Yolcu360 Blog
oto-kurtarici-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Oto Kurtarıcı Nasıl Olunur?

Oto Kurtarıcı Nasıl Olunur?

Çekici kelimesi, araç sahibi olanların oldukça aşina olduğu bir kavram. Kurtarıcı kelimesi bize daha olumlu bir çağrışım verse de oto kurtarıcı diğer adıyla oto çekicidir.  İstanbul gibi büyük şehirlerde arabayı park ederken herkesin yaşadığı büyük bir endişe var. Oraya parkın yasak olup olmadığı. Eğer yasaksa eyvahlar olsun çünkü bu işin sonu her zaman çekicilere bağlanır. Peki oto kurtarıcı nasıl olunur?

Trafikte çekici ne işe yarar sorusunun yanıtı ile başlayalım. İşe giderken, yük taşırken ya da belirli bir rotaya ulaşım sırasında en büyük destekçimiz araçlarımızdır. Özellikle büyük şehirlerde trafik kazaları ve araç arızaları sıkça yaşanan sorunlardan birkaçı. 

Oto Servis Nasıl Açılır? Oto Servis Hakkında Merak Ettikleriniz yazımızı okumak için tıklayın.

Öte yandan bir de kurtarıcı olarak bahsedelim. Aracınızla seyahat ederken bir anda ters giden birşeyler olduğunu fark ettiniz. Aracı istop ettiniz bakıyorsunuz ama çözüm bulamıyorsunuz. Araç bozulmuş, bilemediğiniz ya da halledemeyeceğiniz bir şey olmuş. Ne yaparsınız bu durumda?

Bir çoğumuzun aklına oto kurtarıcıyı aramak gelir. En zor anlarda kar kış demeden aracımızla beraber bizi yol ortasından oto kurtarıcılar alabilir. Peki, kim bu oto kurtarıcılar? Ve oto kurtarıcı olmak için ne yapmak gerek?

Oto Kurtarıcı – Çekici Nedir?

oto-kurtarici

Oto kurtarma işi, oto kurtarıcı ya çekici olarak bilinen, zor durumların kurtarıcısıdır. Aracınızın sizin kontrolünüz dışında kalması gibi olumsuz durumlarda, aracınızın naklinin gerçekleştirilmesi işini yapar. Sözlük anlamıyla çekici ya da kurtarıcı römork ya da yarı römorklar ve diğer araç modellerini çekmek için üretilmiş, yük taşımayan motorlu taşıtlara denir.

Oto kurtarma işi, sadece aracın bir yerden alınıp başka yere taşınması kadar basite indirgenebilecek bir iş değildir. Çünkü aslında çok önemsediğimiz bir şeyi yapıyorlar. Aracı bir yerden başka bir yere güvenli şekilde taşıyorlar. Bu noktada bahsettiğimiz kendi aracımız olunca yani, hayatımızda sahip olunması elzem olan mülklere bakınca evden sonra en önemli şey gibi görünüyor. Bunun bir de ticari hayatınızda kullandığınız bir araç olma ihtimali varsa daha bir önem taşımaktadır. Naklin doğru zamanda ve kısa sürede yapılması, taşınan aracın arıza ya da kaza da aldığı hasara ek daha fazla zayiat görmeden taşınması gibi, işin gerekliliği ve önemi hususları vardır. 

Oto Kurtarıcı Nasıl Olunur?  Çekici Ne İş yapar?

Oto kurtarıcılar bazı durumlarda mesela kaza yapan aracı yeniden çalıştırıp yola devam etmesinin imkansız olduğu durumlarda yardımımıza koşar. Ya da şehirlerarası bir yerde araç aniden arızalanır o zaman gelir. Bu gibi durum tabii ki çoğaltılabilir işte o zamanlar karşımıza araç çekicileri çıkar.

Çekiciler ya da kurtarıcılar hemen hemen her tipte aracı çekebilecek kapasitededir. Ve çekici araçların birden fazla türü vardır. Bunlar kısaca şu şekildedir:

  • Çatallı Çekici

Çatallı çekicinin çalışma prensibi forklift düzeni gibidir. Forklift iş makinasında kullanılan çatallar yükü alttan kaldırır ve çekerek taşır. Tıpkı forklift düzeninde olduğu gibi araç altına giren iki büyük çatal sayesinde araç kaldırılır ve çekici kasasına konur. Yolun ve aracın uygunluğuna bağlı olarak sol ya da sağ taraftan araç çekiciye yüklenebilir.

