Yolcu360 Blog
sakura
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Sakura Çiçeği ve Japon Kültüründeki Yeri

Sakura Çiçeği ve Japon Kültüründeki Yeri

Sakura çiçeği, baharla birlikte hayatımızda araladığımız yeni kapıları simgeler. Baharın getirdiği yeni umutları, yeni heyecanları simgeler. Hayatın devam ettiğini, canlanmanın ve anın tadını çıkarmanın gerekliliğini hatırlatır. 

Hayata pembelik katan sakura çiçeğini gelin yakından tanıyalım. 

Sakura Nedir?

Bahar aylarının renkleri saymakla bitmez. Kırmızının en canlısı, beyazın en göz alıcısı bahar mevsiminde ortaya çıkar. İşte Japonya’da da rengiyle ve görüntüsüyle hayran bırakan bir çiçek ortaya çıkıyor. 

Sakura çiçeği, baharın habercisidir. Havanın yavaş yavaş ısındığını, hayatın canlanmaya başladığını bize haber veriyor. Bütün dalları kaplayan pembelikte ağaçlar baharı karşılıyor. Eğer kulak verirseniz kiraz çiçeklerinin “Hadi uyan!” dediğini duyabilirsiniz. Uyanın ve dışarı çıkın. Güneşin teninizi okşamasına izin verin. Rengarenk bahçelerin kokusunu tek tek içinize çekin. 

Japonya’nın simgesi haline gelen sakura, “kiraz çiçeği” anlamına geliyor. Eşsiz güzelliğiyle büyüleyen, tüm canlılığıyla baharı selamlayan sakura meyve vermeyen bir ağaç türü. Park ve bahçeleri kusursuz güzelliğiyle süsleyen sakura, son zamanlarda kozmetik sektöründe de adından söz ettiriyor. 

Japonya’da adına festivaller düzenlenen kiraz çiçeği ağacı, Türkiye’de de yetişiyor. 200’den fazla türe sahip olan sakura için prunus cinsi ağacın çiçeği olduğunu biliyoruz. Hatta bazılarında tadı pek hoş olmasa da yenilebilir kirazlar da bulunuyor. 

Japon Kültüründe Kiraz Çiçeği

Samurayları duymuşsunuzdur. Japonya’nın meşhur gözü kara, güçlü savaşçılarıdır. Düşmandan korkmayan, ölüme meydan okuyan savaşçılar için sakura ağacı oldukça değerlidir. Sakura ile samurayların arasında nasıl bir ilişki olabilir? Şaşırdınız öyle değil mi? Gelin size anlatalım. 

Kiraz çiçeğinin pembeliği öylesine dikkat çekicidir ki samuraylar için adeta rehber görevi görür. Sakura baharın gelişini karşıladığı gibi aynı zamanda ölümü de temsil eder. İşte cesur samuraylar savaşırken, pembe çiçek açan ağaca her baktıklarında bir gün öleceklerini hatırlarlar. Her ne kadar korkusuz olsalar da onlara can veren Tanrı’dır. 

Ayrıca kiraz çiçekleri, Japon kültüründe yaşam döngüsünü simgeler. Çiçeklerin açması, dalların pembeye dönüşmesi ve bahar bitince çiçeklerin dökülmesi insanın varoluşuyla bütünleşir. Bizler nasıl ki doğar, büyür ve ölürüz sakura da tıpkı bizim gibidir. Baharın gelişiyle içimizi kıpır kıpır etse de günün birinde yok olacağını biliriz. 

Nitekim Yunan mitolojisinde dünyanın en büyük savaşçısı kabul edilen Achilles’in yaşam döngüsüne dair önemli bir tespiti vardır: “Tanrılar bizi kıskanıyor. Kıskanıyorlar çünkü biz ölümlüyüz. Çünkü her an son anımız olabilir. Ölümlü olduğumuz için yaşam daha anlamlı ve her şey daha güzel.” Bu yüzden aldığımız her nefesi sonmuş gibi içimize çekmeli, yaşadığımız her an için teşekkür etmeliyiz. Japon kültüründe de bahsedildiği gibi insan hayatının tıpkı bir sakura gibi solup gideceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Bizler hayat denen sahnede birer aktörüz.

Japon araba markalarını incelediğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

Bugün Hava Sakura!

Evden çıkmadan önce hava durumunu mutlaka kontrol ederiz. Hatta haberlerde hava durumu spikeri: “Bugün hava yağmurlu. Şemsiyenizi almayı unutmayın.” diye hatırlatır. Peki siz hiç “Bugün hava sakura!” diyen bir hava durumu spikerine rastladınız mı? Tabi ki hiçbirimiz duymadık 😄 Fakat Japonya’da duyabilirsiniz.

Kiraz çiçeği martın son haftası ile nisanın ilk haftası açar. Japonya’da bu süreç kutsal bir dönem. Hatta bu sebeple hava durumundan sonra kısa bir “Sakura Durumu”ndan da bahsedilir. Çünkü sakura çok yavaş açtığı halde oldukça hızlı dökülen bir çiçektir. Dolayısıyla Japonya’ya ilgi sakura zaman diliminde arttığı için en çok turist bu dönemde gelir. 

Sakura Bakımı Nasıl Yapılıyor?

Evde sakura yetiştirmek oldukça zordur. Ama kararlı ve sabırlı bir ruha sahipseniz elbette yetiştirebilirsiniz. Kiraz çiçeği tohumlarını çimlendirdikten sonra uygun bir saksıya aktarmalısınız. Filizlenmesi 2 aydan uzun süren tohumları buzdolabında bekletmelisiniz. Ardından uygun ısı ve ışıkta filizlenmeye devam etmeli ve haftada 1-2 gün su ihtiyacı karşılanmalı. 

Eğer sakurayı yetiştirmeyi başardıysanız bakımı da bir o kadar emek istiyor. Özellikle budama, kiraz çiçeğinin nefes alabilmesi için en önemli koşul. Kuruyan yaprakları dikkatli bir şekilde budamalısınız. Ölü yaprak ve dallardan arındırdığınız sakuranın hayata yeniden tutunduğuna kendiniz şahit olacaksınız. Ek olarak sakura için bir diğer önemli koşul ise topraktır. Kumlu ve killi topraklarda gelişen kiraz çiçeklerinin toprak seçimini göz ardı etmemelisiniz. 

Evinizin güneşi tam açıdan gören ve rüzgar almayan bir yerine koyarsanız kiraz çiçeğinden en iyi sonucu elde edersiniz. Eğer sakura çiçeği yetiştirmeye kararlıysanız size şimdiden bol şans diliyoruz. 🌸

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle