Yolcu360 Blog
sosyal-medya-detoksu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Sosyal Medya Detoksu Yapmak İçin 7 Neden

Sosyal Medya Detoksu Yapmak İçin 7 Neden

Sosyal medyadan bir dakika bile ayrı kalamıyoruz öyle değil mi? Peki hiç sosyal medya detoksu yapmayı düşündünüz mü? Birkaç günlüğüne her şeyi arkanızda bırakmak nasıl olur? Kendi ruhunuzu keşfetmek adına kusursuz bir yöntem. Gelin sosyal medya detoksunu yakından inceleyelim.

sosyal-medya-detoksu-2.jpg

Sosyal Medya Detoksu Nedir?

Gelişen teknoloji ile artık hepimiz aktif birer sosyal medya kullanıcısı haline geldik. Post paylaşımı, hikaye müzikleri, yer bildirimi derken bu mecraları ustaca kullanır olduk. Filtrelerden, çeşitli düzenlemelerden bahsetmiyoruz bile. 

Peki sosyal medyayı doğru kullanıyor muyuz? Ekran başında günlük kaç saat harcıyorsunuz? Like almadan kaç gün geçirebilirsiniz? 

Son zamanlarda artan sosyal medya çılgınlığına karşı uzmanlar, sosyal medya detoksunu şiddetle tavsiye ediyor. Sosyal medya detoksu nedir? İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz tüm etkileşimleri bir süreliğine dondurmak ve arınmanız için kendinize zaman ayırmak sosyal medya detoksu olarak tanımlanıyor. Kendi alanınızda özgürleşene kadar takipçilerinizden uzak kalmak, ruhunuzun sesini dinlemek için geçireceğiniz süreçtir. 

Sosyal İçerik Üreticilerine Vergi İndirimi yazımız için tıklayın.

Sosyal Medyanın Zararları

Çağımız hız çağı. Değişime, gelişime her gün yenilenen teknolojiye ayak uyduran nesil kazanıyor. Özellikle gençler ve çocuklar teknolojik gelişmeler ile daha yakından ilgileniyor. Haliyle sosyal medya akımlarını, içerik düzenlemeleri daha kolay öğreniyor. Fakat yapılan araştırmalar çok fazla sosyal medya kullanan çocuk ve gençlerin depresyona daha eğilimli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu sebeple sosyal medyanın zararlarını göz ardı etmemek gerekiyor. 

  • Sosyal medyayı iletişim aracı olarak kullansak da aslında bizi gitgide yalnızlaştırıyor. Sanal ortamda gerçekleştirdiğimiz akıcı konuşmaları gündelik hayata aktaramıyoruz. Bu sebeple insanlardan uzaklaşıp, kabuğumuza çekiliyoruz.
  • Sosyalleşmek eylemini hafife almamak gerekiyor. Dışarı çıkıp, insanlarla birebir iletişim kurmak depresyon ve anksiyeteyi azaltıyor. Fakat kastettiğimiz sosyalleşmek Instagram ya da Facebook mesajlaşmaları değil. İşte sosyal medya aslında sosyalleşmenin önündeki en büyük engel.
  • Sosyal medyada her hafta sonu pazar kahvaltısı adı altında paylaşılan pek çok fotoğraf görüyoruz. Sizce bu sofraların kaç tanesi samimi? Kaç tanesinde içten gülücükler yer alıyor? Bilmiyoruz. Fotoğrafların paylaşılma amacı genellikle “Mutluyuz. Herkes bize baksın.” oluyor. Bu durum insanda tatminsizlik, doyumsuzluk ve yetersizlik duygularını artırıyor. Sosyal medyadaki sürekli takdir edilme ve beğenilme isteği insanları karamsarlığa sürüklüyor. 
  • Nasıl ki sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar bağımlılık yapıyorsa çok fazla vakit geçirilen sosyal medya mecraları da bağımlılığa sebep oluyor. Telefonunuzdan uzak kaldığınızda mesajlara geri dönme isteği, bildirimleri kontrol etme duygusu artıyorsa sosyal medya bağımlılığınız artıyordur. Bu sebeple size bir an önce sosyal medya detoksunu öneriyoruz. 
  • Gece geç saatlere kadar mobil cihazların ışığına maruz kalmak uyku kalitenizi düşürüyor. Bu durumda uykuya geçiş süreniz uzuyor ve kaygı sorunları başta olmak üzere pek çok ruhsal problemlere sürükleniyorsunuz. Hatta hafife aldığınız uyku düzensizlikleriniz artarak zihinsel sorunlara da yol açabiliyor. 

sosyal-medya-detoksu-1.jpg

Sosyal Medya Detoksu Nasıl Yapılır?

Sosyal medya detoksu deyince korkmayın. Tamamen ortadan kaybolmuyorsunuz. Sadece bir süreliğine sevenleriniz ile aranıza küçük bir mesafe koyuyorsunuz o kadar. 

Sosyal medya detoksu nasıl yapılır? Bir hafta veya bir aylık periyotlar şeklinde sosyal medyayı hayatınızdan tamamen çıkarmaktır. Kişinin bağımlılık derecesine göre değişen bu süreçte en uygunu gün gün ilerlemek olacaktır. Örneğin sadece hafta sonları uygulanan bir sosyal medya detoks programı başlangıç seviyesine uygundur. 

Sosyal medya bağımlılığı, psikolojik bir bağımlılık olarak kabul edildiği için uzmanlar en az 90 gün süre ile sosyal medya detoksunun uygulanmasını öneriyor. Bu 90 günlük süre içerisinde dondurduğunuz hesaplara asla giriş yapmamalı ve herhangi bir paylaşımda bulunmamalısınız. 

Sosyal Medya Detoksu Yapmak İçin 7 Neden

  • Zihniniz dinlenir ve odaklanırsınız. 

Sosyal medyada maruz kaldığınız bildirimlerden, dezenformasyondan uzaklaşmak zihninizi toparlar ve dinlendirir. Çok sık sosyal medya kullanan kişilerde odaklanma problemleri ve empati eksikliği görülüyor. Yapacağınız sosyal medya detoksu sayesinde odaklanma süreniz artar. 

  • Stres ve anksiyetede azalma görülür. 

Son zamanlarda kişilik bozuklukları, eksik sosyalleşmeye bağlı stres ve anksiyete vakalarında artış gözleniyor. Özellikle sosyal medyada bir şeyi kaçırma korkusu olarak adlandırılan FOMO (Fear of Missing Out) kaynağı sosyal medya bağımlılığı. Bu sebeple kendinizi tazelemek adına göreceğiniz detoks süreci size iyi gelecek; stres ve anksiyeteniz gitgide azalacaktır. 

  • Aileniz ve arkadaşlarınıza daha fazla vakit ayırabilirsiniz. 

Sosyal medya detoks sayesinde çevre ile ilişkileriniz artacak, aile bağlarınız kuvvetlenecektir. Ferahlayan zihniniz sizi kaliteli kişisel çevreye yönlendirecektir. 

  • Daha verimli ve yaratıcı hale geleceksiniz. 

Zihninizin kolay odaklanması sayesinde bakış açınız genişleyen ve çarpıcı fikirler üretmeye başlayabileceksiniz. 

  • Kaliteli ve kesintisiz uyku sizleri bekliyor. 

Maruz kalınan radyasyon seviyesinin düşmesi ile uyku saatleriniz düzene girecek ve kaliteli bir uyku uyuyabileceksiniz. 

  • Kendinizi gerçekleştirme imkanı bulabileceksiniz. 

Çevrenize ve kendinize ayırdığınız zaman artacağı için yeteneklerinizi fark etme imkanı bulacaksınız. Belki bir hobi edinerek; resim ya da tenis kursuna gitmek isteyebilirsiniz. 

  • Ruhsal bir ferahlama yaşayacaksınız. 

Kendi zihninizle ve duygularınızla baş başa kalıp kalbinizin sesine kulak verebileceksiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle