Yolcu360 Blog
ping-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Ping Nedir ve Ping Nasıl Düşürülür? 

Ping Nedir ve Ping Nasıl Düşürülür? 

Online oyun dünyasının en önemli bir konularından biri olan ping süresi, zaman zaman can sıkıcı bir hal alabiliyor. Peki özellikle internet üzerinden oyun oynayanların muzdarip olduğu ping neden çıkar, ping nasıl düşer? Sizler için detayları ile paylaştık…   

Oyun Senaristi Olmak: Yeni Meslekler yazımız için tıklayın.

Ping Nedir? 

ping

Öncelikle merak edenler için “Ping nedir?” sorusuna cevap verelim. Ping, bilgisayar üzerinden alınan veri paketinin, ilgili sunucuya iletilmesi sırasında geçen süreye verilen isimdir. Veri paketi ile sunucu arasında geçen sürede gecikmeler genellikle milisaniyelerle ölçüldüğü ping miktarı arttıkça, ‘lag’ adı verilen gecikmeler yaşanıyor. Online oyunlarda çok az süren gecikmeler dahi çok önemli olduğu için yaşanan ping kusurları, oyunseverler için oldukça can sıkıcı bir hal alabiliyor.   

Veri Paketleri Hakkında Detaylar  

Pingin ne olduğunu ve veri paketlerinin sunucuya nasıl eriştiğini anlamak, yaşanması muhtemel herhangi bir sorun karşısında sorun üretme açısından kritik fikirler verebilir. Online video oyun dünyasında takılmayı sevenlerin, aşina olduğu ping, en az indirme (download) ve yükleme (upload) kavramları kadar önemlidir. 

Veri paketi ile sunucu arasındaki bu yolculuğu daha iyi kavramak için bir oyun üzerinden örnek verebiliriz. Bilgisayar üzerinden online oyun oynamak için sunucu ile sağlıklı bir bağlantı kurmak olmazsa olmazlar arasındadır. Online oyunlarda büyük çoğunlukla bu, kullanıcı adı ve şifrenin girilmesi ile sağlanır. 

Bu durum göz açıp kapama süresi kadar kısa sürse de bilgisayar ve sunucu arasındaki uzaklığa göre değişiklikler gösterir. Yani bilgisayarın sunucuya olan uzaklığı ya da yakınlığı ping süresini de etkiler ve yakındaki sunucuya komut daha hızlı ulaşır.  

 Şunu da belirtmek de fayda var; aynı internet bağlantısına birden fazla kullanıcının bağlanması ya da aynı bağlantı üzerinde birden fazla göndermenin yapılması durumunda, verinin yolculuğu da yavaşlar. Çünkü veri paketlerinin güzergahında trafik artar ve veriler daha yavaş bir şekilde sunucuya iletilir.   

Ping Süresi Nasıl Düşer? 

Online bir oyunu başlatmadan önce bilgisayarınızda arka planda başka bir işlemin olmadığını kontrol edin. Çünkü indirme ve gönderme işlemleri sırasında kullanılan internet bağlantısının önceliği yalnızca oyun içerisinde verilen komutları sunucuya iletmek olmayacaktır. Yani bilgisayardaki herhangi bir başka işlem, veri paketlerinin sunuculara olan yolculuğundaki trafiği kötü etkileyebiliyor. Bu da hızı düşürüyor.  

Bazı online oyunlar, oyuncuya sunucu yani server seçme şansı tanır. Eğer böyle bir seçenek mevcutsa, bulunduğunuz konuma en yakın ya da en az yoğun olan sunucuyu seçmeniz gecikme süresini düşürür. Kullanılan bağlantı türleri de ping oranını ciddi miktarda etkiler.  

Işık hızı ile veri iletimi gerçekleştirmesi mümkün olduğu için,  fiberoptik bağlantı türünü tercih etmek ping süresini oldukça düşürecektir.  

Eğer bilgisayarınıza Wi-Fi üzerinden bağlanıyorsanız, modeminizden bilgisayarınıza bağlayacağınız bir ethernet kablosu sayesinde bağlantı türünüzü kolaylıkla kablolu bağlantıya dönüştürebilirsiniz. 

Ethernet kablosu sayesinde modeminizdeki interneti, doğrudan cihazınıza ulaştırarak ping süresini büyük oranda düşürebilirsiniz. Kablolu bağlantılar ping değerindeki dalgalanmaların da önüne geçer ve daha akıcı bir kullanım deneyimi sunar.  

Ping Süresi Hâlâ Düşmüyorsa Şunları Yapın 

‘Ping neden çıkar?’ diye soranların en çok merak ettiği konu, pign süresinin düşürülmesidir. Eğer yukarıda anlattıklarımızdan sonra ping süresi düşmediyse şimdi anlatacaklarımıza da bir göz atmakta fayda olacaktır.  

İnternet servis sağlayıcısının alt yapısı, veri paketlerini yeterince hızlı bir şekilde iletmek için uygun olabilir. Ethernet kablosu gibi teknik argümanların kontrolünü sağladıktan sonra servis sağlayıcısı ile iletişime geçmekte fayda olacaktır.  Varsayılan DNS sunucusuna geçiş yapman. Sonrasında sisteminiz en yakın sunucu ile iletişim kuracak ve ping süreniz azalacaktır.  

 Bazı kullanıcılar sık sık FPS ve ping kavramını birbirine karıştırır. Fakat FPS ile internet bağlantısı arasında herhangi bir ilgi bulunmamaktadır. Sistemin oyun için yeterli FPS sağladığına ve asıl sorunun ping kaynak olup olmadığına emin olun.    

İdeal Gecikme Süresi Nedir?  

İdeal gecikme süresi, oynanan oyunun ya da bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen işlemin türüne göre değişiklik gösterir. Oyuncular tarafından 0 ve 20ms (milisaniye) arasındaki gecikme süreleri ideal ping olarak kabul edilir. 

Profesyonel oyuncular tarafından, 20 ve 50ms aralığı ise yeterli bir gecikme süresi olarak kabul edilmese de genel kullanıcılar için yeterli diyebiliriz. Bu aralıkta komutu sunucuya gönderme süresi çok düşüktür.  

Ping değeri, 50 ve 100ms aralığında sabit kaldığı sürece oyun oynanabilir fakat ideal bir gecikme süresi olarak görülmez. Genel internet kullanımı sırasında bu gecikme ise neredeyse hiç fark edilmez. 

Ping değerleri, 100 ve 500ms aralığında ise oyun oynamak oldukça zor hâle gelir. Fakat internetteki gezinme sırasında büyük bir sıkıntı çıkarmaz.  

Ancak ping değeri 500ms (yarım saniye) ve üzerine çıkıyorsa, bu bir sorundur. Yazımızda anlattığımız çözümlere başvurmanızda fayda olacaktır. 500ms ve üzeri ping değerleri, “yüksek ping” olarak kabul ediliyor ve bu da internet bağlantısında sorun yaşandığını gösteriyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle