Yolcu360 Blog
şanlıurfa balıklıgöl
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Şanlıurfa Gezilecek Yerler: Şanlıurfa’da Gezilecek En İyi 24 Yer

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: Şanlıurfa’da Gezilecek En İyi 24 Yer

Şanlıurfa gezilecek yerler nereler? Şanlıurfa seyahatinizde gezebileceğiniz yerleri merak ediyorsanız yazımıza mutlaka göz atın!

Güneydoğu’nun incisi Şanlıurfa, Mezopotamya uygarlığının beşiği olarak adlandırılan, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki bereketli topraklarda yer alıyor. Şanlıurfa aynı zamanda Peygamberler Şehri olarak da anılıyor. Bu yüzden Şanlıurfa İbrahim Peygamber’in doğduğu, Eyüp Peygamber’in yaşadığı kent olarak inanç turizmiyle öne çıkıyor.

Şanlıurfa ülkenin güney doğu bölgesinde yer alan oldukça şirin bir şehrimizdir. Hem tarihi güzellikleriyle hem de farklı doğasıyla bir geleni bir daha karşılıyor. Şaşırtıcı tarihi ve eski yapıları ve yöresel ürünleriyle Şanlıurfa biraz da gizemli bir şehir. Bu şirin ve gizemli şehre daha fazla direnmeden kendinizi Urfa yollarında bulabilirsiniz.

Peki gittiğiniz takdirde Şanlıurfa’da gezilecek yerlerin neler olduğunu mu merak ediyorsunuz? İşte size bu olağanüstü şehri doyasıya gezmeniz için şehir rehberi tadında gezi yazısı. Haydi gelin Şanlıurfa’da gezilecek yerleri blog yazımızda beraber keşfedelim!

Şanlıurfa Nerede?

Şanlıurfa tarih boyunca farklı adlarla anılmış bir şehirdir. Her milletten insanın gelip yerleştiği ‘peygamberler Şehri’ olarak da biliniyor. Şanlıurfa haritada güney doğuda yer alıyor. Şehrin kuzeyinde Adıyaman, doğusunda Mardin, batısında Gaziantep ve hemen güneyinde ise Suriye sınırı yer alıyor.

şanlıurfa gezilecek yerler, urfa çarşısı, baharatlar, eyyübiye

Şanlıurfa’nın Tarihi

Şanlıurfa’nın tarihini yöredeki halk ve hikayelerinden dinleyince şehrin Nemrut tarafından kurulduğuna inandıklarını görüyoruz. Şanlıurfa tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Araplar, Süryaniler, Kürtler, Türkler hepsi aynı şehirde kardeşçe yaşamışlar.

Şanlıurfa MÖ 12 binli yıllara dek uzanan tarihi geçmişi ile ‘Dünyanın sıfır noktası’ olarak bilinen Göbeklitepe’ye de ev sahipliği yapıyor. Kurtuluş Savaşı esnasında yöre halkının inanılmaz mücadelesi sayesinde 1984’te Urfa şehrine Şanlı unvanı verilmiş. Şanlıurfa şehrimiz bu tarihten beri bu adı ile haritada yer alıyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı gibi birçok dinin de merkezi konumu olmuş. Bir dönem hristiyanların hakimiyeti altındayken bir dönem müslümanların hakimiyeti altında olmuş. Bu haliyle Şanlıurfa’ya bakınca çokça kültürel motifi içeren kozmopolit bir şehir görüyoruz. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra karşı konulmaz lezzetleri ile de biliniyor.

şanlıurfa gezilecek yerler, rizvaniye camii

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: Şanlıurfa’da Gezilecek 24 Yer

Şanlıurfa tarih içerisinde sayısız medeniyete ev sahipliği yapm yerler açısından oldukça zengin bir şehir. Şanlıurfa’da görülmesi gereken yerler farklı zevkler açısından birçok gezgine hitap edecek şehirlerin başında yer alıyor.

şanlıurfa gezilecek yerler, balıklıgöl nerede nasıl gidilir

  1. Balıklıgöl

Şanlıurfa kent merkezinde gezilecek yerlerin başında herkesin yakınen tanıdığı Balıklıgöl geliyor. Yaklaşık 150 metre uzunluğunda olup bir çok rivayet ediliyor. Sazan balıklarıyla dolu Balıklıgöl’ün içinde Selahaddin Eyyübi’nün yeğeninin yaptırdığı Halil ür Rahman Cami yer alıyor. Bununla beraber üç semavi dinin atası olarak bilinen Hz. İbrahim’in doğduğu mağarada bulunuyor.

Efsaneye göre Balıklıgöl Nemrudun bütün putlarını yıkan Hz. İbrahim’in yakılması için kurulmuş ateşmiş. Daha sonra Hz. İbrahim ateşe atılınca ateş su olmuş odunlar da balık. Bu yüzden halkın çoğunluğu buradan çıkan suların hastalara şifa verdiğine inanıyor.

Balıklıgöl’ün içinde aynı zamanda Hz. Eyüp’ünde makamı bulunuyor. Balıklıgöl’de başınızı kaldırdığınızda gördüğünüz kale ise M.Ö 9500’lü yıllarda Neolitik bir yerleşim höyüğünün üzerine kurulmuş.

balıklıgöl aynzeliha gölü, şanlıurfa gezilecek yerler

  1. Aynzeliha Gölü

Aynzeliha Gölü, Balıklıgöl diye adlandırılan bölgede daha küçük bir göl olarak yer alıyor. Halil-ür Rahman Gölü’nün hemen güneyinde, Urfa Kalesi’nin önünde yer alıyor. Şanlıurfa’da gezilecek en güzel yerlerden biri olarak listemize ekliyoruz.

Aynzeliha Gölü’nün de aynı Balıklıgöl gibi efsanevi bir hikayesi var. Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e aşıktır. Hz. İbrahim’in ateşe atılacağını öğrendiği zaman, aşkından günlerce göz yaşı döker. Zeliha’nın gözü anlamına gelen Aynzeliha’nın işte böyle ortaya çıktığına inanılıyor.

şanlıurfa gezilecek yerler, rizvaniye camii

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 3. Rizvaniye Cami

Cami etkileyici mimarisiyle Balıklıgöl etrafında dolaşırken karşımıza çıkıyor. Rizvaniye Camii Balıklıgöl’ün muhteşem manzarasıyla bütünleşince ortaya kartpostal gibi görüntü çıkıyor.

Rizvaniye Cami, Şanlıurfa’nın merkezinde, Balıklıgöl’ün kuzey kenarında yer alıyor. 1716 yılında, St. Thomas Kilisesi’nin yerine bir Osmanlı valisi tarafından yaptırılmış. O günden bu güne camii olarak kullanılıyor.

Halil-Ür Rahman Cami, şanlıurfa gezilecek yerler

  1. Halil-Ür Rahman Cami (Döşeme Cami)

Halil-ür Rahman Cami, Balıklıgö’ün güneybatısında kalıyor. Aslında oldukça büyük bir külliye. İçerisinde cami, medrese, mezarlık yer alıyor.

Burası da önceleri Rizvaniye Cami gibi Bizanslardan kalma bir Meryem Ana kiliseymiş. Daha sonra 1211’de Eyyübiler tarafından camiye çevrilmiş. Camiinin içi ve çevresi ücretsiz gezilebiliyor.

Eyyüp Peygamber Makamı, şanlıurfa gezilecek yerler

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 5. Eyyüp Peygamber Makamı

Peygamber Şehri olarak bilinen Şanlıurfa’da birçok peygamberin kabri ve makamı var. Sabrıyla bildiğimiz Eyüp peygamberin makamı da Şanlıurfa’da yer alıyor. Eyyüp Peygamber Makamı, Hz. Eyyüp’ün cüzzam hastalığına yakalanıp eşiyle beraber çile çektiği mağaranın yer aldığı yerdir.

Mevlid-i Halil Camii, şanlıurfa gezilecek yerler

  1. Mevlid-i Halil Camii

Mevlid-i Halil Camiisi, Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın yanında yer alıyor. Kutlu doğum anlamına gelen camii hem mimarisi hem de manevi havasıyla ziyaretçileri etkiliyor.

Mevlid-i Halil Mağarası, şanlıurfa gezilecek yerler

  1. Mevlid-i Halil Mağarası

Mevlid-i Halil Camiisinin hemen yanında bulunan mağaradır. Ayrıca efsaneye göre Hz. İbrahim burada doğmuş ve 7 sene burada yaşamak zorunda kalmış. Çünkü Nemrud gördüğü rüyadan ötürü tüm erkek çocuklarını öldürtüyormuş.

şanlıurfa kalesi nerede, nasıl gidilir, tarihi nedir

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 8. Şanlıurfa Kalesi

Kale şehrin en görkemli yapısıdır dersek hiç abartmış olmayız. Şanlıurfa’nın güneybatısındaki Dambak Tepesi’nde bu kale yer alıyor. Kale, ziyaretçilerine tarihin izlerine sahitlik etmelerinin yanında görülmeye değer bir şehir manzarası da sağlıyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, urfa gezilecek yerler (1)

  1. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en büyük müzelerinden biri. Müze tarihi açıdan büyük değer taşıyan pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Müze ziyaretçilerini Paleolitik Çağ’dan bugüne, insanlık tarihi içinde bir yolculuğa çıkarıyor. Mutlaka zaman ayırmanız gereken yerler arasında diyebiliriz. Müzeye giriş ücreti 25 TL.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi, şanlıurfa gezilecek yerler

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 10. Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesine hazır gelmişken müzenin arka tarfında yer alan Haleplibahçe Mozaik Müzesini de görmeden gitmeyin. Haleplibahçe muhteşem mozaikleriyle ziyaretçilerine görsel şölen sağlıyor. Haleplibahçe kazı alanındaki müze, son derece etkileyici mozaik örneklerine sahip. Savaşçı Amazon kadınlarını dünyada ilk kez bir mozaiğe resmeden parça da özel bir ilgiyi hak ediyor.

Göbeklitepe nerede?

11. Göbeklitepe

Yerleşim yeri olarak kullanılmadığı bilinen ve tapınmaya hizmet eden Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle dikkat çekiyor. 2018 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Henüz küçük bir bölümü çıkarılan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma merkezi sayılıyor.  Göbeklitepe dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisini kanıtlıyor. Göbeklitepe’ye giriş ücreti 55 TL.  Bu gizemli ve mistik anıtsal mekanı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Harran Örenyeri, şanlıurfa gezilecek yerler

Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler: 12. Harran Örenyeri

Harran Örenyeri, Şanlıurfa’nın 44 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Tarihi Harran Kenti her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Harran, Kuzey Mezopotamya’dan gelerek batı ve kuzeybatıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği bir noktada. Bu özelliğinden dolayı Anadolu ile sıkı ticaret ilişkileri bulunan Asurlu tüccarların da önemli uğrak yerlerinden biriymiş. Bu da burada zengin ve köklü bir kültür birikiminin oluşmasına neden olmuş.

Urfa Kent Müzesi

13. Urfa Kent Müzesi

Kent Müzesi, restore bir kule içerisinde. Urfa Kent Müzesi’nde Şanlıurfa’nın kuruluşundan günümüze tarihi, coğrafi, sosyal, ticari, kültürel her şeyi bulabilirsiniz.

şanlıurfa Mutfak Müzesi, şanlıurfa gezilecek yerler

14. Mutfak Müzesi

Mutfak Müzesi’nde, Şanlıurfa yeme içme kültürüne mutfak malzemelerini görebilirsiniz. Objelerin yanında Şanlıurfa yöresine özgü kıyafetler giymiş mankenler yardımıyla canlandırmalar da var.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 15. Tarihi Şanlıurfa Çarşıları ve Hanları

Eğer müze ve camii gezmekten sıkıldıysanız ve daha hareketli yerler keşfetmek istiyorsanız burası size göre. Şanlıurfa eski evleri, hanları ve çarşılarıyla çok renkli bir şehir. Alışveriş için tercih edilen en popüler hanlardan birkaçını sizin için sıraladık. Bunlar; Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kınacı Pazarı, Kunduracılar Pazarı, Sipahi Pazar ve Bedesten Çarşısı.

16. Halfeti

Halfeti Şanlıurfa’nın görülmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Ayrıca Halfeti, Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olarak ikiye ayrılıyor. Eski Halfeti sular altında kalmış. Bu bölgeyi tekne turlarıyla gezebilirsiniz. Kişi başı 25 liradan keyifli ve büyüleyici bir gezi yapabilirsiniz.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 17. Harran

Harran’ın tarihi M.Ö 2000’li yıllara dayanıyor. Ayrıca 3000 yıllık, koni biçimli Mezopotamya evleri ve bölgenin ilginç coğrafi özellikleri dikkat çekiyor.

Gerek develer gerek bitki örtüsüyle bir çöl atmosferiyle karşılaşıyorsunuz. Kültürel olaraksa Arap kültürünün hakimiyeti var. Bunun yanı sıra Şanlıurfa’dan Harran’a ulaşım için Şanlıurfa otogarından kalkan minibüsleri kullanabiliyor ya da araç kiralayarak gidilebiliyor.

18. Harran Kültür Evi

Harran Kültür Evi 300 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olup gelen yerli ve yabancı turisler tarafından müze olarak ziyaret ediliyor. Eski Ahitte geçen 4 km surlarla çevirili olan Antik Harran şehrinin merkezinde yer alıyor. İlgi çekici mimarisiyle yöreye özgü motifleri görenleri etkisi altına alıyor.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 19. Savaşan Köyü

Savaşan Köyü, Birecik barajının suları altında kalan bir köy. Köyün camiisi ve okulu suyun altında yer alıyor. Savaşan’a iki ayrı yoldan ulaşılıyor. Gaziantep’den geliyorsanız önce karayolu ile Yavuzeli ilçesine oradan da Rumkale’ye ulaşmanız gerekiyor. Rumkale’deki küçük tekneler sizi Savaşan’a götürüyor. Savaşan’a tekne kirası 25 tl kişi sayısı gözetmeden bu ücreti teknenin komple kirası için alıyorlar.

20. Kelaynak Üretme Çiftliği

Şanlıurfa’ nın Birecik ilçesinde Türkiyede ilk ve tek olan Kelaynak üretim Çiftliği her yıl ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Kelaynak Kuşları erkek olsun dişi olsun eşleri vefat ettiğinde bir daha evlenmeyen bir daha karşı cinsle ilgilenmeyen vefakar bir kuş türüdür.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler. 21. Soğmatar Antik Kenti

Şanlıurfa Harran’a 53 km mesafede bulunan Soğmatar Antik Kenti’nin tarihi MS 2. yüzyıla dayanıyor. Bölge, Abgar Krallığı Döneminde Harranlıların Tektek Dağları yakınında. Ay ve gezegen tanrıları için tapındıkları bir kült merkezi olduğuna dair bilimsel araştırmalar var..

22. Bazda Mağaraları

Bazda Mağaraları yakınlarındaki yolun solundaki ve sağındaki dağlarda tarihi taş ocakları var. Mesela bunlardan “Bazda”, “Albazdu”, “Elbazde” ya da “Bozdağ Mağaraları” adıyla anılan iki taş ocağı görülmeye değer özellikler taşıyor.

23. Şuayb Şehri

Şuayb Şehri’ndeki mevcut mimari kalıntıların Roma devrine ait olduğu tahmin ediliyor. Oldukça geniş bir alana yayılan bu tarihi kentin etrafı, yer yer izleri görülen surlarla çevrili. Kent merkezinde çok sayıdaki kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapılar var. Tamamı yıkılı bu yapıların bazı duvar ve temel kalıntıları günümüze kadar gelmiş.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler: 24. Han El Bar’ur

Han El Bar’ur, Harran’ın 27 km. güneydoğusundaki Göktaş Köyü’nde. Ayrıca Eyyubiler döneminde oluşturulduğu tahmin ediliyor. Bunun yanı sıraTektek Dağları olarak anılan dağlık bölgede Harran-Bağdat yolu güzergâhında bulunan kervansaray yer alıyor. Burası mescit, muhafız odası, ahırlar, hamam ve yazlık odalardan oluşuyor.

yolcu360 blog arama banner

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa’da kent merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Şanlıurfa GAP Havalimanı car.. Buradan Türkiye’nin birçok kentinden direkt uçak seferleri var. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Trabzon seferlerin karşılıklı gerçekleştirildiği şehirler arasında yer alıyor.

Şanlıurfa’da Ulaşım

Şanlıurfa’da şehir içi ulaşım için toplu taşıma oldukça rahat.  Eğer yürümeyi seviyorsanız Şanlıurfa’da gezebileceğiniz yerlerin çoğu merkez ve çevresinde. Bu sayede yürüyerek birçok yere rahatlıkla ulaşılabiliyor. Fakat yine de Şanlıurfa ve çevresinde gezebileceğiniz yerlere dair planınız varsa araç kiralamanızı tavsiye ediyoruz.

Şanlıurfa’ya ulaşım için kara yolu haricinde hava yolu kullanarak yolculuğunuzu çok daha pratik hale getirebilirsiniz.

Böylece havalimanından Şanlıurfa GAP Havalimanı araç kiralama seçeneklerimizden faydalanarak şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir merkezinden Şanlıurfa merkez araç kiralama seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.

Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Şanlıurfa’ya Karayoluyla Ulaşım

Şanlıurfa, Ankara’dan Adana’ya uzanan ve Adana’dan Şanlıurfa’ya ulaşan otoyol güzergahının üzerinde yer alıyor. Hem devlet yolu hem de otoyol bağlantısının olması nedeniyle şehre kara yoluyla ulaşım çok kolay. Türkiye’nin birçok şehrinden Şanlıurfa’ya direkt otobüs seferleri var.

İstanbul’dan Şanlıurfa arası Km?

İstanbul’dan Şanlıurfa’ya özel aracıyla ulaşmak isteyenlerin Bolu, Ankara, Aksaray, Adana, Gaziantep rotasını izlemesi gerekiyor. İstanbul-Şanlıurfa arasındaki mesafe 1290 km ve bu mesafe özel araçla 13 saat 15 dakika sürüyor. İzmir’den Şanlıurfa’ya 1253 km, Ankara’da ise 843 km’lik mesafe yer alıyor. Şanlıurfa Gaziantep’e 150 km, Adana’ya ise 366 km uzaklıkta yer alıyor.

Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir?

Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer aldığı için yazın ne kadar sıcak olabileceğini tahmin ediyoruz. Doğal ve tarihi eserleri gezerken çok sıcakta bunalmamak çok soğukta donmamak için yılın ılık aylarını tavsiye ediyoruz. Nisan ayı bu seyahat için oldukça ideal bir ay diyebiliriz. Gezinizi nisan ayına denk getirerek baharın güzelliğinden faydalanabilirsiniz. Zamanı denk getiremeyenler ya da istemeyenler için ilkbahar ya da sonbahar ayları da uygun.

Şanlıurfa’da Hava Durumu ve İklim

Şanlıurfa kara iklime sahip bir şehirdir. Yaz dönemi uzun ve çok sıcak oluyor. Kış dönemi ise çok soğuk geçiyor. Bu yüzden yaz ve kış ile gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı acayip derecede yükseliyor. Nem oranı az olduğu için Türkiye’nin en sıcak ili diyebiliriz ama bu havasının boğucu olduğu anlamına gelmiyor. Senelik ortalama yağış oranı 331 mm ile 473 mm arasında değişim gösteriyor. Senenin 25 günü sıcaklık 0°C’nin altına düşüyor. Senelik ısı farkı yaklaşık 40 derecedir. 2 Ağustos 1957’de sıcaklığın +46,5°C’ ye kadar çıkmasıyla Türkiye’nin sıcaklık rekoruna sahip şehridir.

Şanlıurfa’da Yapılacak Şeyler

Şanlıurfa yolculuğunda yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri elbetteki keşif! Şehrin tarihi dokusunu daha iyi kavramak için her yanını karış karış dolaşmak size iyi gelecek. Bu aşamada gezebileceğiniz yerlerden biri  Halfeti’dir diyebiliriz. Merkezden yaklaşık 1.5 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşılıyor.

Yollar biraz zorlu olsa da Halfeti’ye yaklaştığınızda tepeden göreceğiniz manzara sizi etkisi altına alıyor. Halfeti Birecik barajının açılması ile sular altında kalmış. Ve şu anda burada ciddi bir turizm yapılıyor.

Merkeze girdiğinizde tekne turu yapan insanlar sizi zaten gezdirmek için kendilerine çekiyorlar. Halfetiyi yaklaşık 1 saatlik bir tekne turu ile geziyorsunuz. Tekneler kişi başı 25 TL ye geliyor. Eğer özel tur isterseniz küçük bir tekneyi 250 TL ye kiralayıp Halfeti’yi turlayabiliyorsunuz.

Şanlıurfa’nın Nesi Meşhur?

Urfa’ya geldik peki nerede hangi yemekleri yiyebiliriz de diyorsunuzdur. Tabii ki ilk öneri mekanların başında farklı konsept ve tarihi mekanı ile Cevahir Han geliyor. Urfa’nın meşhur özelliklerinden biri de yemeğinizi yerken eşlik eden sıra geceleridir. Bilirsiniz Urfalı müzisyenlerin sesi güzel olur.

Yemek olarak ciğer şiş, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, borani çorbası, İsot çömleği, ağzı açık öneriyoruz. Tatlı olarak ise tabiki şıllık tatlısı ve üzerine bir mırra içmeden ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz. Yılda sadece bir ay yapılan toprağın altındaki mantarı soteleyerek yapılan Keme kebabını mutlaka denerseniz pişman olmazsınız. Halfeti’de farklı bir yiyecek önerisi olarak göl balığı Şabut deneyin deriz.

Bir Gezginin Gözünden: Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa tarihi büyük şehrimiz. Mezopotamya topraklarında yer alan bu değerli şehrimiz GAP turunda mutlaka listede olur. Peygamberler şehri olarakta bilinen Şanlurfa’ya mutlaka 2 gününüzü ayırın. Kent otogarına indiğimde yeni yollar yüksek binalar harika bir şehir görüntüsü ile karşılaşsam da bölgenin o tarihi mistik kokusunu içime çekebileceğim eski mimariyi de görmeyi çok merak ediyordum aslında.

Eski şehre doğru ilerledikçe gerçek mimariyi taş evleri görmeye başlayınca işte aradığım yere geldim diye mırıldandım kendi kendime 🙂 Taş sokaklar, tarihi ibadethaneler, kentin tepesinde bir başlık gibi duran Şanlıurfa kalesi, sokakların arasına girdikçe bir çok dine ait olduğunu hissettiğin topraklar. Burası Şanlıurfa hoş geldiniz, güzel insanlar diyarına.

Urfa Gezilecek Yerler

Şanlıurfa kent merkezinde gezebileceğiniz yerlerin başında ise herkesin yakınen tanıdığı Balıklıgöl var. Yaklaşık 150 metre uzunluğunda. Sazan balıklarıyla dolu Balıklıgöl’ün içinde Selahaddin Eyyübü’nün yeğeninin yaptırdığı Halil Ur Rahman Cami ve üç semavi dinin atası olarak bilinen Hz. İbrahim’in doğduğu mağarada bulunmaktadır. Balıklıgöl’ün içinde aynı zamanda Hz. Eyüp’ünde makamı bulunmaktadır. Balıklıgöl’de başınızı kaldırdığınızda gördüğünüz kale ise M.Ö 9500’lü yıllara ait.

