Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Sürüş Güvenliği Sistemleri Nelerdir? | Sürüş Güvenliği Teknolojileri Zorunluluğu

Sürüş Güvenliği Sistemleri Nelerdir? | Sürüş Güvenliği Teknolojileri Zorunluluğu

Türkiye’de satılan araçlarda sürüş güvenliği teknolojileri zorunlu mu? Sürüş güvenliği sistemleri zorunluluğu ne diyor? Haberimiz, yeni yasa ile gündeme gelen sürüş güvenliği sistemleri hakkında…

Sürüş Güvenliği Teknolojileri Zorunlu Hale Geldi!

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de verilen bilgiye göre artık ülkemizde satılan sıfır km araçlarda bazı sürüş güvenliği sistemlerinin bulunması, zorunlu olacak. Peki, bunlar neler mi?

Sürüş Güvenliği Sistemleri Zorunluluğu Başlıyor!

Son 5 yılda sürüş güvenliği konusu, büyük önem kazandı. Markalar, bu konuda sürekli olarak yeni teknolojiler geliştiriyor, yeni sistemler sunuyor ve mevcut olanları daha iyi hale getiriyor. Amaç, ölümlü kazaları neredeyse yok seviyesine getirmek. Neden mi? Çünkü insan, hayatı değerlidir!

İnsan hayatı değerlidir!

Trafik kazaları ile can kaybının geçmişi, at arabalarının kullanıldığı döneme kadar iniyor. Hatta Londra’da 1800’lerin sonlarında o kadar çok ölümle sonuçlanan ata arabası çarpması kazası yaşanmış ki ilk trafik ışıkları ve yaya geçidi burada doğmuş. Düşünsenize belki küçük çocuklar, belki bebeği olan anneler hayatını kaybetti ve trafik ışığı sistemi – korna – yaya geçidi gibi çok değerli önemler geliştirildi.

Diğer yandan yaklaşırken bolca gürültü çıkaran ve nispeten yavaş olan at arabalarından sonra gelen çok daha hızlı otomobillerle kaza oranları ve kazada hayatını kaybeden sayıları attı. Emniyet kemeri gibi yeni kurallar, yeni önlemler ve yeni teknolojiler de böyle gelişti. Şimdi, motoru neredeyse bir tavşan kadar sessiz olan ve saat 300km hız yapabilen otomobiller söz konusu. Peki, sürüş güvenliği – yaya güvenliği nasıl sağlanacak? Cevap, iyi insan yetiştirmekte ve teknolojide…

Otonom Sürüş Teknolojisi yazısı için tıklayın!

Euro NCAP ve Daha Fazlası

Euro NCAP normları, bugün tüm dünyada yeni bir otomobil alırken bakılan ilk noktalar arasında. Birkaç mühendisin araçların ne kadar güvenli olduğunu ölçmek üzere bir araya geldiği bu teknik iş, zamanla otomotiv sektörünün referans noktası haline geldi. Euro NCAP, başlangıçta kaportayı ve hava yastıklarını değerlendirirken şimdi sürüş güvenliği için geliştirilen teknolojileri de değerlendiriyor.

Sürücüsüz Araç Teknolojisi yazısı için tıklayınız.

Sürüş Güvenliği Sistemleri Nelerdir?
  • Akıllı hız sabitleme sistemi
  • Adaptif frenleme sistemi
  • Şerit takip asistanı
  • Yorgunluk tespit etme sistemi
  • Yorgunluk uyarı sistemi
  • Acil frenleme sistemi
  • Araç katarlama
  • Bisiklet tanıma sistemi
  • Yaya tanıma sistemi
  • Olay veri kaydedicisi
  • Geri manevra algılayıcısı
  • Alkol kilidi…

Yukarıda sandıklarımıza ek pek çok sistem daha var. Ama en bilinenleri bunlar.

Yeni Sürüş Güvenliği Sistemleri Yasası Ne Diyor?

Yeni yönetmeliğe göre yakında sıfır araba alırken bazı sürüş güvenliği sistemlerinin bulunması, zorunlu olacak. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından motorlu araçlar ve römorklar için belirlenen ve Temmuz 2022 yılında yürürlüğe alınması planlanan yeni sürüş güvenliği sistemleri Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Trafik kazalarının azalması ve sürüş güvenliğinin artması için otomobillerde görev yapan yeni nesil güvenlik sistemleri 6 Temmuz 2022 yılından itibaren Türkiye’de satılacak olan yeni motorlu taşıtlarda zorunlu olacak. 

Zorunlu Olacak Sürüş Güvenliği Sistemleri

Tesla Model Y 2019

Zorunlu sürüş güvenliği sistemleri listesi şöyle:

  1. Akıllı hız desteği
  2. Acil durum şeritte tutma sistemi
  3. Acil duruş sinyali
  4. Alkol kilidi kurulum kiti
  5. Araç katarlama sistemi
  6. Gelişmiş acil frenleme sistemi
  7. Geri manevra algılama sistemi
  8. Olay veri kaydedicisi
  9. Şeritten ayrılma uyarı sistemi
  10. Yaya algılama sistemi
  11. Bisikletli algılama sistemi
  12. Çarpışma algılama özelliği

Yorum ekle