Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Seyahat Etmenin İnsana Kattığı Değerler

Seyahat Etmenin İnsana Kattığı Değerler

Büyük şehirlerde yaşamanın birçok güzel yanı olsada, gürültü, kalabalık ve hep bir yere yetişme çabası insanlar için oldukça yorucu olabiliyor. Çoğu kişi günlerin nasıl geçtiğini bile anlayamadan, ayları ve yılları deviriyor. Hep ertelenen o seyahat planları, keşfetme isteği, gezme arzuları zamanla birer hayal haline geliyor. Haydi bu sefer bir değişiklik yapalım ve gezmeye başlayalım. Belki küçük bir oyunla başlayabiliriz. Gözlerini kapat, haritadan bir yer seç. Seyahat etmek için hiçbir engel yok. Tam tersi seyahat etmekten öğreneceğin çok şey var. Dünya’yı karış karış gezen Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizler için seyahat deneyimlerinden kazandığı değerlerden bahsetti.

Bir yaşam tarzı olarak: Seyahat

Seyahat tam anlamıyla hayatıma girmediği anlarda 13 yıl boyunca  hafta da 6 gün ve günde ortalama 12 saat çalışan biriydim. Yaklaşık 5 yılın son 3 senesinde büyük bir aşkla sürekli yollardayım. Hayatımın en güzel zamanlarını seyahatlerde geçirdiğimi, seyahat etmenin bana inanılmaz keyifli anlar yaşattığını, her zaman fazlasıyla hissediyorum. Seyahat etmeye ilk başladığım andan itibaren yollarda yaşadığım deneyimler kişiliğimi değiştirmedi, üstelik böyle bir şeyin olması da imkansız. Geçen zaman diliminde seyahat etmenin bana kattıkları, ön yargılarımdan kurtulmayı sağlayıp, sabretmeyi öğretti. Kendi kendime yetebilme duygumu, daha fazla işleme imkanı buldum ve şimdi yetebilmek inanılmaz bir duygu. Yollar da edindiğim her deneyim aslında özgüven duvarımı bir kat daha sağlamlaştırdı.

Yeri geldi hatalı bir karar verdim, yeri geldi her şey doğru gitti ama bildiğim, bunun benim için iyi bir tecrübe olduğu. Her bir seyahat sonrası edindiğim tecrübenin bende tecrübe farkındalığımı yaşatması, yolda olmak adına güzel duygular oluşturdu. Her an yolda olmaktan büyük keyif duymaya başladım, hiç şikayet etmedim. Turizm ve seyahat hizmetleri sırasında yeri geldi çok uzun otobüs yolculukları yaptım, yeri geldi hiç hijyenik olmayan yerler de yemekler yedim, yeri geldi tren garlarında uyudum ama bildiğim bir gerçek vardı yolda hep mutluydum. Her anın kendimce keyfini çıkarmaya çalıştım. Yaşadığım olumsuz anlar da bile bir kez olsun pişmanlık duygusunu yaşamamaya çalıştım, seyahat ederken bir kez olsun bile keşke kelimesini kullanmadım. Seyahate çıktığım ilk andan itibaren hayatımda dil, din, ırk ayrımı oluşmadı. Bilirim ki yolun ne rengi, ne kimliği olur. Belki de bundandır her seyahatimi büyük bir aşkla gerçekleştirmem.

Seyahat sayesinde bende gelişen değerler

  • Ön yargıyı kaldırdım: Hiç unutmam 2014 Ekim’inde İran gezimi planlarken ailem dahil bir çok kişi “ ne işin var İran’da kendine gidecek yer mi bulamadın? Orada adamı bilmem ne yaparlar…. “ sözü kulaklarım da hala canlanır. İşte o an İran’a gitmeye karar verdim. İçimde ki sesi dinledim ve İran’da harika 26 gün geçirdim. Mükemmel misafirperver insanlar tanıdım, büyük kültürlerine dokundum, tarihlerini gördüm, lezzetlerini deneyimledim. Ülkeden dönerken gezi yazımın başlığı hazırdı “ Ön Yargının Kırıldığı Ülke İran “ oldu. Seyahat ederken hiçbir ülke vatandaşı için bir ön yargım olmadı. Kilise gezdiğim oldu, camide, yeri geldi manastırda. Cuma namazlarına denk geldim, kimi zaman kilise de Pazar ayinlerine. Tek bildiğim her şeye saygı göstermem gerektiği.
  • Tecrübe farkındalığım oluştu :  Bir seyahat de olumsuz bir şey yaşayabilirsiniz, paranız çalınabilir (bu güne kadar hiç başıma gelmedi) ya da bir eşyanızı unutabilirsiniz. Bir şehre bir den fazla da ziyaret edebilirsiniz. Bunun sonunda edindiğiniz olumlu ya da olumsuz sonuç aslında bir tecrübedir. Her edindiğimiz tecrübe ise bize özgüven aşılamakta. Başıma benim de seyahatlerim de olumsuz anlar gelebiliyor ama tek bildiğim benim için bunun iyi bir tecrübe etmiş olmam. Siz siz olun hata yapsanız bile üzülmeyin, yolculuk tutkusu sizin için iyi bir tecrübe olduğunu anımsamanızı isterim. 

