncu Walt Disney tarafından tasarlanmış. Ve büyük ölçüde Walt Disney’in ana tasarımına bağlı olarak büyümüş.

İlham konusunda birçok yerden faydalanmış. İsviçre’deki Matterhorn Dağı’ndan hareketle Matterhorn Bobsleds hız treni tasarlanmış. Ardından  uzay yolculuğu temalı Space Mountain hız treni ve Haunted Mansion korku tüneli gibi atraksiyonlar Disneyland içine eklenmiş.

Herkesin çok sevdiği, eğlendiği gidemeyenlerin de filmlerden bir şekilde aşina olduğu kocaman bir park.

Universal Studios – Hollywood- ABD

Disneyland’ı dünyanın en meşhur tema parkları listesinde bir numarada gösterdik şimdi geldik iki numaraya. İki numarada birçok gişe rekortmeni filmin yapımcısı Universal Studios’un sahip olduğu tema parkı var.

Burası sinema tarihinde yer etmiş klasik filmlerin çekildiği yer. Ayrıca yaklaşık 45 dakika süren “Studio Tour” ile Jaws, King Kong, Psycho ve Fast & Furios gibi filmlerin setlerinden bölümler görebilirsiniz. Ek olarak bu süreçte Universal Studios tarafından çekilen filmlerde kullanılan görsel efektlerin nasıl üretildiğini de görüyorsunuz.

Tabii ki Universal Studios sadece bu turdan oluşmuyor. Büyük kitlelerin gösterdiği ilgi sayesinde zaman içinde komplekse farklı eklemeler yapılmış. Jurrasic Park, Mummy ve Transformers temalı eğlence merkezleri Universal Studios’ta ziyaretçilerini eğlendirmek için kullanımda.

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle