Yolcu360 Blog
Siirt’te ne yenir?

Siirt’ te Ne Yenir?

Siirt’te ne yenir? Siirt mutfağında neler var? Siirt yemekleri nasıldır? Türkiye’nin turistlik yerlerinden biri değil ama Gaziantep’ten sonra gastronomi turizmine en uygun yerlerinden biri olan Siirt’in mutfağına baktık. Bugün hemen her şehirde severek yediğimiz bazı özel tatların Siirt’ten çıkmış olması da dikkat çekici…

Siirt’te ne yenir?

Siirt’ te Ne Yenir?

Tarihi, Cilalı Taş devri ile başlayan, Anadolu ve Mezopotamya’nın kesiştiği bölgede bulunan Siirt,  bir çok medeniyeti topraklarında yaşatmış. Türklerin ilk yerleşim yerlerinden biri olan şehir, Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli değerlerindendir. Peki, Siirt’in nesi meşhur?

Siirt Yemekleri

Bin yıllar boyunca biriken bu yaşanmışlık ve  birikim, her yaşayan medeniyetin bıraktığı etki, bereketli toprakları ile birleşince yemeklerdeki zenginliği hayal etmek mümkün müdür?

Siirt Yemekleri: Büryan Kebabı

İlk akla gelen ve Siirt ile özdeşleşen, Güneydoğu Anadolu Bölgesine de bu ilimizden geçen’ Büryan’ kebabıdır. Büryan kebabı, kuyu kebabı  veya tandır kebabı olarak ta biliniyor. Büryan kebabı 3 metre derinliğinde içi çamurla kaplı, özel bir kuyu da odun ateşi ile pişiriliyor.  Kuyuda hava almaması önemli bir püf noktadır. Kapağı sıkı bir şekilde kapatılıp kuyuda pişirilen kuzu eti, piştikten sonra tezgahlarda askıda satışa sunuluyor. Genellikle büryan kebabı kilogram ölçüsüyle satılıyor. Yani büryan yiyecekseniz grup halinde gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Siirt’te ne yenir?Siirt Yemekleri: Perde Pilavı

Tabi ki büryan kebabının yanında olmazsa olmazlardan biri de perde pilavı. Tavuk eti, kuş üzümü, dolmalık fıstık, badem  ve çeşitli baharatlar ile içi hazırlanan demlenmiş pilav, açılan hamurun içine konularak tekrar pişiriliyor. Ve piştikten sonra akıllara durgunluk veren bir lezzet fırtınası yaratıyor.

Siirt Yemekleri: Bumbar Dolması

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki bir çok ilin kendisine ait olduğu konusunda iddialaşmaların devam ettiği Bumbar, Siirt’in başka bir meşhur yemeği.  Bumbar yemeğini yapmak tecrübe ve titizlik gerektiriyor. Kalın bağırsak kireçte bekletilip temizleniyor. İç malzemesi tercihe göre bulgur veya pirinç olarak değişmekle birlikte yöre halk tarafından genelde kıymalı olarak da yapılıyor. Hazırlanan iç malzeme baharatlanarak bağırsağa doldurulup servise hazır hale geliyor.

Siirt Yemekleri: Kitel /Siirt Köftesi

Kitel, Siirt köftesi olarak da biliniyor. Kıyma, soğan, bulgur ve  yarma ile yapılıyor. Tat olarak içli köfteye benzetilen kiteli yediğinizde bambaşka bir tat olduğunu hemen alıyorsunuz.

Siirt Çorbaları

Siirt mutfağı çorba kültüründeki farklılıklarla da dikkatleri üzerine çeken bir mutfak. Pırtıke çorbası ve Mihr çorbası malzeme ve tat değişikliği ile Siirt lezzetleri arasında yer alıyor. Mihr çorbası yoğurt, yağ, buğday ve nohut ile yapılıp, üzerine yağ ve pul biber kızdırılıp dökülerek servis ediliyor.

Siirt Dolması

Siirt dolması (Arap dolması olarak ta bilinir), İsmeket köfte, Gebole ve İmçerket tatlıları Siirt mutfağının diğer şahaneleri.

Siirt’in Nesi Meşhur?

Dicle Nehrinin en büyük kolu olan Botan çayının bulunduğu vadide Botan mağaraları bulunuyor.  İçinde Höyükler ve kilise kalıntılarının da bulunmasından dolayı mağaraların ev olarak kullanıldığı  düşünülmekte. Botan çayı kıyısında bulunan Sağlarca kaplıcaları bölge halkının sağlık amaçlı çok sık ziyaret ettiği yerlerden.

Ve Siirt’te yolunuz düştüğünde mutlaka Veysel Karani Türbesi, Finik Kalesi, Saat Kulesi, Ulu Cami’yi ziyaret listenize almanız gerekiyor.

Siirt Araç Kiralama

Siirt araç kiralama seçenekleri için yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir araştırma yapabilirsiniz. yolcu360.com sistemi, Siirt rent a car ofislerinin online araç kiralama rezervasyon modüllerine anlık erişim sağlar. Böylece Siirt’te uygun fiyatlı kiralık araba seçeneklerine kolayca ulaşabilirsiniz. Çünkü yolcu360.com ile Siirt oto kiralama fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz.

 

Yorum ekle