Yolcu360 Blog
syangela-antik-kenti-4.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Syangela Antik Kenti Tarihi ve Gezisi

Syangela Antik Kenti Tarihi ve Gezisi

Syangela Antik kenti gezisi için aradığınız bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Antik kent nerede diye merak edenler için bölge hakkında bilgi verdik. Syangela Antik kentine nasıl gidilir ve daha fazlası yazımızda…

Syangela Antik Kenti Hakkında

Bugün, sadece kalıntılardan ibaret olsa da Syangela Antik Kenti bütün görkemi ile ziyaretçilerini karşılıyor. Bugün, bir mahallenin tepesinde yer almakta ve buradan Bodrum manzarasına bakmaktadır. Günümüze kadar gelen surlar, ev gibi pek çok yapı da bölgede yer almaktadır. Alazeytin Mahallesi’nin üzerinde yer alan kalıntılar bölgenin en üst noktasında bulunmaktadır. Böylelikle oldukça güvenli olan bu arazide uzun yıllar yaşam olduğuna dair kalıntılar yer almaktadır. 

syangela-antik-kenti-1

Syangela aslında “Souagele” ismi ile bilinmektedir ev bu isim Luwi dilinde “Ana Tanrıçaya Giden Yol” anlamına gelmektedir. Sözcük Helen diline uygun bir hale getirilmiştir. Bu nedenle aslında “Tanrılar Geçidi” olarak nitelendirmek de mümkündür. Bodrum’un büyük bir kısmı gibi burası da bir Leleg bölgesidir ve Leleg halkının uzun yıllar yaşadığı bir yerdir. Kalıntılar, yaşam hakkında bilgi veren unsurlardan olmaktadır. 

Syangela Antik Kenti Nerededir?

syangela-antik-kenti-3

Syangela Antik Kenti nerede yer aldığı merak edilen kentlerden olmaktadır. Milattan önce 2000 yılları civarında kurulduğu düşünülen Syangela Antik Kenti Bodrum’da bulunmaktadır. Bodrum Yarımadasının Gökova Körfezi civarında bulunan antik kent Bodrum merkeze 10 kilometre mesafededir. Alan, Bodrum’un güney doğu bölümünde yer alan Çiftlik Köyünün tepesindedir. Alazeytin Mahallesi’nin bitiminde başlayan kentin kalıntıları ile zirvede kendisini göstermektedir. Zirvesinden bakıldığında Gökova Körfezi ile birlikte Orak Adası manzara olarak öne çıkmaktadır. 

Türkiye’de Muğla şehrinin Bodrum ilçesinde yer alan antik kent bir Leleg yani Karya kenti olması nedeni ile bölgenin diğer kentleriyle bütünlük sağlamaktadır. Genellikle kıyı şeridi ve Bodrum’un en yüksek yerlerinde inşa edilen bu kentler arasında Syangela Antik Kenti de yer almaktadır. 

Syangela Antik Kenti Hakkında

Syangela Antik Kenti’nin tarihini milattan önce 2000lere götürmek mümkündür. Ancak tarihi hakkında bu dönemde ayrıntılı bilgiler bulunmamaktadır. Milattan önce 4.yüzyılda Halikarnassos çevresindeki birçok Leleg kenti yerlerinden ayrılmış ve daha merkezi bir noktaya taşınmıştır. Ancak bu durum da Syangela Antik Kenti için geçerli olmamıştır. Halikarnassos’a göçe zorlanan bu kentler arasında yer alan bölge hakkında bir baskı söz konusu olmamıştır. 

Bugün sadece sur kalıntılarına erişilebilen kentte Leleg kültürünü yansıtan bir mimari üslup bulunmaktadır. Ancak tek yapı kalıntısı bu olmayıp başka yapılarını izlerine de rastlanmaktadır. Dönemin mimari anlayışının gerektirdiği üzere Stadion, anıt mezarlar ve birçok ev kalıntısı görülmektedir. Burası, Strabon’un da bahsettiği bir kenttir. Leleglerin 8 kenti arasında yer alan bu kent döneminde önemli bir merkez olmuştur. 

Kent,  544 yılında Persler tarafından yakılmış ve adeta yok edilmiştir. Bu süreçte kent ciddi oranda ıssızlaşsa da sonrasında biraz daha yakın bir konuma taşınmıştır. Burada kentin devamı niteliğinde bir kuruluş söz konusu olmaktadır. Milattan önce 5.yüzyılda Attika Delos Deniz Birliği içerisinde Syangela Antik Kenti üye olarak görülmektedir. Kent Mausolos döneminde Theangela adını almıştır. Roma dönemine kadar da kent yaşamaya devam etmiştir. Ancak sonrasında kentte herhangi bir ize rast olmadığını belirtmek gerekmektedir. 

Syangela Antik Kenti’nde Yer Alanlar

Syangela Antik Kenti’nde yapılacak şeyler manzaranın keyfini çıkarmak ve tarihi kalıntıları incelemek şeklinde özetlenebilir. Yoğun turistik bir alan olmaması kenti çok daha rahat dolaşma imkanı sunmaktadır. Özellikle güneşin tepede olmadığı saatlerin seçilmesi önerilmektedir. Yüksek bir yerde yer alan kentte güneşten yanmamak için uygun bir giyim önerilmektedir. Antik kentte yaşam, antik dönem ile sınırlı kaldığından ve üstünde bir yerleşim bulunmadığından dönemin mimarisi hakkında net bilgiler edinmek mümkün olmaktadır. 

Leleg Yolu hakkındaki yazımız için tıklayın.

En dikkat çeken ve bugüne kalabilen yapı surlar olmaktadır. Sur kalıntıları Leleg tarzına sahiptir ve taşların üst üste dizilmesi ile tasarlanmıştır. Kentte diğer yapılar arasında Stadion, mezarlar, kuyu ve sarnıçlar ile konut yapıları yer almaktadır. Bu yapılardan sadece surlar bugüne kadar gelebilmiştir. Diğerleri ise zemin bilgisi edinmeyi mümkün kılacak kadar bugüne gelebilmiştir. Aynı zamanda kent manzarası açısından da önemli bir yerdir. Burada eşsiz doğa ve bodrum manzarasının keyfini çıkarmak mümkündür. 

syangela-antik-kenti-2

Syangela Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Syangela Antik Kentine nasıl gidilir ve kente varmak için gerekenler merak edilmektedir. Kent bir mahallenin biraz daha üstünde yer almaktadır. Bu nedenle ulaşılması imkansız bir yer olmamak ile birlikte birçok alternatif de bulunmaktadır. Syangela Antik Kenti’ne ulaşmak için yürümek veya araç kullanmak bir tercihtir. Kente varmak için öncelikle Alazeytin Mahallesi’ne gitmeniz gerekiyor. Burada yer alan antik kent tepenin doruk kısmında sizleri karşılamaktadır. 

Kente gidebilmek için araç kiralamak en öne çıkan yöntemlerden olmaktadır. Bu sayede Bodrum merkezden yola çıkarak kısa sürede Syangela Antik Kenti’ne varılabilmektedir. Kente varmak için uzun ve yorucu yolları yürümek yerine araziye en uygun aracı seçebilir ve fiyat seçeneklerini de bütçenize uygun olarak değerlendirebilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle