Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > En İyi 26 Online Kütüphane ve Arşiv Sitesi

En İyi 26 Online Kütüphane ve Arşiv Sitesi

Üniversite destekli sitelerden akredite çevrimiçi okullara ve bireysel çalışmalara kadar birçok kütüphane ve arşiv çevrimiçi olarak mevcut. Her bir sitenin meraklılara, araştırmacılara, öğrencilere ve öğretmenlere sunacağı bir şey var. Büyük arşiv koleksiyonları, eText ve e-Kitap depoları gibi birçok seçeneği sizlerle buluşturan online kütüphaneler ve arşiv siteleri sizler için Yolcu360 ekibi tarafından derlendi.

Online Kütüphaneler ve Arşiv Siteleri

  • TÜBİTAK

TÜBİTAK, Popüler Bilim Dergileri e-arşiv sayfası ile araştırmacılar için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. TÜBİTAK yayınlarına ait bilim dergilerinin güncel ve geçmiş sayılarına ait tüm yayınlara ulaşabileceğiniz platform olduğunu görebilirsiniz. Özellikle merak eden, sorgulayan okuyucular için oldukça fayda sağlamaktadır. 

TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri e-arşiv sitesi için tıklayınız. 

  • Milli Kütüphane

Milli kütüphane konuşan kitaplık sayesinde okumanın önündeki engeller kaldırılıyor diyebiliriz. Bu platformda görme engelli bireyler sesli kitaplara ulaşabilir. Gönüllü okuyucuların seslendirdiği kitaplara ulaşarak dinleyebilir, en çok dinlenen ya da en son eklenen kitaplara göre arama yaparak siteden yararlanabilirsiniz.

Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık için tıklayınız.

Milli Kütüphane Dijital Kütüphane için tıklayınız.

  • NASA

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin kısaltması olan NASA’nın birçok önemli çalışması bulunmaktadır. Bu alanda çalışan ya da merak edenler olabilir. NASA Görüntü ve Vidoe Kitaplığı olarak yer alan siteden NASA’ya ait video ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

NASA’ya ait fotoğraflar ve videolar için tıklayınız.

  • Avrupa Dijital Eserler Platformu

Bu site Avrupa’nın dijital kültürel mirasını keşfedebileceğiniz bir platformdur.Binlerce kültür kurumundan sanat eseri, kitap, film ve müzik arayabilirsiniz. Bu eserleri kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz.

Europeana Collections için tıklayınız.

  • Antik Yunan, Çin ve Mısır Üzerine İnceleme Yapmak İsteyenler 

Indira Gandhi Ulusal Sanat Merkezi’nde dijitalleştirilmiş ve Hindistan Arkeolojik Araştırmasına ait kitapların tarandığı sitelerden birini inceleyebilirsiniz. Sitede kitapların taranmış halde olması orijinal sayfalarını görerek okuma imkanı sağlamaktadır. Yayınları İngilizce okumak isteyenler için oldukça zengin bir site olduğunu söyleyebiliriz. 

Indira Gandhi National Centre for the Arts için tıklayınız.

  • Üniversitelerin Ortak Çevrimiçi Kütüphanesi

HathiTrust Digital Library, dijital bir saklama alanı ve son derece işlevsel bir kütüphane erişim platformu olarak yer alır. HathiTrust, Google, İnternet Arşivi, Microsoft ve şirket içi üye kurum girişimleri dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan dijitalleştirilmiş içeriğe uzun vadeli koruma ve erişim hizmetleri sağlar. Kamuya ait olan öğeler herkes tarafından tam olarak görülebilir ve telif hakkı kapsamında tutulan öğeler aranabilir.

Hathi Trust Digital Library için tıklayınız.

  • Archive-It!

Archive-It kültürel mirası internet arşivine taşıyan bir platform olarak önemli. Onunla farklı bölgelerin kütüphanelerine ulaşmak mümkün. İlgi çekici koleksiyonları keşfedebileceğiniz bir arşiv kütüphane olarak değerlendirebilirsiniz.

Archive-it.org için tıklayınız.

