Selimiye Camii’nden sonra Edirne’nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Osmanlı darüşşifasını günümüzde yaşatan sağlık müzesi ile dikkat çekiyor. Yüzyıllar boyunca tıp öğrencilerinin yetiştirildiği, hastalara şifa dağıtıldığı Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 1400’lü yıllardaki tedavi yöntemlerine de ışık tutuyor. Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatnamesi’ne de konu olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi’ni daha yakından tanımaya ne dersiniz? Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek yola çıkmaya ne dersiniz?
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Tarihi ve Mimari Özellikleri
Osmanlı döneminin önde gelen külliyelerinden biri olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 1488 yılında Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımı dört yılda tamamlanan külliye tıp medresesi, imaret, cami, darüşşifa, tabhane, hamam, muvakkithane gibi bölümlere sahiptir ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dönemin en önemli sağlık, eğitim, dini ve sosyal kurumlarından olan Sultan II. Bayezid Han Külliyesi 400 yıl boyunca aralıksız olarak hastalara şifa dağıtmıştır. Zamanının oldukça ilerisinde tedavi yöntemlerinin kullanıldığı Sultan II. Bayezid Han Külliyesi dünyada ilk olma özelliğine sahiptir. Çok kubbeli yapısı ile dikkat çeken kompleksin mimarı Hayrettin’dir. Tek kubbesi, iki minaresi bulunan külliye içerisindeki cami Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biridir. Şifahanesinde hastaların tedavi edildiği, tabhanesinde misafirlerin ağırlandığı, medreselerinde öğrencilerin yetiştirildiği, camisinde ibadet yapıldığı külliye 500 asır öncesinde bilime ve insana verilen değeri gözler önüne seriyor.
Edirne Gezi Rehberi için tıklayınız.
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Sağlık Müzesi
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi içerisinde yer alan darüşşifa günümüzde Edirne Sağlık Müzesi olarak hizmet veriyor. Osmanlı’da darüşşifa uygulamalarını ayrıntılı olarak ziyaretçilerine sunan müze 2004 yılında Avrupa Konseyi tarafından dünyanın en saygın müzecilik ödüllerinden biri olan Avrupa Müze Ödülü’nü kazanmıştır. Bu anlamda geçmişi en iyi şekilde günümüze taşıyan ve sergileyen dünyadaki tek darüşşifa Sultan II. Bayezid Darüşşifası’dır. 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaya hak kazanan müze 1997 yılında bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.
İbn-i Sina’dan Osmanlılara uzanan müzikle tedavi alanında son derece başarılı uygulamaların yapıldığı darüşşifa bölümünde musiki ve su sesleri dikkat çekiyor. Her türlü fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavisi için müzikle terapi uygulamasının yapıldığı darüşşifa bu alanda da ilk olma özelliği ile dikkat çekiyor. Musiki seslerinin taş duvarlarda yankılandığı müzede adeta 1500’lü yıllara doğru yolculuğa çıkıyormuş gibi hissetmeniz mümkün. Uzun yıllar hastaların ücretsiz olarak şifa bulduğu darüşşifada 1 hekimbaşı ile birlikte 2 cerrah, 2 göz hekimi ve 2 eczacı çalışmaktaydı. Bu bilgiler ışığında o yıllarda göz hastalıklarının dahi tedavi edildiğini söyleyebiliriz. 1850’li yıllardan sonra sadece akıl hastalarının tedavi edildiği şifahane bir süre sonra bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmiş, 1896 yılında onarım çalışmalarıyla tekrar hizmete açılmıştır. Hastanenin 1916 yılına kadar açık olduğu bilinmekle birlikte cami hariç külliyenin diğer bölümleri Vakıflar Müdürlüğü tarafından 1984 yılında Trakya Üniversitesi’ne devredilmiştir.
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Ziyaret Saatleri
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi her gün 09.00-19.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Giriş Ücreti
Tam bilet 15 TL, öğrenciler, çocuklar ve 65 yaş üzeri için giriş ücretsiz. Külliyede Müzekart geçmiyor.
Edirne araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Sultan II. Bayezid Han Külliyesi Adres
Yeniimaret, Edirne merkez/Edirne.
Yorum ekle