Balıklıgöl’ün ise hemen üst tarafındaki Şanlıurfa müzesi ise bence ülkemizin büyük gururu. Dışarısında ki harika mimarisi, içerisinde ise Neolitik çağdan, Tunç çağına, Romalılar döneminden günümüze binlerce eser sergilenmekte. Müze aynı zamanda ülkemizin en büyük müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Samimiyetle söylemek isterim ki bugüne kadar gezdiğim ülkelerde bir Vatikan müzesinde etkilenmiştim birde Şanlıurfa müzesinde etkilendim, emeği geçen herkesin yüreğine sağlık. Müzeyi müze kart ile ücretsiz, yada 10 TL ücretle gezebilirsiniz. Müze içinde ayrıca büyük bir restoranda bulunmakta Balıklıgöl etrafındaki Urfa yöresi mimarisi olan taş konaklardan öne çıkanı ise kesinlikle Sakıbın köşküdür. Avlusu oda yapıları ve mimarisiyle ilgi çekmektedir.

Karagül Gezi Rehberi için tıklayınız.

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Şehir merkezinden yaklaşık 20 dakikalık bir araba yolculuğu ile belkide Türkiye’nin en özel yer altı kazılarından biri, aynı zamanda tarihin bilinen en eski en büyük tapınağı olan Göbeklitepe’ye ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca insanlığın ilk zamanları olarak bilinen tarihe yakınlığı sizi heyecanlandıracaktır. Buraya ulaşım aracınız yoksa biraz zahmetli, girişte ise müze kartınız ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden olan Harran ovasındaki, Harran kümbet evler Urfa ziyaretinizde bence mutlaka göreceğiniz alanlardan olmalıdır. Ayrıca eski özgü yaşamın sürdüğü bu evlerde günümüzde durumu olmayan ve Suriyeli insanların yaşadığını öğrendim. Bunun yanı sıra kümbet evlerin olduğu alana girdiğinizde mimari açısından sizi şaşırtacak özelliklere sahip yapılar mevcut. İçerlerindeki dekor o zamanların kültürünü hala yaşatıyor. Eski zaman kıyafetlerini giyip fotoğraf çekilebilirsiniz. Ayrıca mırra içebilirsiniz. Bunun yanı sıra eski evlerin içinde oturabilirsiniz. Hemen ilerisinde ki Harran kalesi ve Tarihi Harran Üniversitesi kalıntıları ise görülmesi gereken yerlerin devamıdır buralarda. yolcu360 ile Şanlıurfa araç kiralama yaparak yaklaşık 50 dakikada ulaşabilirsiniz.

Halfeti Gezi Rehberi için tıklayınız.

Şanlıurfa Müzesi

Şanlıurfa’da gezebileceğiniz yerler bakımından çok önemli bir yere sahip. Büyük bir tarihi medeniyete ev sahipliği yapan şehir bölgesel anlamda da Mezopotamya’nın kalbindedir. Bu şehirde görebileceğiniz eserler bugün Şanlıurfa Müzesi’nde sizi bekliyor. Şanlıurfa Müzesinde ne var ki diye kendi kendime söyleniyordum. Ama daha uzaktan gördüğümde bile belirtmeliyim ki muhteşem bir yer ile karşılaşacağımı düşündüm. Dış görünümü kesme taştan harika bir mimariye sahip bir müze ile karşılaştım.

Müze içinde yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz kahvenizi içebileceğiniz kafeterya alanları, müzenin dışarısında ortasında büyük bir restoran ne diyeyim bilemedim inanın. İçeride ki bire bir canlandırmalar ise gerçekten etkileyiciydi.

Şanlıurfa Müzesi Hakkında

Giriş katındaki ilk salonda Asur, Babil ve Hitit çağlarına ait eserler var. Arkeolojik döneme ait ikinci ve üçüncü salonlarda ise Neolitik devrine ait kaplar, kesici aletler gibi tarihi eserler, Kalkolitik devrine ait çanaklar, desenli seramikler, ölü gömme küpleri mühürler ile Eski Tunç Çağına ait figüranlı kap parçaları, hayvan figürleri, mühürler, takılar ve madeni eşyalar sergilenmektedir. Günümüze yakın Roma döneminde de önemli eserler bulunmaktadır. Müzeyi gezerken bu kadar büyük eserlerin burada olduğuna şaşırsam da ülkemiz genelinde en çok kazı yapılan ilin Şanlıurfa olduğunu öğrenince haliyle hak veriyorum. Çünkü burası Mezopotamya toprakları büyük bir tarihin yattığı yerler buralar.

İçerisinde ise bir çok noktada dinlenebilirsiniz. Üstelik müzenin bahçesinde ise çok şık bir restoran var. Ayrıca müze ülkemizin en büyük müze olma özelliğini taşımaktadır, bu bakımdan ülkemiz için büyük bir gurur

Burada emeği geçen herkesi tebrik ederim. Mutlaka görmenizi isteyeceğim önemli bir yerdir. Şanlıurfa müzesi şehrin en önemli değerleri görünen Halfeti Harran ve Balıklıgöl kadar önemlidir. Görün, anlatın, paylaşın çok insan görsün. Bu önemli tarihi alan hak ettiği değeri bulsun.

Şanlıurfa’da Ne Yapılır?

Şanlıurfa’nın diğer gezebileceğiniz en önemli yerlerinden biri ise Halfeti’dir. Ayrıca merkezden yaklaşık 1.5 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaştım. Bunun yanı sıra yollar biraz zorlu olduğu için sıkılsanız da yaklaştığınız da tepeden göreceğiniz manzara sizi benim gibi eminim büyüleyecektir. Halfeti Birecik barajının açılması ile sular altında kalmış ve şu anda burada ciddi bir turizm yapılmakta. Merkeze girdiğinizde tekne turu yapan insanlar sizi zaten gezdirmek için kendilerine çekiyorlar. Halfetiyi yaklaşık 1 saatlik bir tekne turu ile geziyorsunuz. Tekneler kişi başı 10 TL, yamda küçük bir tekneyi 100 TL ye kiralayıp Halfeti’yi turlayabilirsiniz. Şarkılı türkülü oynayarak tarihi gezdiğim hayatımdaki ilk yer oldu burası 🙂 Bence burası Şanlıurfa’nın olmazsa olmazı diyebilirim, mükemmel bir tarih var. Urfa’ya geldik nerede yemek yiyebiliriz dediğinizi duyar gibiyim. Önerim farklı konsept ve tarihi mekanı ile Cevahir Han.

Yemeğinizi yerken bir sıra gecesine hayır demezsiniz değil mi? Bilirsiniz Urfalı müzisyenlerin sesi güzel olur. Ciğer şiş, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, borani çorbası, isot çömleği, ağzı açık size önerebileceğim lezzetler, tatlı ise tabiki şıllık tatlısı ve üzerine bir mırra içmeden ayrılmayın derim. Ayrıca yılda sadece bir ay yapılan toprağın altındaki mantarı soteleyerek yapılan Keme kebabını mutlaka denemenizi öneririm. Halfeti’de farklı bir yiyecek önerim göl balığı olan Şabut’u denemenizi isterim. Leziz etli bir balıktır.

Şanlıurfa’da Ne Yenir yazısı için tıklayınız.

Urfa’ya geldiğinizde yapmadan dönme diyeceğim 7 şey

  • Balıklıgöl’ü ziyaret etmelisiniz.
  • Yılda bir ay yapılan Keme kebabını yemelisiniz.
  • Ülkemizin en büyüğü Şanlıurfa müzesini görmelisiniz.
  • Harran’ı görmelisiniz.
  • Halfeti’yi tekneyle gezmelisiniz.
  • Patlıcan kebabı efsanedir, denemelisiniz.
  • Sıra gecesine katılmalısınız.

Keşfetmeniz dileğiyle…

3 yorum