Yolcu360 Blog
seslendirme
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Seslendirme sanatçısı nedir? Çok duymadığımız bir meslek olsa da en keyifli bir iş gibi gelmiyor mu kulağa?  O müthiş karakterlere ses vermek…Düşünseniz bir restoranda bir ses duyuyorsunuz ve çok tanıdık. Bir film canlanıyor gözünüzde ve ne ilgisi var diyorsunuz. İşitme duyunuz sizi yanıltmıyor aslında. Belki de o filmin kahramanını seslendiren kişi, yan masada oturuyor. 

Öğretmenlik, hekimlik, kamu görevlisi olmak, diyetisyenlik, bahçıvanlık gibi meslekler için bilinirlik algısı toplumda yüksektir. Ancak bazı meslekler ya da işler, o kadar da çok tanınmaz. Tanınmıyor olmaları, bu mesleklerin veya iş seçeneklerinin olumsuz olduğu anlamına gelmez. İşte öyle çok bilinirliği olmayan iş alanlarından biri de seslendirme sanatçılığıdır. Seslendirmen olmak, hem duygusal motivasyonu yüksek bir iş hem de giderek yıldızı parlıyor. Peki, seslendirme sanatçısı ne iş yapar ve nasıl seslendirmen olunur? 

seslendirme-3.jpg

Seslendirme Sanatçısı Olmak

Seslendirmen ya da seslendirme sanatçısı; film, dizi ya da reklamların konuşmaları ve online dünyadaki karakterlerin seslerini veren kişidir. Stüdyo ortamında yapılan seslendirme ile diyalogları canlandırır. 

Dublaj sanatçısı, seslendirmen, seslendirme sanatçısı gibi adlarla bilinir. Seslendirmen olmak için elbette iyi bir ses kalitesine sahip olmak gerekir. Ayrıca sesi kullanmayı bilmek, seslendirdiği karaktere göre seslendirme yapabilme bilgisine sahip olmak gibi özellikler gerektirir. 

  • Seslendirme Sanatçısı Ne Yapar?

Seslendirme sanatçısı ne yapar ya da seslendirmenler işi nedir gibi soruların yanıtı, kelimenin kendisinde saklı. Tam olarak hangi alanlarda çalışırlar, hemen listeleyelim:

  • Farklı dillerde çekilmiş filmlerdeki karakterler için yapılan Türkçe çeviriyi seslendirmek. 
  • Zaten Türkçe konuşuyor olmasına rağmen ses kalitesi düşük olan oyuncuyu seslendirir. 
  • Görme engelliler için hazırlanan sesli kitapları okur.
  • Son yıllarda giderek popülerleşen sesli kitaplarda okuma yapar. 

seslendirme

  • Nasıl Seslendirme Sanatçısı Olunur?

Seslendirmen olmak için gereken şartlar var. Herkes seslendirmen olamaz ya da her isteyen seslendirme sanatçısı olamaz. Çünkü bu mesleğin isminde de geçen “sanatçı” kelimesi, bazı yetenekleri gerekli kılıyor. Seslendirmen olmak için öncelikle iyi bir ses ve seslendirebilme becerisine ihtiyaç var. Diğer yandan bu alanda eğitim almış olmak gerekiyor. Bu eğitim ise diksiyon eğitimi ile sınırlı değil. Diksiyon eğitiminin yanında dublaj yapabilmek için bir eğitim almış olmak gerekli. 

Devlet televizyon ve radyolarında seslendirmen olabilmek için de KPSS sınavına girmek gerekiyor. Elbette sınav öncesinde bazı şartlar aranıyor. 

  • Seslendirme Sanatçısı Nasıl Çalışır?

Seslendirmenlerin çalışma biçimi dublaj yapacakları bir stüdyo ortamı gerektirir. Bugün gelişen teknoloji ile birlikte evinde gerekli cihazları bulundurarak home office çalışan seslendirmenler de var. Hatta home office seslendirmenlik yapmak giderek yaygınlaşıyor. Çoğunlukla bir ajansa bağlı olarak çalışan seslendirmenler, ajanstan gelen işlerle hayatlarını kazanıyorlar. Seslendirmen maaşları da daha çok aldıkları proje bazlı işlerde ne kadara anlaştıklarına göre değişiyor. 

Müthiş Örnekler: Ünlü Türk Seslendirme Sanatçıları

Sünger Bob’u kim seslendiriyor ya da Matrix’teki ​​Trinity’i kim seslendiriyor? Peki ya Necati Şaşmaz’ı seslendiren ve ona o karizmayı katan kim? Anthony Hopkins’in o tehditkar sesi ya da Gandaf’ın babacan ses tonu nereden geliyor…Sizin için o çok ünlü sesleri listeledik. 

  • Tülay Bursa: Çok sayıda seslendirme yaptığı için birinin adını vermek zor. Ama sesi çok tanıdık bir seslendirmendir. 
  • Mazlum Kiper: Yüzükler Efendisi’nde Saruman onunla ses buldu. Clint Eastwood’un Türkçe sesi de Mazlum Kiper.
  • Berna Başer: Julia Roberts,  Sandra Bullock, Nicole Kidman gibi karizmatik kadınların sesleri de ondan çıkıyor. 
  • Uğur Taşdemir: Nicolas Cage’i bizde anlamlandıran kişidir. 
  • ​​Zeynep Özden Ayyıldız: Uma Thurman, Cate Blanchett onunla ses buldu Türkçe’de. 
  • Umut Tabak: Brad Pitt’i, Tom Cruise’u ve Necati Şaşmaz’ı seslendiren sanatçıdır. 

Toprak Sergen, Müge Oruçkaptan, Sezai Aydın, Güler Karaman, Nur Subaşı, Birtanem Çoşkun Candaner, Ali Gül, Fulya Egüneş, Sungun Babacan gibi çok sayıda seslendirmen var. Türkiye’nin en ünlü seslendirmenleri listesi epey uzun. Hepsine değinemedik ama Türk dublaj işlerinin dünya genelinde en iyiler arasında yer aldığını biliyoruz. Çok daha iyi seslendirme işleri de yapılacaktır gelecekte. 

Eğer bir seslendirmen olmak istiyorsanız, tiyatro eğitimi alarak işe başlayabilirsiniz. Ardından sesinize güveniyorsanız diksiyon ve dublaj eğitimleri alarak yola devam edebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken şey; hayalinizden vazgeçmemek olmalı. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle