Yolcu360 Blog
sosyal-icerik-ureticisi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Sosyal İçerik Üreticilerine Vergi İndirimi

Sosyal İçerik Üreticilerine Vergi İndirimi

Sosyal içerik üreticilerine vergi indirimi konusu son günlerde gündemde. Peki, kimler bu yasadan yararlanabiliyor? Kimler sosyal içerik üreticisi sayılıyor ve yeni yasadan yararlanmak için ne yapmalı? Bu soruların yanıtları için okumaya devam edin.

Sosyal İçerik Üreticiliği nedir? 

sosyal-icerik-ureticisi

Sosyal medyadan para kazanmak deyimi çok popüler. Pek çok kişi, bunu bir kolay kazanç olarak görüyor. İlginç bulanlar da var. Aslında Sosyal medya, adı üstünde bir medya alanı. Burada da tıpkı televizyon, radyo ya da gazeteler yani geleneksel medya gibi içerik sağlayıcılar var. Tek farkı burada her isteyenin içerik üretebiliyor olması. Yani bir gazetede köşe yazarı olmak, 80 milyonda 5 kişiye nasip olurken sosyal medya isteyen herkes, istediği bir konuda yazı yazabilir. Elbette kaç kişi okur, kaç kişi ciddiye alır, bilinmez. Ama sosyal medya platformlarında içerik üreten ve bunu bir iş olarak ciddiye alan, bu işe zaman ve para yatırımı yapan insanların para kazanması doğal. İşte bu insanlara, sosyal içerik üreticisi deniyor. Peki, kim bu sosyal içerik üreticileri ve ne iş yapıyorlar? 

  1. Youtuber’lar

Youtube, herkesin videolar çekip ekleyebileceği bir online platform. Ancak her eklenen video milyonlarca kez izlenmiyor. Burada ilgi çekecek işler yapmak, sanıldığı kadar zahmetsiz de değil. Youtube kanalı olup buradan içerik üreterek reklam geliri elde eden kişilere Youtuber deniyor. 

2. Instagram Fenomenleri

Instagram’da içerik paylaşarak milyonlarca kişiye ulaşan ve çok sayıda takipçisi olanlar da var. Bu sosyal medya alanından takipçilerine ürün gösteren, ürün tanıtımı yapan kişiler de gelir elde ediyorlar. 

3. Facebook, TikTok ve Diğer Mecralar

Sosyal medya mecraları artıyor. Bunların en eskilerinden biri Facebook. Sonradan onun gibi onlarca yeni platform gelişti. Tüm bunlarca video, görsel ya da metin içerikler paylaşarak çok geniş takipçi kitlesine ulaşan sosyal medya ünlüleri var. Onlar da takipçilerinin sayısı ile reklam verenler tarafından influencer kategorisinden değerlendiriliyor. Bunun sonucunda da bazen reklam veren şirketten bazen de mecranın kendisinden gelir elde ediyorlar. 

Verimli TikTok kullanımı hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

  1. Uygulama ve Oyun Geliştiriciler

Sosyal medya araçları için (şirketler için değil) oyun veya uygulama geliştiren ve ücretini bu mecralardan alan kişiler de var. Bunlar da ilgili yasanın kapsamında. 

Sosyal İçerik Üreticilerine Vergi 

Sosyal medya fenomenleri, yaptıkları bu işten gelir elde ediyor. Bazıları az bazıları orta düzeyde bazıları da dudak uçuklatacak oranlarda para kazanıyor. Öncelikle buna şarşırmamak gerek. Çünkü bu insanlar, vakitlerinin çok büyük bir kısmını bu işe harcıyor. Harcanan zamanın ve emeğin de bir bedeli var. Zaten öyle olmasa bu çaba gösterilmezdi. Elde ettikleri gelir için geçmişte vergi ödemiyorlardı. Çünkü yasa ile belirlenmiş bir çerçeve yoktu. Ancak günümüzde Devlet eliyle bu alanda bir dizi yenilik ve vergi yaptırımı söz konusu oldu. Peki, Youtuber’lara vergi yaptırımı nasıl uygulanıyor?

Sosyal İçerik Üreticilerine Vergi Kolaylığı

Geçtiğimiz yıllarda sosyal medya mecraları üzerinden gelir elde edenler için onlara özel bir vergi uygulaması yoktu. Sosyal medya üreticileri bir şirket açarak defter tutuyor ve vergilerini ödüyordu. Ancak Devlet eli ile 2022 Ocak ayı itibariyle yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Resmi Gazetede yayınlanan yasanın amacı, sosyal mecralardan gelir elde edenlerin vergi mükellefi olmalarını sağlamak. Ancak diğer mükelleflerden farklı olarak şirket açmak, defter tutmak zorunda değiller. Yapmaları gerekenleri de adım adım anlatalım.

Eğer sosyal medyada yani Youtube, Instagram gibi kanallarda içerik üretiyor ve bu içerikler üzerinden gelir elde ediyorsanız vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Defter tutmadan, şirket açmadan vergi ödeyerek yola devam etmek için gerekenleri listeledik. Adım adım incelerek ilerleyebilirsiniz. 

  1. Yasa Kapsamında mısınız & Değil misiniz?

Sosyal medyada, e-ticaret sitelerinde, blog’larda sizin hazırladığınız içerikler paylaşılıyor ancak bunları sizden şahıs ya da şirketler istiyorsa siz, bu yasa kapsamında değilsiniz. Örneğin bir havayolu şirketinin blog sayfasındaki seyahat temalı içerikleri yazıyor ve her ay belirli bir miktarda gelir elde ediyorsunuz. Havayolu şirketi, bu işe devam etmek için sizden fatura kesmenizi istiyor. Sosyal medya içerik üreticileri için çıkan yeni yasadan yararlanarak devam edebilir miyim diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü siz, bu kapsamın dışındasınız. Peki, kimler bu yasanın kapsamında? 

Eğer bir Youtube kanalınız varsa ve oradan sürekli trend giyim videoları paylaşıyorsanız bu kapsamda olabilirsiniz. Çünkü takipçi sayınız milyonlara ulaştıysa Youtube reklam geliri elde edersiniz. İşte bu geliri vergilendirme yapmak üzere Devlet, söz konusu yasayı çıkardı. 

Tebliğdeki 20. maddenin altındaki 12. örnek bu açıdan önemli.  İlgili örneğe göre sosyal ağ sağlayıcısı dışındaki (Meidum, Youtube, Facebook vb. olmayan) sitelere üretilen içerikleri üretenler bu istisnadan kesinlikle faydalanılamaz. Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için mezkûr istisna hükümleri uygulanmayacaktır, diyor. 

2. Vergi Dairesine Gidin!

Yasa kapsamında olduğunuzdan emin olduktan sonra yapacağınız işlem, Vergi dairesine gitmek. İkametgahınızdaki alana bakan vergi dairesine gidin ve sosyal medya içerik üreticileri için çıkan yeni yasa kapsamında başvuru yapmaya geldiğinizi söyleyin. Vergi dairesi çalışanları, konu hakkında bilgi sahibidir. Sizden bir dilekçe isterler. Hızlıca dolduracağınız dilekçe işleme alınır. Gün içinde onaylanıyor. Bundan sonra bir bankaya gidip bu kapsam dahilinde bir hesap açtırmanız istenir. Mevcut banka hesabınızı da bu amaçla kullanabilirsiniz. Ama yine vergi dairesinden aldığınız muvaffakiyet formu ile bankaya gitmenize gerekiyor. Bankadaki işlemde tamamlandıktan sonra hesap bilgileri ile tekrar vergi dairesine gidin. Vergi dairesi banka hesap bilgilerinizi kayda alıyor. Size işlemin tamamlandığına dair bilgi veriliyor. 

3. Banka Üzerinden İlerleyin

Bundan sonra sosyal medya kanallarına yeni hesap numaranızı bildirmeniz gerekiyor. Bu hesaba yatacak her bir ücretten otomatik olarak %15 vergi kesintisi yapılacak. Kalan parayı alıp kullanabileceksiniz. 

Sosyal İçerik Üreticilerine Vergi: Yeni Yasanın İçerik Üreticisine Avantajı Nedir?

“her türlü vergi kesiliyor, ne avantajı var” diye düşünebilirsiniz. Aslında bir muhasebeci masrafı, stopaj, defter tutma zahmeti gibi masraflardan muaf olmak bir kolaylık. Bunlar uğraşmak istemeyenler ve fatura kesecek makam bulamayanlar için yeni yasa kolaylık sunuyor. Ayrıca sosyal medya içerik üreticilerinin geliri varken gideri neredeyse hiç yok. Bu durum, şirket kurduğunuzda vergi yükünü artırıyor. Bu noktada da yeni yasanın avantajlı olduğunu söylemek mümkün. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle