Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Safranbolu Taş Teras Gezisi: Harika Seyir ve Fotoğraf Noktası

Safranbolu Taş Teras Gezisi: Harika Seyir ve Fotoğraf Noktası

Taş Teras yolu Safranbolu‘dan geçen herkesin mutlaka uğraması gereken eşsiz bir manzaraya sahip keşif noktalarından.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Taş Teras Nerede?

Taş Teras, Karadeniz Bölgesi’nin Batı kısmında yer alan Safranbolu’da bulunmaktadır. Safranbolu evleri ile ön plana çıkan bölge Taş Teras’ın manzarası ile de son zamanlarda adından söz ettirmeye başladı. 

Taş Teras Nasıl Gidilir?

Taş Teras, Safranbolu merkeze yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Peki Taş Teras’a nasıl gidilir? Konarı Köyü yada Yazıköy üzerinden araba ile ulaşım sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile ulaşım bulunmamaktadır. Bu sebeple en mantıklı tercih araba kiralama diyebiliriz. Taş Teras, Düzce köyü ve Sırçalı köyü arasında bulunduğu için burası “Düzce Kanyonu” ya da “Sırçalı Kanyonu” olarak da adlandırılmaktadır. Kanyona iki farklı yoldan gidilmektedir. Fakat bir yerden sonra araba ile geçiş olmadığı için yaklaşık 1-2 km yürümeniz gerekmektedir. Araba ile gidilen diğer yol ise biraz daha uzundur. Buraya giderken mutlaka altı yüksek araç tercih etmelisiniz. Kendi aracınız ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız İstanbul ile Safranbolu arası 410 kilometre iken Ankara ile Safranbolu arası 230 kilometre olduğunu hatırlatmak isteriz. 

Safranbolu Taş Teras Nasıl Oluşmuş?

Sırçalı Düzce Kanyonu namı diğer Taş Teras’ın altındaki taşın koparak düşmesi sonucu doğal bir taş teras oluşmuştur. Böylelikle kanyonun güzelliğine bir güzellik daha eklenmiştir. Yandan bakıldığında ince uzun ve üzerinde insan durması imkansız gibi görünen terasın karşıdan görüntüsü iki metreye yakındır. Aslında evinizin balkonunda nasıl durabiliyorsanız burada durmak da o kadar rahattır. Fakat çevresinde korkuluk olmadığı için yine de tehlikelidir. Kendinizi tehlikeye atacak durumlardan kaçınmanızda fayda var. 

Saftanbolu Taş Teras ‘a Kimler Gitmeli?

Fotoğraf severlerin kanyondan manzarayı izleyip macera ve adrenalin yaşamak isteyenlerin asla kaçırmaması gereken bir rotadır. Zaman zaman emniyet nedeniyle çökme ihtimaline karşı kapatılıp tel çekildiği için de açıkken gidip görülmesi gerekmektedir.

Taş Teras’ta Neler Yapılır?

Taş Teras’ın böylesine rahatlatıcı manzarasına aşık olmamak elde değil. Peki “Taş Teras’ta neler yapılır?” diye soruyorsanız her şeyden önce sizlere bol bol fotoğraf çekmenizi öneriyoruz. Burası başta fotoğraf severler olmak üzere gezginlerin kanyondan manzarayı izleyip, macera ve adrenalin yaşayacağı bir rotadır. Safranbolu Taş Teras’a gelenler doğal bir balkonda gün batımını ve kanyonu hatta kanyonun arasından geçen nehri izlemek, burada çayını kahvesini yudumlayarak keyif yapmak için gelmektedirler. Tüm bunların yanı sıra seyir terası üzerinde çadır kurup, kamp yapan maceraperestler de vardır. 

Taş Teras Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bölge valiliği tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Taş Teras hakkında bilmeniz gereken bir haberi sizinle paylaşalım: 

Safranbolu bölgesinde Eosen yaşlı (yaklaşık 45 milyon yıl) Safranbolu formasyonu geniş bir alanda gözlenmektedir. Formasyon tabanda çakıl taşları ile başlayıp üst kesimlere doğru karbonatlı kumtaşları, kumlu kireçtaşları ve yumrulu kireçtaşları ile devam etmektedir. Bu kayaçlar birbiri ardına gelirse görünüm ve estetik olarak çok güzel jeolojik yapılar ortaya çıkar iken, aşınma-taşınma ve yük taşıma açısından problemler oluşturabilmektedir. Özellikle altı boşalan çıkıntı şeklinde kalmış tabakaları yer çekimi devamlı zorlamaktadır. Bu tabakalar yer çekimine yenildikleri zaman kaya düşmeleri olabilmektedir. Kaya düşmelerini ne zaman olacağı bilinmemekle beraber aşırı yağışlı ve soğuk iklimler fiziksel ve kimyasal ayrıştırmayı hızlandırdığı için bu dönemlerde kaya düşmesi olasıdır. Bunun yanı sıra deprem gibi sismik aktivite ve taş ocaklarındaki patlatmalarda kaya düşmelerini tetikleyici etkendir.

Sırçalı Kanyonunda belirtilen tüm etmenler mevcuttur. Özellikle Safranbolu ilçesinin Kuzey Anadolu Fay hattına yakın olması sismik aktivitenin Sırçalı Kanyonu’ndaki kaya düşme olaylarını tetiklemesi çok muhtemeldir. Bu doğa olaylarının yanı sıra insanların bu kayaçlar üzerindeki ağırlıkları kaya düşmelerine neden olabilir. Ayrıca bölgedeki nemli hava nedeni ile kayaçların üzerindeki mikroorganizmalar yaşarlar ve bu organizmaların neden olduğu kaygan yüzey neticesinde kayıp düşme olasılığı yüksektir.”

Yani üzerine çıkmak yerine belki uzaktan fotoğraf çekmek daha doğru olabilir. Çıkacaksanız da dikkatli olmanızda fayda vardır.

Safranbolu Evleri

tas-teras.jpg

Batı Karadeniz Bölgesi’ni ziyarete gelmişken Safranbolu evlerini de görmeden gitmek olmaz tabi. İlçe 1994 yılından bu yana UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin yıldızlarından biri olan Safranbolu’da pek çok cami, han, hamam gibi eserler ilk günkü gibi korunuyor. Özellikle Safranbolu evleri her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Evlerin bölgeye has mimarisi, Karadeniz geleneklerinin sıra dışılığı ve doğanın göz kamaştırıcı yanı da eklenince burası tam bir kültür cenneti oluyor. Safranbolu evlerini böylesine ünlü yapan özelliklere göz atalım. Öncelikle evlerin en karakteristik özellikleri beyaz badanalı ve ahşap çatılara sahip olması. Hatta bazı konakların içerisinde havuz da var. Safranbolu evleri mimarisi, aynı zamanda yerli halkın yaşayışı hakkında ilginç bilgilere de ışık tutuyor.

Komşuya saygının ön planda olduğu ilçede her detay tarihi çağlardan bu yana ince ince düşünülmüş. Evlerin giriş kapısında biri tok ses diğeri ise tiz ses çıkaran irili ufaklı iki tokmak yer alıyor. Bu sayede erkek misafirler geldiği zaman iri tokmağı, kadın misafirler ise tiz tokmağı çalarak ev sahibine geldiklerini haber verebiliyor. Bu uyarı sistemi özellikle Osmanlı’da görülen haremlik selamlık kültürüne kadar bizleri götürüyor. Bunun yanı sıra kapı tokmağına düğüm atılması da ev sahibinin bir süreliğine evde olmadığını ifade etmenin en kibar yolu diyebiliriz. Safranbolu evlerinde misafir odaları da dikkatimizi çekiyor. Hemen hemen tüm evlerde misafir odası ve misafir banyosu mevcut. Bu durum bizlere misafirperverliğe verilen önemi gözler önüne seriyor.

Safranbolu evlerinin zemin katı “hayat” olarak adlandırılıyor. Çoğunlukla ev halkının vakit geçirdiği kat olması sebebi ile böyle bir nitelendirme yapılmıştır. Nitekim evlerin en üst katında genellikle özgün mimarinin yansımalarını görebiliyorsunuz. Mükemmeli aratmayan iç ve dış dekoratif unsurlar ile Safranbolu evleri kendine hayran bırakıyor. 

 

Yorum ekle