  • Open Library

Open Library (Açık Kitap), günümüze kadar yayınlanan her kitap için bir web sayfası oluşturmaya yönelik açık, düzenlenebilir bir kitaplık kataloğudur. 20 milyondan fazla kayıt içeren site daha fazlasını arşivlemek için çalışıyor. Aslında bu yapı, insanlığın geleceği için çok heyecan verici. Böylece kitapların asla yok olmayacağını bilmek güzel. Open Library, yazılımın, verinin, belgelerin ve bunlara ait katkıların açık olduğu bir platformdur. Kitap ekleyebilir, yazım hatası düzeltebilir ve daha pek çok katılımda bulunabilirsiniz.

Open Library için tıklayınız.

  • Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi

Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ile birçok kaynağa ulaşmak mümkündür. E-kitaplar, e-dergiler, sesli kitaplar, ders notları ve bulmak istediğiniz birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.  Kütüphaneye yeni gelen materyalleri de güncel şekilde inceleyebilirsiniz.

Bilkent University Library için tıklayınız.

Atatürk Kitaplığı içerisindeki eserleri ücretsiz okumak için tıklayınız.

  • The Machiel Kiel Photographic Archive

Anadolu ve Türkiye’nin (tarihsel) kültürlerini ve toplumlarını incelemeye adanmış bir araştırma merkezi olan NIT(Türkiye’deki Hollanda Enstitüsü), tarihsel ve arkeolojik araştırmalar yürütür. Eylül 2011’de Machiel Kiel’in fotoğraf arşivinin sayısallaştırılması ve yayınlanması için bir proje başlatmıştır. Arşiv, bu mirasın araştırmacıları için paha biçilmez bir kaynak teşkil etmektedir.

Balkanlar-Osmanlı eserleri ve fotoğrafları için tıklayınız.

  • Alabama Mosaic

AlabamaMosaic, Alabama’nın tarihi, kültürü, yerleri ve insanları hakkında dijital materyallerin bulunduğu bir havuzdur. Amacı, Alabama’nın arşivlerinden, kitaplıklarından, müzelerinden ve diğer depolarından benzersiz tarihi hazineleri elektronik olarak Alabama sakinleri ve diğer eyalet ve ülkelerdeki öğrenciler, araştırmacılar ve genel halk için erişilebilir kılmaktır. Alabama Akademik Kütüphaneler Ağı tarafından yönetilmektedir.

AlabamaMosaic sitesi için tıklayınız.

  • Arizona Archives Online

Kütüphaneler, özel koleksiyonlar, arşivler, tarihi topluluklar ve müzeler dahil olmak üzere Arizona depoları tarafından korunan birçok kaynağa ücretsiz erişim sağlanmaktadır. Araştırmaya yönelik teşviki artırmak, bilgilendirmek ve zenginleştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Arizona tarihi ve diğer konular hakkında arşiv materyallerine site üzerinden ulaşmak mümkündür.

Arizona Archives Online için tıklayınız.

  • USC Digital Archive

Tarihi topluluklardan, diğer kütüphanelerden, gazetelerden ve ayrıca USC Kütüphanelerinden bir dizi materyalden materyaller içerir. Geniş bir görsel medya yelpazesini kapsamaktadır. USC Dijital Kütüphanesi, çizimlerin, ışıklı el yazmalarının, haritaların, fotoğrafların, posterlerin, baskıların, nadir resimli kitapların yanı sıra ses ve video kayıtlarının dijital görüntülerini sunar. 

USC Digital Archive için tıklayınız.

  • Western History and Genealogy

Bu platformla Batı tarihine, Amerikan Araştırma Kütüphanesi materyallerine ve birçok çalışmaya ulaşmak mümkündür. Koleksiyonlar, yerleşimi şekillendiren insanları, yerleri ve olayları anlatan bir dizi fotoğraf, harita, geniş kenar, mimari çizim ve diğer bilgileri içermektedir. Batı Amerikanın büyümesi, öncüler gibi birçok tarihsel bilgiyi arşivinde barındırmaktadır.

Western History and Genealogy sitesi için tıklayınız.

  • The Florida Memory Project

Eyalet arşivlerindeki Florida Fotoğraf Koleksiyonundan 200.000’den fazla sayısallaştırılmış fotoğraf ve illüstrasyonu keşfetmeyi sağlayan bir platformdur. Florida Memory, Florida ailelerinin, topluluklarının ve eğlencelerinin fotoğraflarına yer verir. Bu açıdan eyaletin en eksiksiz çevrimiçi portresine sahiptir.

The Florida Memory Project yazısı için tıklayınız.

  • Google E-Kitap Arşivi

Google E-kitap Arşivi, dünyanın en kapsamlı tam metin kitap dizinine sahip olması ile dikkat çekmektedir. Başlık, yazar ya da anahtar kelime ile araştırma yapabilirsiniz. Filtre kullanarak gelişmiş arama yaparak merak ettiğiniz bilgilere ve yayınlara ulaşabilirsiniz.

Google E-Kitap Arşivi için tıklayınız.

  • Servet-i Fünun Dergisine Ait Sayılar

Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi ile kitaplar, dergiler, makaleler, dijitalleştirilmiş birincil kaynaklar ve materyaller okuyucuların erişimine sunuluyor. Üniversitede yapılan çalışmalar ve akademik yayınlar üniversite arşivinde kolay ulaşılabilir şekilde yer alıyor. Bu da araştırmacılar için büyük bir konfor. Eklenen çalışmalarla kullanıcıların güncel bilgilere de ulaşması sağlanmaktadır. 

Servet-i Fünun Dergisi yayınlanan sayılarına ulaşmak için tıklayınız.

  • IRCICA Farabi Dijital Kütüphanesi

Ülkemizde dijital kütüphane olarak en işlevsel platformlardan biri olarak gösterilmektedir. Birçok araştırmacı, tarihçi, akademisyen ve öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verebilen kaynaklara sahiptir. Salnameler, Osmanlı dönemi basını, el yazma Kuran-ı Kerim, hat eserleri, Osmanlı dönemine ait fotoğraflar ve haritalar ulaşılabilir belgeler arasında yer alır.

  • İSAM Kütüphanesi 

Dünyada müslümanlar tarafından hazırlanmış ve tamamlanmış ilk İslâm ansiklopedisidir. Başlangıcından günümüze kadar İslâm dini, tarihi ve medeniyeti ile İslâm toplumlarına dair hemen her konuda güvenilir, doğru ve yeterli bilgi sunmayı hedeflemektedir. İslâm ilimleri ve İslâm düşüncesinin yanı sıra beşerî ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında yapılacak araştırmalar için kapsamlı bir kaynaktır.

  • Halk Kütüphaneleri E-Kitap Arşivi

3 milyona yakın eser içeren Halk Kütüphaneleri E-Kitap arşivi, tüm kullanıcıların erişimine açıktır. Kaynakların büyük çoğu İngilizce içeriklidir. Bununla birlikte Türkiye ve Türk tarihi ile ilgili binlerce eser de barındırmaktadır.

  • Marmara Üniversitesi Nadir Eserler E-Kitap Arşivi 

Binlerce e-kitap, e-makale ve akademik araştırmalara ulaşabileceğiniz bir platform olarak Marmara Üniversitesi Nadir Eserler E- Kitap Arşivini kullanabilirsiniz. Sanat, edebiyat, bilim , teknoloji gibi birçok alanda kaynak içeriğine sahiptir. Gelişmiş arama ile aradığınız dökümanlara kolaylıkla  ulaşabilirsiniz.

  • Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi

Ankara Üniversitesinde yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin basılı kopyalarına ilgili fakülte kütüphanelerinden erişim sağlayabilirsiniz. Erişime açık E-Kütüphane, gelişmiş arayüzü ile birçok makale, dergi, e-kitap kaynağını okuyucularına sunmaktadır.

  • Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Dijital Arşivi

Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi birçok alanda veritabanına ait filtreleme imkanı ile okuyuculara hizmet vermektedir. E-Kitap ve E-Dergilere web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Kütüphanenin abone olduğu tüm e-kitap, e-dergi, referans veritabanları ile kütüphane kataloğu tek ve gelişmiş bir arayüzle taranabilir.

  • Gazeteden Tarihe Bakış Projesi

Gazeteden Tarihe Bakış Projesi, tarihe ışık tutacak arşiv haberlerinin yer aldığı gazetelere ulaşabileceğiniz bir platformdur. Gazeteler Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Almanca, Türkçe ve İngilizce yayınlar bir aradadır. Birçok eser ve bilgi elektronik ortama aktarılmasına  çalışılmaktadır.

  • Yazma Eserler Kurumu e-kitap Portalı

Binlerce yıllık nadir eserler dijital platforma aktarılmaktadır. Böylelikle yazma ve nadir eserlerin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır. Edebiyat, sanat, tarih ve toplum bilimleri serisi, meraklıları için oldukça ilgi çekicidir.

1 yorum