  • Sabretmeyi öğrendim : Yolda insanın başına bir çok olumsuz  nitelendirebileceğiniz durum gelebilir. Saatlerce yolculuk yaptığım da oldu, uçağımın tehir etmesi de, verdiğim bir siparişin uzun sürmesi de ya da yanlış otobüse binerek farklı bir istikamete gittiğimde. Ama bildiğim bir şey vardı her eylem bana sabrın sonunda güzel şeylerin olabileceği inancım. İşte seyahat etmenin bana öğrettiklerinden birisi de sabretmek. Bu durumları yaşadığım anlar da bile bir kez olsun sabırsızlaşmadım. Sabır bazen tüm güzellikleri getirebileceğine inananlardanım belki de.

Seyahat etmenin bana kattığı en önemli 2 değer

  • Kendime yetebilme duygusum gelişti : Seyahat de daha anlıyor insan, yalnız başına yolculuk ettiğinde kendi kendine yetebilmen gerektiğini. Hostele gittiğimde kendi makarnamı da yaptığım oldu, rahatsızlandığım da kendi doktorum olabildiğimde, işte böyle anlarda insanın en büyük yardımcısı yine kendisi. Yalnız seyahat etmenin bence en güzel değerlerinden birisi.
  • Özgüvenim arttı :  Daha dün gibi hatırlarım ilk yurtdışı uçuşumu yapacağım zaten hiçbir tecrübem yoktu. Sabah 07:00 uçağıyla Üsküp’e gidip akşam 21:00 uçağı ile dönüş yapmıştım. İlk defa bir yurt dışı seyahati gerçekleştirmeme rağmen içimde küçükte olsa bir güvensizlik vardı. Acaba yapabilecek miyim sözü, havaalanından şehre nasıl gideceğim, şehir de ne yapacağımı bilememem biraz kafamı kurcalasa da o gün tüm acemiliğime rağmen keyifli bir gezi gerçekleştirdim. Duyduğum heyecan, ilk gezimden keyifli anlar yaşamam, keşfetme duygusunu da birleştirince büyük bir özgüven yaşadım ve bir sonra ki hafta sonu tekrar yurt dışı seyahatimi gerçekleştirdim. O özgüven her geçen gün artıkça, şimdi seyahat etmekten daha da fazla keyif almaya başladığımı belirtmek isterim.
Seyahat etmenin en güzel yanı ise…
  • Anın keyfini çıkarmayı hep istedim : Yıllar öncesi atlaslar da televizyonlar da gördüğüm ülkeleri şimdi canlı görmek inanılmaz bir duygu. Şu an bile ilk gün ki heyecanımı korumamın sebebi her gittiğim ülke de anın keyfini çıkarma isteğim olsa gerek. Otobüste, metroda, yemek yemeye gittiğim bir restoran da, ya da kahvemi yudumladığım kafede. Hanoi’de, Tokyo’da, Cape Town’da, İsfahan’da, Viyana’da, Bişkek’te, Prizren’de, Kotor’da, Tokyo’da, Van’da, Muğla’da, Kapadokya’da da olduğum her andan büyük keyif çıkarmaya çalıştım. Bence kötü bir ülke ya da şehir yoktur, her ülkenin kendine has değeri ve güzelliği vardır, yeter ki keyfini çıkarmaya çalışalım. Bir şehir 3 gün de, 13 gün de görülmeye değer olabilir ve bundan keyif almak tamamen bizim elimizde..
Seyahatlerimde ulaşımı nasıl sağladım?

Türkiye’de deneyimlenmesi gereken 50 mekan’ı keşfederken, Leodikya Antik Kenti, Adıyaman Gezilecek Yerler gibi birçok gezi rehberini hazırlarken, Yolcu360‘ın araç kiralama hizmetlerinden faydalandım. Böylece seyahat ve konaklama tatil hizmetleri sırasında ulaşım açısından hiçbir sorun yaşamadım. Keyifli ve rahat bir şekilde gezmenin,keşfetmenin ve deneyimlemenin heyecanını yaşadım.

Hayaller her zaman insanları yaşatır, düşlediğin seyahatlerin gerçekleşmesi dileğiyle…

Size yardımcı olabilecek seyahat tavsiyeleri

Yorum ekle