Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Selimiye Camii: Mimar Sinan’ın Edirne’ye bıraktığı paha biçilmez emanet

Selimiye Camii: Mimar Sinan’ın Edirne’ye bıraktığı paha biçilmez emanet

Selimiye Camii ülkemiz sınırları içerisinde bulunan en kıymetli mimari eserler arasında. Edirne’nin en çok ziyaret edilen noktası olan mu paha biçilmez yapı, Mimar Sinan’ın Osmanlı mimarisinin en başarılı örneğini sergilediği ibadethane olarak dikkat çekiyor. Edirne’den henüz yolu geçmemiş olanlar için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan çok özel bir Selimiye Camii içeriği hazırladı…

Osmanlı Sultanlarından II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı, Mimar Sinan’ın ise ustalık eserim dediği Selimiye camii. Ülkemizin en önemli ibadethanelerinden olup, her yıl yüzbinlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Selimiye camii aynı zamanda 2000 yılında Unesco Dünya Mirası listesine girmeyi hak kazanmış. Eski dönemde Sarıbayır diye tabir edilen şimdilerde ise Edirne’nin merkezinde yer almaktadır. Cami öyle bir mimari ile yapılmış ki doğudan, batıya, kuzeyden güneye hangi yönden bakarsanız sadece 2 minare gözükür. Selimiye Camii hakkında bilgileri aktarmaya başlamadan önce İstanbul’dan yola çıkıp gelecekler için Yolcu360‘tan İstanbul araç kiralama seçeneklerine bakmalarını tavsiye ediyorum. Eğer Edirne içinde araç kiralama ihtiyacınız olursa da yine Edirne araç kiralama tekliflerine göz atabilirsiniz.

Selimiye Camii nasıl inşa edildi?

Edirne’nin neresinde olursanız olun bu muhteşem eseri görebilirsiniz. Selimiye camiinin yapımı ise biraz ilginçtir. Cami yapılacağı zaman Selimiye’nin olduğu yer lale bahçesiymiş. Buraya cami yapılacağı zaman arsanın sahibi kadın buraya inşa edilmesini istememiş ve kadın bayağı direnmiş. Bunun üzerine burada yapılacak camiye lale motifi işleneceğinin söylenmesi üzerine arsa sahibi rıza göstermiş ve Selimiye camii yapılmış. Bunun üzerine caminin içinde ki lale motifinin ters olması ise kadının gösterdiği tersliği işaret etmektedir.

Ruslar Selimiye’den ne çaldılar?

Selimiye caminin kubbesi 8 sütuna tek bir kasnak ile oturtulması ile heybeti ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Caminin kubbesinde ki iç hat süslemeleri ise gördüğüm ibadethaneler arasında benim için en özel olanlarından. Büyük kubbenin altında ki  12 sütunlu hünkar mahfili ise görülmeye değer güzellikte. Ters lale işlemesi de burada yer almaktadır. Selimiye camiinin içerisinde ki İznik çinileri ise beni ne kadar büyülese de yıllar önce Osmanlı Rus savaşında çinilerin bazılarını Ruslar söküp Rusya’ya götürdüklerini öğrendiğimde üzülmedim değil.

Edirne’nin en çok ziyaret edilen yeri

İç havlunun revak ve kubbeler ile süslenmesi ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Burada sizlere fotoğraf için  çok güzel  açılar verecektir. Avlunun ortasında ki mermer işçiliği ile harika tasarlanmış şadırvan dikkatinizi çekecektir. Dış avluda ise Sübyan mektebi medrese, darül hadis, imaret ve darül kurra bulunmaktadır. Medrese ise şimdilerde ziyaretçilerine müze olarak hizmet vermektedir. Mimar Sinan’ın bu muhteşem eseri ülkemizde Osmanlı zamanı eserlerinin en önemlilerinden. İçerisine girdiğiniz de sizi hayranlık uyandıracak mimari ile mutlu olacağınızı düşünüyorum. Selimiye cami ülkemizin en çok ziyaret noktalarından, bu muhteşem eseri görmediyseniz, ziyaret etmelisiniz.. Tarihimizden izleri fazlaca taşıyan Edirne’nin ise haklı gururu. Edirne Osmanlı’nın önemli şehirlerinden olması sebebiyle bir çok yapıyı koruyabilmeyi başarmış.

Keşfetmeniz dileğiyle..

Yolcu360 Blog

Add comment