Kendinizin, yakınlarınızın ve trafiğe çıkan diğer insanların can – mal güvenliği için bu bilgileri mutlaka gözden geçirin. Oto lastik konusunda mutlaka bilmeniz gerekenler sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. 🙂
Oto Lastik Konusunda Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
- Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?
Türkiye kış lastikleri regülasyonuna göre bölge ve araç sınıfı olarak kış lastiği takma zorunluluğu bulunan araçlar en geç 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiğine geçmek zorundadırlar. Yasal zorunluluk dışında kalan araçlar için kesin bir tarih söylenemez. Ancak kışın bol yağışlı geçen bölgelerde Kasım – Nisan arasında kış lastiğine geçmeniz önerilir.
- Ölçülerine Bakarak Oto Lastik Alın!
Aracınızın üretici firmasının belirttiği lastik ölçülerine bakmadan oto lastik almayın. Peki, lastik ölçülerinin anlamları ne? Otomobil radyal lastiklerinin yanağında yazan ebat bilgilerinin anlamı şu şekildedir. Örnek olarak en yaygın ebatlardan 205 / 55 R 16 ebadını ele alırsak:
- 205 (kesit genişliği): Uygun janta takılmış ve şişirilmiş bir lastiğin yanaktan yanağa (dıştan dışa) mm. cinsinden yaklaşık mesafesini gösterir. Bu ebadın kesit genişliği yaklaşık 205 mm. dir.
- 55 (kesit oranı): Lastiğin kesit yüksekliğinin (topuktan sırta) kesit genişliğine % olarak oranıdır. Seçili ebadın kesit yüksekliği, 205’in %55’i kadar demektir.
- R: Lastiğin radyal yapıda olduğunu yani gövde katını oluşturan liflerin radyal yönde (dönüş yönüne göre 90 derecelik açıda) yerleştirildiğini anlatır.
- 15 (jant çapı): Lastiğin takılabileceği jantın inç olarak dış çapını gösterir ki bu da lastiğin iç çapına eşittir.
Euro NCAP 2020 kriterleri neler yazısı için tıklayınız.
Oto Lastik Üzerindeki Yazıların Anlamlarını Öğrenin!
Oto lastik üzerinde harfler – rakamlar ve semboller bulunur. Bunların anlamlarını öğrenmek önemlidir. Peki, oto lastik üzerindeki yazıların anlamı nedir?
- Lastik üzerindeki yazıların anlamları
Lastiklerin yanağında yukarıda da bahsedilen ebat bilgileri, marka, model, yük ve hız indeksi, lastiğin ne zaman ve hangi ülkede hatta hangi fabrikada üretildiği, maksimum basınç ve yük bilgileri, içinde kullanılan malzemeler gibi çok sayıda bilgi bulunur.
- Lastik Üretim Yılı Nasıl Anlaşılır?
Lastik üretim tarihi piyasada DOT markalaması veya DOT numarası olarak da bilinen rakamlardan anlaşılır. Lastik yanağında genellikle DOT kısaltması ve arkasından gelen bir dizi harf ve rakam bulunur. Bu dizinin sonundaki 4 rakam lastiğin üretim tarihini anlatır. Son iki rakam yılı, ondan önceki iki rakam ise haftayı gösterir.
- Lastik Basıncı Neden Düşer?
Lastik basıncını düşmesinin pek çok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları delici veya kesici madde hasarı, janta oturmama, jant hasarı, topuk hasarı, supap hasarı, jant lastik uyumsuzluğu, agresif sürüş olarak sıralanabilir. Ayrıca hava sıcaklığındaki ciddi düşüşler de lastik basıncının düşmesine neden olur. Bunlardan hiçbiri söz konusu olmasa bile basınçlı havanın molekülleri zamanla lastikten geçerek dışarı kaçar ve lastik basıncı düşer.
Oto Lastiklerin Yakıt Tüketimine Etkisi Var mı?
Lastik seçimi ve kullanımı, yakıt tüketimine doğrudan etki eder. Peki nasıl lastik kullanmalı da yakıt tüketimini azaltmalı?
- Aracınıza ve yol şartlarına uygun lastik kullanın.
- Araç üreticisinin tavsiye ettiği lastik ebatlarına uyun.
- Araç üreticisinin tavsiye ettiği lastik basınçlarına titizlikle uyun.
- Asla düşük hava ile ilerlemeyin ve lastik havalarını düzenli olarak kontrol ettirin.
- Mümkün olduğu ölçüde düşük yuvarlanma direnci olan lastikleri tercih edin.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Add comment