Yolcu360 Blog
sorumlu-enerji-tuketimi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Sorumlu Enerji Tüketimi ve İklim Krizi

Sorumlu Enerji Tüketimi ve İklim Krizi

İş yapabilme kapasitesine enerji denir. Sosyal ve ekonomik yaşamın devam etmesi için belirli bir oranda enerji harcanır. Ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında dünyada enerji tüketimi artıyor. Hidrokarbon enerji kaynaklarından petrol, doğalgaz, kömür yüksek enerjiye sahip kaynaklardan. Bu kaynakların tüketimi ile atmosferde sera gazı meydana geliyor. Bunun sonucunda da iklim değişikliği ve hava kirliliği oluşuyor. Bu olumsuzlukları önlemek için uluslararası işbirliği şart. Peki, sorumlu enerji tüketimi nedir? 

Karbon Ayak İzi Nedir? Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır? yazımızı okumak için tıklayın.

Bu yazımızda iklim krizi nedir, bu konuda neler yapılabilir konularına değindik. Çocuklarınız için daha iyi bir çevre diliyorsanız, mutlaka okuyun. Sizin de çevre için yapabilecekleriniz var. 

Sorumlu Enerji Tüketimine Dair Her Şey

Enerji, insan hayatı için gerekli olan üretimin temel ögelerinden biri. Öncelikle iki kavramı açıklayarak konuya başlamakta fayda var. Enerji tasarrufu; enerjiyi daha az kullanma manasına gelir. Gereksiz yanan ışıkları kapatmak bir tasarruf örneği. Enerji verimliliği; aynı görevi yerine getirmek için daha az enerji kullanımına ihtiyaç duyan teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılması. Kısaca enerjiyi daha az kullanırsak tasarruftan, daha rasyonel kullanırsak verimlilikten söz edilir. Gelişmekte olan ülkelerin enerji politikası üç unsurun birlikte sağlanmasını amaçlıyor. Bunlar; ekonomik büyüme, enerji güvencesi ve çevre koruması. Bilinçsiz enerji kullanımı beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Bunlar;

  • Doğal kaynakların hızla tükenmesi
  • Çevrenin kirlenmesi
  • İklimin  değişmesi
  • Enerji için gerekli olan maliyetlerin yüksekliği

sorumlu-enerji-tuketimi

Sürdürülebilir Gelişmenin Etkisi

Enerji tüketimi dünyada, yerkürenin ısınması gibi sorunlara da  neden oluyor. Pek çok sebepten dolayı hava kirliliği de önemli bir sorun. Bilim insanları bu konularda yeni planlamalar yapıyor. 

Buna paralel olarak sürdürülebilir gelişme kavramı gittikçe önem kazanıyor. Bu kavram, alışılmış enerji kaynaklarının verimli bir şekilde üretim ve tüketimi yanında yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi de sağladı.  Enerjiye olan talebin artması fosil yakıtların kullanılmasını da arttırıyordu. Bunun sonucunda da küresel ısınma ve çevre kirliliği sorunları baş gösterdi. Bilim; hem bu sorunlardan dolayı hem de yakın gelecekte bu fosil yakıtların biteceği düşüncesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dair çalışmalara başladı. Peki, yenilenebilir enerji ne demek, açıklayalım.

Yenilenebilir Enerji Nedir?

Yenilenebilir enerji, doğal kaynaklardan elde edilen doğa tarafından sürekli olarak üretilebilen enerjiye denir. Günümüz dünyasında enerjinin %80’i fosil yakıtlardan karşılanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımını azaltmada en önemli unsur. Şimdi yenilenebilir enerji kaynaklarına bakalım.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları 

  • Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi sistemleri, enerjiyi toplayarak elektriğe dönüştürebilir. Evlerin çatılarına, cihazlara, arabalara paneller koyarak güneş enerjisinden yararlanabilirsiniz.

  • Rüzgar Enerjisi

Rüzgar türbinleri, var olan kinetik enerjiyi, mekanik enerjiye sonra da elektrik enerjisine dönüştürür. Rüzgarın esme hızına ve süresine göre üretilen enerji değişir. Bugün rüzgar enerjisi ile dünyadaki elektrik ihtiyacının %2’sini karşılıyoruz.

  • Biyoenerji/ Biyokütle Enerji

Biyoenerji için mısır, buğday gibi bitkiler, otlar, yosunlar, hayvan dışkısı, evsel yiyecek atıklarından oluşuyor. Bu atıkları çöpe atmayarak bio enerji elde edebilirsiniz. 

  • Jeotermal Enerji

Jeotermal yer ısısı manasına gelir. Yer kabuğunda biriken bu enerji jeotermal enerjiyi oluşturur. Yeryüzüne çıkması ile elektrik santralleri sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülür. Aslında bu enerjiyi; evlerde ısıtmada, turistik merkezlerde, seralarda kullanıyoruz.

  • Hidroelektrik Enerji

Hidroelektrik enerjinin kaynağında akan sular bulunur. Akan suyun enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür. Dolayısıyla hidroelektrik enerji santralleri bunun için yapılmıştır.  

  • Hidrojen Enerjisi

Hidrojen enerjisinin kullanımı pek yaygın değil. Bilim insanları; teknolojinin ilerlemesi ile elektrik, ısı ve yakıt pili üretiminde yaygınlaşacağını söylüyor. 

  • Dalga/Okyanus Enerjisi

Okyanus yüzeyinde fazla ısınan sular ile okyanus dibindeki serin sular sıcaklık farkı oluşturur. Bunun sonucunda da doğal termal enerji üretiliyor. Dolayısıyla yeterli miktarda bu enerjiden faydalanıldığında dünyanın enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir kaynak.

Bir Kriz Yaşanıyor, İklim Krizi

Senelerdir herkesin konuştuğu, hakkında az çok bilgiye sahip olunan iklim değişikliği artık adını iklim krizi olarak güncellendi. İklim değişikliği ile dünya dönüşü olmayan bir yola girdi. Özetle İklim krizinin en önemli nedeni küresel ısınma. Gündelik hayatta kullanılan fosil yakıtlar, dünya atmosferinde sera gazı katmanı oluşturuyor. Bu katman, yeryüzüne yansıyan güneş ışınlarının uzaya dönmesine engel olup ısının dünyada birikmesine neden oluyor. Dolayısıyla bu da küresel ısınma denen olayın yaşanmasına yol açıyor. Küresel ısınma, iklimin dengesinde bozulmalara neden oluyor ve iklim krizi ile karşı karşıya bırakıyor. Peki, bu kriz neden oluyor?

İklim Krizi Neden Oluyor?

İklim krizinin yaşanmasında insan faaliyetleri etkili. Bu faaliyetlerin sonucunda sera gazı emisyonunda artış gözlemliyoruz. Sanayi devrimi ile fosil yakıtların kullanımı, atmosfere karbon salınımını artırmıştı. Ek olarak orman yangınlarının artması ile ormansızlaşma ortaya çıktı. Oysa ormanlardaki ağaçların karbondioksiti emme gibi önemli yararları mevcut. Sanayileşmede başı çeken bazı ülkeler ekonomilerini canlı tutmak için fosil yakıt kullanımlarını arttırdı. Peki, bu krizi nasıl önleriz?

İklim Krizini Nasıl Önleriz?

İklim krizi, küresel bir sorun olarak ortaya çıksa da günlük hayatta bazı alışkanlıkları değiştirerek bu krizin önlenmesinde yardımcı olabiliriz. Ayrıca, enerji ve para tasarrufu da sağlarız. Nedir bunlar;

  • Elektrikli aletleri fişte bırakmayın.
  • Aydınlatmada enerji tasarrufu sağlayan ampul kullanın.
  • Yüksek verim, düşük enerji sağlayan aletler kullanın.
  • Evlerde ısı yalıtımı yapın.
  • Güneş paneli kullanmaya özen gösterin.
  • Toplu taşımayı kendi aracınıza tercih edin.

Sorumlu Enerji Tüketimi: İz Peşinde, Karbon Ayak İzi

Karbon ayak izi, insanların, ulaşım, ısınma, enerji tüketimi veya yaptığı aldığı her türlü ürün sonucunda atmosfere yayılmasına sebep olduğu karbon miktarını anlatmada kullanılan terim. Esasen, karbondioksit ve bazı sera gazları atmosferin ilk zamanından beri var. Ek olarak günümüzde sanayileşme ile beraber bu gazların atmosferdeki miktarı arttı. Küresel sıcaklık ısının daha çok tutulması ile yükseldi. Bunun sonucunda da iklim krizi baş gösterdi. İnsanların, her gün yaptığı faaliyetler sonucunda sera gazlarının salınımı artıyor. Böylece dünyanın geleceği tehlikeye giriyor. İşte bu etki karbon ayak izi. Peki, karbon ayak izini azaltmak mümkün mü?

Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları

Karbon ayak izini azaltmak için ise ilk önce ona neyin sebep olduğunu, daha sonra miktarını hesaplamak ile  başlamak gerekir. 

  • Yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih edin.
  • Ağaçlandırma çalışmalarına katılıp ağaç dikin. 
  • Çöpleri geri dönüşüm kutularına atın.
  • Geri dönüşümü mümkün olan ürünleri, eşyaları tercih edin.
  • Toplu taşıma araçlarını daha çok kullanın.

Bilinçsiz enerji tüketimi, iklim krizi ve karbon ayak izi gibi konuların canlı ve cansız tüm varoluşu tehdit ettiği insanlık tarafından kabul ediliyor. İnsan kaynaklı sebeplerden dolayı bu sorunlardaki hızlanma, özellikle günümüzün en önemli insani sorunlarından. Bu nedenle bahsedilen sorunların azaltılması için ulusal ve uluslararası planlarda iklime duyarlı politikaların ve stratejilerin geliştirilmesi gerekli. Ayrıca sorumlu enerji tüketimi, iklim krizi ve karbon ayak izinden bahsettiğimiz yazıda bu konulara dair önemli bilgiler verdik. Dünyanın geleceği için öneminin altını çizdik. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle