Yolcu360 Blog
net-brut-maas-hesaplama-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Net Brüt Maaş Hesaplama

Net Brüt Maaş Hesaplama

Çalışan herkesi, ilgilendiren konulardan biri de maaş hesaplamasıdır.  Net brüt maaş hesaplama da bu konu ekseninde önemli.  Net maaş nasıl hesaplanır sorusunun yanıtına ve diğer detaylara bakalım. Aynı zamanda brüt maaş hesaplama seçenekleri için de değerlendirme yapalım. 

net-brut-maas-hesaplama.jpg

Net Maaş Nedir?

Çalışanlar özellikle yeni olduklarında net ve brüt maaş bilgisine sahip olmuyor. Bu nedenle birçok hesaplama hatası da yapıyorlar. Maaş hesaplama işlemini bu aşamada güncel düzen ve miktarda yapmanız gerekiyor. İlk olarak net maaş nedir sorusunu soruyorlar. Net brüt maaş hesaplama arasındaki farklar da bir diğer merak edilen nokta oluyor. Net maaş aslında çalışanların vergiler ve benzerinin kesilmesinin ardından ödenen maaşları oluyor. Dolayısıyla net maaşlar bu durumda işy erine göre değişim gösteriyor. Buna sigorta ve vergiler dahil oluyor. Ancak bazı işyerlerinde ek olarak farklı kesintiler de görmeniz mümkün oluyor. Net maaş aslında bu kesintiler ile ödeniyor ve pek çok kişi bunun belirtilenden az olduğunu söylüyor. Ancak aslında bazı çalışan vergileri şirket tarafından yapılıyor.

Brüt Maaş Nedir?

Brüt maaş nedir ve brüt maaş ne anlama geliyor soruları çalışanların sorduğu sorulardan. Bu maaş sisteminde vergiler ve diğer ek ödemeler görünmüyor. Çalışanlar, aldıkları ücretin brüt maaş olduğunu düşünüyorlar. Buna karşın net maaş veriyorlar. Brüt maaş daha yüksek bir meblağa sahip oluyor. Bunun sebebi de kesintilerin henüz yapılmamış olması oluyor. Brüt maaş bilgisi alanlar aylık şirketlerin ödediği miktarı bundan çıkarıyor. Böylelikle brüt maaş hesaplama işlemini kolayca yapıyorlar. Vergiler standart olabildiğ igibi yapılan iş bazında da oluyor. Ancak brüt maaş bunlara bağlı olmuyor ve ancak yıllık ortalama artış oranına göre değişiyor. Bazen yıl içinde de brüt maaşta değişim gözlemeniz mümkün oluyor. 

Brüt Maaş ile Net Maaş Farkı

Brüt maaş ile net maaş farkını arada ödenen vergiler ve sigortalar düzleminde görüyorlar. Öncelikle brüt maaş ve net maaş ödemesi ve hesaplamaları her sene değişiyor. Burada vergiler önemli bir rol oynuyor. Vergi hesaplaması yapanların güncel verileri takip etmesi gerekiyor. Fark da burada oluşuyor. Brüt maaş kişinin aldığı toplam maaş oluyor. Net maaş ise brüt maaşın kesintili versiyonu oluyor. Bu nedenle hesaplamalarda fiyat farklı görüyorlar. Pek çok çalışan hesaba yatan miktarın az olduğunu görünce bunu soruyor. Çünkü brüt ile net arasında farklar değişiyor. Bu farkları etkileyen unsurlar arasında çalışanın medeni durumu, çocuk sayısı ve eşinin çalışıp çalışmadığını inceliyorlar. Bu gibi faktörler de vergilendirme sistemi ile birlikte çalışıyor. 

Net Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Net maaş hesaplaması 2022 yılında birçok faktöre bağlı oluyor. Maaş hesaplaması için birtakım standartlar bulunuyor. Net maaş hesaplama işlemi için etkili olan faktörler şunlar oluyor:

  • Brüt maaş
  • Gelir vergisi
  • damga vergisi
  • SGK primi çalışan tahsisi
  • İşsizlik sigortası tahsisi oluyor. 

Bu bilgilere örnek örnek bir hesaplama yapıyoruz. Bunun için 2022 yılı asgari ücretine dikkat çekmek gerekiyor. 6471 TL’lik brüt ücrete çıkarılan asgari ücret ne maaş olarak 5535 TL’ye iniyor. Bu ücretlendirme içerisinde yukarıda belirtilen faktörler yer alıyor. Elbete çalıştığı gün sayısı gibi faktörler de bu kapsama dahil oluyor. Çalışanlar bu nedenle iş hayatını aksatmamak için uğraşıyor. 

Brüt Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

net-brut-maas-hesaplama-2.jpg

Net maaş hesaplamasının tersi de brüt maaş oluyor. Bunun için de netten brüte maaş hesaplama deniyor. Net miktarı eline geçen pek çok çalışan brüt maaşın ne olduğunu merak ediyor. Brüt maaşı tespit edebilmek için vergilerin oranlarını öğreniyor ve bu sayede kolayca hesaplıyor. Brüt maaş hesaplaması net maaşa kıyasla daha farklı bir matematiğe sahip oluyor. Net maaş hesaplanıyor iken tüm vergileri çıkarıyorlar. Brüt maaşı hesaplanırken ise vergileri ekliyorlar. Brüt maaş 2022 hesaplaması için de asgari ücret iyi bir örnek oluyor. Ellerine 5535 TL geçen asgari ücretliler brüt maaşı merak ediyor. Brüt maaşı öğrenmek için sistemde yer alan vergi ücretlerini ekliyorlar. Bir örnek de emekliler oluyor. Emekli maaşlarında brüt hesaplama, emeklilerin ilgi gösterdiği bir konu oluyor. Emekli maaşınızı hesaplamanız için emeklilik hesabınıza ait kategoriyi bilmeniz gerekiyor. 4A, 4B ve 4V emeklilik hesapları var. Çünkü bunlara bağlı olarak fiyatlandırma değişiyor.

Maaş hesaplama süreci her yıl değişir. Bu nedenle yeni rakamları takip etmeniz gerekiyor. Yukarıdaki bilgiler, 2022 Temmuz ayına ait bilgilerdir.  Aynı zamanda eklenen ve düşürülen vergiler de hesabınıza  yatacak net maaş hakkında bilgiler edinmenizi sağlıyor. Vergilerde değişiklikleri takip ederek maaş hesaplama işlemlerini, netten brüte, brütten nete hesaplamaları kolayca yapabilirsiniz.

Bütçenize Uygun Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle