Yolcu360 Blog
Selçuk Efes Müzesi

Selçuk Efes Müzesi

Selçuk Efes Müzesi hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Selçuk Efes Müzesi’ne nasıl gidilirSelçuk Efes Müzesi’nde neler var?

Selçuk Efes Müzesi

Selçuk Efes Müzesi hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Müzeye nasıl ulaşacağınızı? Müzede yer alan eserleri, Selçuk’ta nerelerin gezilebileceğini ve çok daha fazlasını bu yazımızda bulabileceksiniz. Efes Müzesi’nden önce İzmir sınırları içerisinde yer alan Selçuk ilçesini yakından tanıyalım.

Selçuk Hakkında Genel Bilgiler

İzmir-Aydın karayolu üzerinde yer alır. Kuzeyinde Torbalı, güneyinde Kuşadası yer almaktadır. “Efes Antik Kenti” ile ünlü olan bu ilçeye her yıl milyonlarca turist ziyaret eder. İlçe, tam anlamıyla dünyanın en büyük açık hava müzelerinden birisidir. Selçuk İzmir arası 74 km’dir. Selçuk’un tarihi MÖ 6000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Günümüzde 33 bin civarında nüfusu bulunan ilçe Roma Devri’nde dünyanın 4 büyük kentinden birisiydi. Selçuk denildiği zaman akla kültür ve tarih gelmektedir. Bu durumun aktörlerinden olan Selçuk Efes Müzesi’ni yakından tanıyalım.

Selçuk’a Ulaşım Nasıl Gerçekleştirilir

Selçuk ilçesine Otogardan kalkan otobüslerle, Gaziemir ve Üçkuyular Semt Garajından kalkan otobüslerle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Belli merkezlerden otogara ESHOT’larla ulaşabilirsiniz. 302 Konak- Yeni garaj, 505, 800 numaralı Eshot hatları da yine otogara gider.

Gaziemir Semt Garajına ulaşabilmek için Konak’tan kalkan 152 ve 887 numaralı Eshot hatlarına binebilirsiniz.

Metro ya da İzban kullanarak ulaşmakta mümkündür. Hilal ya da Halkapınar Metro Aktarma istasyonlarında inip. Cumaovası yönüne giden İzban hattına binerek Selçuk’a ulaşabilirsiniz.

Selçuk’u keyifle gezmek için yolcu360.com ile İzmir araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz. İzmir Bornova araç kiralama fiyatlarına bakarak uygun fiyatlı bir araçla Selçuk ve oradan da Şirince hatta Kuşadası’na geçebilirsiniz.

Selçuk’ta Gezilmesi Gerekilen Yerler

Selçuk, tarihi geçmişiyle dünyaca ünlü bir Açıkhava müzesidir. Selçuk’ta gezilmesi gereken birçok tarihi yapı ve yerler bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı Artemis Tapınağı, Celcus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, City Of Ephesus, İsa Bey Camii, Efes Antik Kenti, St. Jhon Kilisesi ve Selçuk Efes Müzesi olarak olarak söylenebilir.

Selçuk Efes Müzesi Hakkında Genel Bilgiler

Selçuk Efes Müzesi1964 yılında eserler sergilenmeye başlamıştır. Eserlerin büyük bir bölümü Efes kazılarında ve Efes civarında çıkarılan eserler olduğu için Türkiye’nin en önemli yerel müzesidir. Eserler kronolojik olarak değil eserlerin çıktığı yere göre sınıflandırılmıştır. Toplam 8 bölümden oluşan Selçuk Efes Müzesi’nin bölümleri: Yamaç Evler ve Çesme Buluntular, Yeni Buluntular ve Küçük Buluntular, Büyük Avlu, Mezar Buluntuları, Artemis Ephesia, İmparator Kültü Salonu ve Küçük Avlu’dur. Bunların dışında müzenin bahçeleri ve Arasta adı verilen iç bahçesi heykellerle dekore edilmiştir.

Son dönemlerde yeni düzenlemelerle 3 ayrı bölüm ziyaretçi girişine açılmıştır. Bunlardan

Arasta ve Hamam bölümünde Türk Çadırları, Değirmen sistemleri, Ticari hayatı anlatan eserler sergilenmektedir.

Ayasuluk Kitaplığı’nda arkada bulunan bina restore edilerek günlük yaşantıda çay ve kahve içilebilecek bir mekân haline getirilmiştir.

Görme Engelliler Müzesi’nde Agora’daki antik bir yapı dönüştürülerek hizmete sunulmuştur.

Yılın 365 günü ziyaret edilebilen müzeye giriş ücreti 15 TL civarındadır. Daha detaylı bilgi almak için 0 232 892 6010 hatlı numarayı arayabilirsiniz.

Selçuk Efes MüzesiSelçuk Efes Müzesi’nde Sergilenen Eserler

Efes Müzesi’nde yaklaşık 64 bin eser bulunmaktadır. Bu eserler arasında dünyaca tanınmış olan Artemis Heykeli, Yunuslu Eros Heykelciği ve Sokrates’in Başı adlı eserler müzenin en önemli parçalarıdır. Sergilenen eserler arasında her çağ için vazgeçilmez olan kozmetik aletleri, takılar, tıbbi araç gereçler, imparator ve Tanrı heykelleri, büstleri, dokuma araçları gibi tarihi eserler bulunmaktadır. Müzenin en özgün parçası Yunan mitolojisinde “Bakireliğin”, Anadolu’da “Doğurganlığın” sembolü olan Artemis Heykeli’dir. Müzede bulunan önemli eserlerden bazıları: Tavşanlı Eros, Eros Başı, Priapos Heykeli, İsis Heykeli, Yunuslu Eros, Tanrıça heykelleridir.

 

Yorum ekle