Yolcu360 Blog
Kaza Sonrası Lauda ve Hunt

Niki Lauda’nın Hayatı

Pek çok otomobil tutkunu için Niki Lauda kimdir sorusunun cevabı önemli. Gerçekten otomobillere ve motor sporlarına ilgi duyan herkes,  Lauda’nın katıldığı yarışlar hangileri ya da Niki Lauda kim gibi soruları araştırmıştır. Bir de Niki Lauda filmi var tabi. İşte detaylı bir Niki Lauda Kimdir? araştırması…

Niki Lauda’nın Hayatı

Niki Lauda Gençlik fotoğrafları
Niki Lauda Gençlik Fotoğrafı

Dünyanın en sevilen otomobil yarışı müsabakalarının başında yer alan Formula1, tarihi boyunca pek çok iyi ve öne çıkan pilota pist sahipliği yapmıştır. Pilotların hepsi tarihe geçerler ama bazıları vardır ki onlar hem en iyilerdir hem de efsaneleşirler. Niki Lauda da efsanelerin başında gelenlerden. Peki, Niki Lauda Kimdir?

Niki Lauda Kimdir?

1949’da Viyana, Avusturya’da doğan Andreas Nikolaus Lauda ya da bilinen adıyla Niki Lauda kariyerine teknik ekip üyesi olarak başlamış. Varlıklı olan ailesinin bütün karşı çıkmalarına rağmen 1971 yılında March takımına girmiş ve hem F1 hem de F2’de yarışmış. 1973’de BRM’ye katılan Lauda, 1974 yılında ise BRM’den ayrılıp Ferrari’ye geçen Clay Regazzoni’nin tavsiyesiyle, Enzo Ferrari tarafından takımın pilotu olarak kariyerine devam etmiştir.

Ferrari İle İlk Yarışı

Ferrari ile piste ilk kez Arjantin Grand Prix’sinde çıkan pilot bu müsabakada 2. Olarak ne denli doğru bir tercih olduğunu daha başından kanıtlamıştır. Yalnızca birkaç yarış sonra İspanya Grand Prix’inde ise Ferrari adına ilk yarışını kazanan Lauda, sezonu sürücüler klasmanında 4. Olarak bitirse de Ferrari ile iyi bir başlangıç yaptığı gözden kaçmamıştır.

1975’te F1 Şampiyonu Oldu
Lauda'nın hayatı
Lauda’nın gençlik günlerinden

1975 yılında ise kariyerindeki en büyük başarıya imza atar Lauda. F1 sezonuna pek iyi bir başlangıç yapamasa da 5 yarışı birincilikle bitirerek F1 şampiyonu oldu. Şampiyonluğa ulaşamadığı ama oldukça başarılı geçen 1975 yılındaki ikinci sezonun ardından, 76 yılına çok iyi bir başlangıç yapmış ama yılın sekizinci yarışı olan Almanya Grand Prix’inde büyük bir felaketle burun buruna gelmiştir. Yarışın ikinci turunda yoldan çıkarak toprak bariyerlere bindirdikten sonra Brett Lunger’in aracıyla çarpışan Lauda, araçta sıkışıp kalmıştır. Alev alan araçtan Lunger’in çabalarıyla çıkarılan Lauda’nın vücudunda yanıklar oluşmuştu. Özellikle kafasında cidde yanıklar bulunuyordu. Alev alan araç içerisinde soluduğu toksik gazlardan kaynaklı olarak da hem akciğerleri zarar görmüş hem de kan zehirlenmesi baş göstermişti. Araçtan çıkarıldığında bilinci yerinde olsa da daha sonraki tedavi sırasında komaya girmiştir.

Lauda ve Hunt
Lauda ve Hunt

Elim bir kaza geçirmiş olmasına rağmen Lauda, o kadar azimli ve istekliydi ki, mucizevi kurtuluşunun yalnızca 6 hafta yani 2 yarış sonrasında pistlere geri döndü ve ilk yarışı olan İtalya Grand Prix’sini 4. Olarak tamamladı. Sezon başlangıcında oldukça büyük bir farkla önde olan Lauda’nın yokluğunda arayı kapatan MacLaren pilotu James Hunt, sezon sonunda 1 puan farkla F1 şampiyonluğu kazanmıştı.

Bu dönemde Ferrari ile Lauda’nın arası bozulmaya başlamıştı. 1977 yılındaki F1 sezonunu şampiyon olarak tamamlasa da artık Ferrari ile ipler kopmuştu.

1978 ve 1979 sezonlarında Brabham adına yarışarak 2 kötü sezon geçirdi. İkinci sezonun sonunda da girişimcilik yapmak niyeti ile F1 pilotluğunu bıraktı. Ama bu çok uzun sürmedi ve Lauda, 1982 yılında MacLaren ile pistlere geri döndü. 1984 yılında 3. Ve son kez F1 şampiyonu oldu. 1985’te ’e kariyerini noktaladığını belirten açıklamayı yaptı.

Lauda'nın eşi
Lauda’nın eşi

Niki Lauda ve James Hunt arasında uzun yıllar devam eden rekabet, 2013 yılında sinemaya da yansıdı. Ülkemizde Zafere Hücum adıyla gösterime giren Rush filmi, Lauda ve Hunt arasındaki mücadeleyi çok iyi anlatıyor.

Yorum ekle