Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > Netflix’in The Platform Filmi İncelemesi

Netflix’in The Platform Filmi İncelemesi

The Platform filmi içeriği ne? The Platform filmi konusu ne? The Platform filmi oyuncuları kimler? Netflix’in The Platform filmi son günlerin en dikkat çekici filmlerinden biri.

Netflix’in The Platform Filmi : İnsanlığın Büyük Sınavı

Merhaba sevgili okur.  Kendimizi yoğun bir şekilde geliştirmeye devam ettiğimiz bu süreçte, bir kısmımız yeni diller öğrenmeye, daha fazla film izleyip, kitap okumaya, bilmediğimiz yönlerimizi keşfetmeye devam ediyoruz. Gelişmek ve tamamlanmak ne kadar uzun bir yol değil mi! Peki İnsanoğlu bu karantina sürecinde evrensel bakışını genişletip ilerletti mi acaba? Kendi yaşam alanının dışına çıkmayı başarmalı insan. Nasıl yaşadığımızı görmek  için gezegenimize bakmamız yeterli. İşte şimdi size İspanyol yapımı, içinde düzeni sorgulayacagınız, yer yer bu düzeni sorgularken rahatsız olacağınız, Platform filmimizden bahsedeceğiz. İnsanoğlunu yaşatmak için, insanlığa karşı verilen mücadele.

Parasite Filmi İncelemesi için tıklayınız.

Platform Filmi Yönetmeni ve Oyuncuları Hakkında

Yapımcılığını  Netflix’in yaptığı Platform (El Hoyo) Dünyası’nın yaratıcısı, İspanyol yönetmen Galder Gaztelu-Urrutia, senaryosu’nun mimarları ise David Desola ile Pedra Rivero’dur. Toronto film festivali ile prömiyer yapan film, en iyi efekt ve en iyi senaryo ödüllerini aldı. Filmin başrolünde İspanyol oyuncu İvan Massagué (Goreng) var. Filmin yükselen ritmine iyi uyum sağlayan İvan sayesinde filmi göz kırpmadan izlemeye devam ediyorsunuz. Zaman geçtikçe muhteşem uyum gözler önüne çıkıyor ve güzel bir alkışı hakediyor. Tabi ki kamera arkasındaki tüm ekibe büyük bir alkış. Gelelim en keyifli kısmına.


Platform Filmi Konusu Nedir? 

Her katında iki kişinin kaldığı çok yüksek hapishane benzeri bir binada, haksız düzenin ve sınıfsal farklılıkların incelendiği sosyal bir deney anlatılmaktadır. Yemek önce üst kattakilere veriliyor arta kalanlar ise alt katlara gidiyor. Üsttekilerin bolluk içinde yaşadığı, alttakilerin açlıkla mücadele ettiği bir sistem ve muazzam bir kaos.

**Spoiler içerir**
Platform Filmi Ne Anlatıyor?

Film, her katında birbirini daha önce hiç  görmemiş iki kişinin kaldığı dikey olarak inşaa edilmiş hapishaneyi andıran bir binada geçiyor. Bu yapının; en üst katından en alt katına kadar, tam ortasından geçen dikdörtgen boşluğa yerleştirilmiş ve havada süzülen bir platform var. Platform her gün bir kere, en üst katta özel aşçılar tarafından her türlü yemek ve içecekle donatılıp, her katta belirli bir süre duracak şekilde en alt kata kadar iniyor. En az 200 katlı olan bu yapıda herkese yetecek kadar yemek olmasına rağmen, platform üst kattakiler tarafından talan edildiği için, alt katlara inene kadar tükeniyor ve açlık ile birlikte büyük bir kaos ortamı oluşmaya başlar.


Biz ise bu yaşananları Goreng’in (İvan Massagué) gözünden izliyoruz. Goreng; elinde kitabı ile platforma gelen, hümanist, akıllı ve naif bir karakterdir. Platform’a girenler, hayatlarında gerçekleştirmek istedikleri şeyler karşılığında, gönüllü olarak girerler ve bunun karşılığında kalacakları süre platform tarafından belirlenir.

The Platform Filmi İçeriği

Platform’un içindeki bazı kurallar: Ayda bir kere bilinmeyen bir gazla uyutulup kat değiştirilmesi, gelen yemeği saklayamama (anında uygulanan cezaları var), yanında bulunacak canlı veya cansız bir şey ile platform’a girme ve sevdiğiniz yemeği söylemek gibi. Kahramanız Goreng ise, bir süredir orada bulunan, vahşi ortama alışmış ve platforma bıçakla gelmiş yaşlı, huysuz bir ihtiyarla uyanır. Üst katlarında ziyafet, alt katlarında ise açlık, yamyamlık, cinayet, katliamlar, kaos ve intiharlar yaşanan yerde Goreng, aklını ve yaşamını kaybetmeden plan yapıp herkesi kurtarmak istemektedir.


Platform Filmi ile Dünya’ya Ne Anlatılmak İsteniyor?

İlk dakikadan itibaren sistem eleştirisi olarak karşımıza çıkan film, İnsanoğlunun doğasına, sosyo ekonomik sınıf  farklılıklarına, üst kattakiler ile alt kattakilerin mücadelesine tanıklık ediyor. Sosyal demokratik hareket edilirse kimsenin açlıktan ölmeyeceği gerçeği varken, bunu tercih etmek yerine kapital sistemi tercih etmelerine kadar birden fazla eleştiriyi ele alıyor. Kapitalizm var olduğundan beri İnsanoğlu açlıkla mücadele etmektedir.

Dünyada 700 milyon obez ve 2,3 milyar fazla kilolu insan varken, yaklaşık olarak günde 25 bin insan açlıktan ölüyor. Sadece Türkiye’de bir yılda 1,7 milyar ekmek çöpe gidiyor ve 214 milyar liralık gıda masrafı yapılıyor. Peki bu film izlerken bize de bir ayna tutacak mı? Tabi ki de evet, kendimiz ve yaşadığımız düzenle ilgili belirli çıkarımlarımız olacaktır. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere, sağlıklı kalın.

En İyi Dram Filmleri için tıklayınız.

Yorum ekle