  • Tepeden Çekici

Tepeden çekici daha çok trafik polislerinin kullandığı bir kurtarıcı sistemidir. Bu çekicinin bir diğer adı ahtapot çekicidir. Burada vinç tepeden iner ve dörtlü çatalına tekerlekler bağlanır. Araç güvenli bir şekilde çekicinin kasasına yerleştirilir. Dört bir yandan çatal aracı ile tekerleğe bağlandığı için ahtapot gibi aracı sarar ve araç, çekici kasasına güvenle yerleştirilir.

  • Kayar Platform

Trafikte sık karşılaşılan çekici sistemlerinden biridir. Eğer araç yolda kaldıysa ve hareket ettirebilme kapasitesi varsa araç, çekicide bulunan kayar platforma girer. Bir çeşit kaydırma da denebilir. Eğer aracın hareket etmesi imkânsız ise bu durumda devreye vinç girer. Bu vinç ile araç, platforma çekilir.

  • Oto Transfer Çekicisi

Oto transfer çekicisinde hidrolik makaralı bir vinç vardır. Bu vinç aracılığı ile çekilecek olan araç damperli bir platforma yüklenir. Aracın transferi sırasında damper kaldırılır ve makara gevşetilerek aracın güvenli bir şekilde çekilmesi sağlanır.

Oto Kurtarıcı Nasıl Olunur?

Oto kurtarıcı olmak biraz risk almayı da gerektiriyor. Maliyet hesaplamasını iyi yapmanız gerekiyor. Öte yandan bir de işin ciddiyetini kavrayıp iyice bir araştırmanız lazım. Araştırma sonunda isterseniz büyük bir firmanın bayiliği için başvuru yapabilirsiniz. İsterseniz de kendi işinizi kurarsınız. Bu işi yapacaksanız, Rent a car firmaları ile anlaşarak ekstralara sahip olabilirsiniz, büyük şehirlerde 5 10 arası müşteriniz olması halinde günlük  iyi miktarda ciro yapmanız mümkün.

Oto Kurtarıcı Çekici İşi Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Oto kurtarıcı işini yapmak isteyenlerin karşılaması gereken bir takım kriterler vardır. En önemlileri; oto çekici araç sahibi olmak, K belgesi sahibi olmak ve oto çekici araçların tutulabilmesi için arazi ya da garaj sahibi olmaktır diyebiliriz.

Oto kurtarıcı işini yapmak isteyen kişilerin, karşılaması gereken zorunlu koşullardan sonra başka özelliklere de sahip olmalı. Örneğin; yapacağı çeşitli reklamlar ile hızlı bir şekilde sektöre giriş yapabilir ve böylece iyi kazanabilir.

Oto Kurtarıcı İşi Karlı mı?

Maliyet hesaplamasını iyi yapmanız gerekiyor derken neyi kastediyoruz. Şöyle ki çekici araçlar da yakıt harcıyor su yakmıyor sonuçta. Ve sürekli yolda olduğu için aracın kendisi de çok fazla güç sarf ettiği için yakıt kullanımı çok fazla olacak. Yani çoğu zaman mevcut kazancın yüzde 30-40 yakıta gidiyor. Yakıt kullanımı azaltmak da mümkün değil. Bu yüzden ilk önce iş potansiyeline, çevre taraması gibi bir analize başlamadan bu işe girmek pek mantıklı değil gibi.  

Öte yandan aracın sigorta fiyatı da oldukça yüksek miktarda. Yıllık aracın sigorta masrafı yeni başlayan kişiler için ortalama ruhsatında özel amaçlı kurtarıcı olan araçlar için 7000 – 9000 TL civarındadır. Tabiki bu rakam kamyonet araçlar içindir. Ruhsatında kamyon olan araçların sigorta masrafları 100000 -12000 tl arasındadır. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle