Yolcu360 Blog
ordulu-unluler-11 (1)

Ordulu Ünlüler

Ünlülerin nereli oldukları ve hayatları merak edilen konulardan biridir. Oyuncu, tiyatrocu, müzisyen, şarkıcı ya da yazar fark etmeksizin hayranları için nerede doğdukları, çocukluklarını nerede geçirdikleri hep merak edilir. Ordu ilimiz de birçok ünlü sanatçının memleketi olarak ön plana çıkmıştır.  Ordu, Karadeniz Bölgesi kıyı şeridinde yer alan illerinden biri. Türkiye’nin en kalabalık 29. şehri olarak belirtilmektedir. Ordu doğumlu ünlüler olduğu gibi farklı şehirlerde doğup aslen Ordulu ünlüler de vardır. Merak edenler için Ordulu ünlüleri araştırdık, sizin için paylaşıyoruz.

  • Halit Akçatepe

ordulu-unluler

İstanbul’da doğan Halit Akçatepe aslen Ordu, Fatsalıdır. 1938 yılında doğan sinema oyuncusunu başta Hababam Sınıfı’ndaki “Güdük Necmi” karakteri olmak üzere birçok dizi ve filmden hatırlayabilirsiniz. Komedi filmlerinin önemli oyuncularından biri olan Halit Akçatepe 2017 yılında hayatını kaybetmiştir. İşte Halit Akçatepe’yi tekrar izleyebileceğiniz filmler:

  • Sev Kardeşim
  • Canım Kardeşim
  • Köyden İndim Şehire
  • Mavi Boncuk
  • Salak Milyoner
  • Süt Kardeşler
  • Bizimkiler
  • Kaygısızlar
  • Avrupa Yakası
  • Yalan Dünya

Bu saydığımız dizi ve filmlerin hepsinde de oyuncunun performansı inanılmaz. Hatta bu yapımları onsuz hatırlamak imkansız. Kendiri, işinde iyi olup da iz bırakmanın güzel bir örneğidir. 

  • Sıtkı Akçatepe

ordulu-unluler-

Halit Akçatepe’nin babası Sıtkı Akçatepe önemli Türk oyuncularından biridir. Hababam Sınıfı serisinde yer aldığı Nuri Paşa karakteri ile tanınır. Ordulu Sıtkı Akçatepe 1902 doğumlu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın torunudur. 1985 yılında vefat etmiştir. Hababam Sınıfı serisi dışında Köprüaltı Çocukları, Taş Parçası, Mahallenin Namusu, Öp Babanın Elini, Mahşere Kadar, Can Mustafa, Çadır Gülü, Daha Çekecek miyim oynadığı filmlerdir. 

  • Ayşe Taş

ordulu-unluler-1

Türk Sanat Müziği sanatçısı Ayşe Taş, 1955 yılında Ordu’nun Ünye ilçesinde doğmuştur. Eğitim hayatında İstanbul’da başlamış ve ilk, orta, lise öğrenimini burada tamamlamıştır. Konservatuarı kazanan sanatçı maddi imkanların yetersizliği nedeniyle bitirememiş. Daha sonra karşısına çıkan bir fırsatla 1987 yılında Ankara Radyosunu Türk Sanat Müziği kadro sınavını kazanarak müzik hayatını sürdürmüştür. Birçok radyoda görev alan,  yurt dışında birçok programda bulunan Ayşe Taş ödül almış bir sanatçıdır ve oldukça zengin bir repertuara sahiptir. Türk Sanat Müziğinin yanı sıra Türk Halk Müziği de seslendirmektedir.

  • Tuğrul Şan

ordulu-unluler-2

1948’de Ordu’nun Kayadibi ilçesinde doğan Tuğrul Şan çocukluğunu köyde geçirmiştir. 1970’te Ankara Radyosu Çok Sesli Korosunda göreve başlamıştır. Daha sonra Türk Halk Müziğine geçen sanatçı türkü severler tarafından beğeniyle dinlenmektedir. 

  • Kamil Sönmez

ordulu-unluler-3

Gürcü kökenli ve Ordu Perşembe doğumlu Kamil Sönmez Karadeniz türküleri ile en çok tanınan ünlülerden biridir. Hatta Karadeniz’in usta seslerinden biri olarak gösterilmektedir. 1947-2012 yılları yaşamıştır. 1999 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. 

  • Kadir İnanır

ordulu-unluler-4.jpg

Kadir İnanır, Türk Sinemasının en çok tanınan ve önemli oyuncularından biridir. Türk jön deyince zaten akla ilk onun adı gelir. 1949 yılında Fatsa’da doğmuştur. Oyunculuğa fotoromanlar ile başlamıştır. Kadir İnanır’ın en çok hatırlanan filmleri Tatar Ramazan, Dönüş, Selvi Boylum Al Yazmalım, Yılanların Öcü, Ah Güzel İstanbul, Bir Yudum Sevgi olarak sıralanabilir. Kadir İnanır, yönetmenlik de yapmıştır. Ah Gardaşım ve Savcı yönetmenlik yaptığı filmlerdir. Ayrıca yeğeni Levent İnanır da Ordulu ünlüler arasında yer alan dizi ve film oyuncusudur.

  • Soner Arıca

ordulu-unluler-5

Soner Arıca 1966 yılında Ordu Fatsa’da doğmuştur. Aslen de Orduludur. Soner Arıca, Türk Pop Müziğinin en ünlü şarkıcılarından biridir. Aynı zamanda oyuncu Levent İnanır’ın kardeşi olarak tanınmaktadır. Az bilinir ama Kadir İnanır’ın de yeğenidir. Özellikle 90’lı yıllar pop müziği ile yakından ilgilenenler ve bilenler Soner Arıca şarkılarını hatırlayabilirler. 

  • Ümit Tokcan

ordulu-unluler-6

Türk Halk Müziği sanatçısı Ümit Tokcan 1944 yılında Ordu’nun Burhanettin Mahallesinde doğmuş ve orada büyümüştür. Aile kökeni Kafkaslara dayanmaktadır. Lise dönemine olan eğitim dönemini Ordu’da tamamlayarak liseyi Haydarpaşa Lisesinde bitirmiştir. Müzikle ilgili ilk çalışmalarına Ordu Musiki Cemiyeti’nde başlamıştır. 1974’te Dertli Gelin Şirvan filmi ile sinemada da kendini göstermiştir. Ümit Tokcan özellikle Orta Anadolu’nun bozlak türküleri ile tanınmaktadır ve sevilmektedir. Çeşitli yörelerden derlediği türkülerle Türk Halk Müziğine katkı sağlamıştır.

  • Orhan Doğru

Ordulu ünlüler arasında Orhan Doğru ressam olarak tanınmaktadır. Sadece eserleri ile değil akademik başarılarıyla tanınmaktadır. Orhan Doğru, doktora çalışmasında “Kültürel Değerlerin Öğrenci Resimlerine Yansımasında Minyatür Sanatının Etkisi” konusunu ele alarak tamamlamış ve doktor unvanını almıştır.

  • Erdem Baş

ordulu-unluler-8

Ordulu ünlüler arasında yer alan Erdem Baş 1978’de doğmuştur. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bitirmiştir. 1999 yılında yayınlanan “Ayrılsak da Beraberiz” dizisini izleyenler Erdem Baş’ hatırlayabilirler. 

  • Mustafa Altıoklar

ordulu-unluler-9

1958 Ordu Ünye doğumlu Mustafa Altıoklar aslen Gürcü kökenlidir. Yönetmen, senarist, oyuncu ve doktor olan çok yönlü sanatçılar arasında önemli bir yeri vardır. Doktorluktaki uzmanlık alanı fizyoterapidir. Uzun yıllar etkin bir şekilde senarist olarak yapımcılığını ve yönetmenliğini de üstlendiği birçok yapım bulunmaktadır. Lise Defteri, Emret Komutanım, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi, İstanbul Kanatlarımın Altında, Beyza’nın Kadınları, O Şimdi Asker, Ağır Roman en bilinen projeleri arasındadır.

  • Ali Poyrazoğlu

ordulu-unluler-10

Tiyatro denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri Ali Poyrazoğlu’dur. İstanbul doğumlu olsa da aslen Orduludur. Pertevniyal Lisesinden sonra eğitimine konservatuarda devam etmiştir. Tiyatroya 1959’da “Tarla Kuşu” oyunuyla başlayan sanatçının tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra yazar ve yönetmen olarak da birçok eserde rolü vardır. 1972’de Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunu kurmuştur. New York Broadway’de Pera Palas oyununda İngilizce başrol oynaması başarıları arasındadır.  Ali Poyrazoğlu’nun en önemli özelliklerinden biri Kasım 2012’den beri UNICEF İyi Niyet Elçisi olmasıdır. Oynadığı tiyatro oyunları ve TV yapımları ile uzun yıllardır tanınan Ordulu sanatçılardan biridir. 

Ordu, hem Karadeniz Bölgesinin güzelliklerini taşır hem de ünlüleriyle dikkat çeker. Merak ediyorsanız siz de Ordu’yu gezebilir ve Karadeniz’in keyfini çıkarabilirsiniz. Bunun için araç kiralama hizmeti almayı düşünüyorsanız Yolcu360 yanınızda!

2 yorum

    • Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine sevindik, tüm ünlüleri ekleyemiyoruz ancak güncellemelerimiz sürekli devam ediyor, katkılarınız için teşekkür ederiz 🙂