Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Ganoslar (Işıklar Dağı): Nadide bir Fotoğraf Rotası

Ganoslar (Işıklar Dağı): Nadide bir Fotoğraf Rotası

Fotoğraf tutkunları her zaman yeni rotalar keşfetmek ister. Ganoslar gibi az bilinen ancak fotoğrafçılık açısından tam bir cevher olan noktaları bulmak da yolu ve yolculuğu sevmekten geçiyor. Ganoslar egzotik atmosferi ve özellikle bahar aylarında ortaya çıkan ihtişamıyla Trakya’nın saklı güzelliklerinden. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Ganos turu yapmaya ne dersiniz? Profesyonel fotoğraf sanatçısı Emre Ahmet Seçmen sizin için Ganoslar ‘ı adım adım gezdi ve Ganoslar ‘da en iyi fotoğrafları çekebilmenizi sağlayacak bir rehber hazırladı.

Ganoslar Yolu

Fotoğraf çekmenin en önemli noktalarından ikisi çekim yapacağınız rotayı belirlemek ve bu rotaya doğru zamanlamada gitmektir. Bir önceki Yedigöller yazımda fotoğrafçılık adına bunun ne kadar önemli olduğunu belirtmiştim. Özellikle İstanbul’a yakınlığı, bakirliği ve yol manzaraları sunan Kumbağ – Şarköy arasındaki Ganoslar yolu çok bilinmeyen bir rota ama hem fotoğraf hem de gezip görme anlamında tek kelimeyle “ilginç” bir hazineyi barındırmakta.

Bölgenin aşırı dozda turistikleşmemesi ve doğanın bakir kalmasının en önemli sebeplerinden biri 90’ların ortalarından itibaren yeni yeni yapılaşmanın başlamasından sonra 17 Ağustos depremiyle bölgenin 1. Derece deprem alanı olduğunun hatırlanması ve yapılaşmanın gelişmemesi. Bir diğer sebep ise Ganoslar ‘da, Şarköy haricinde denize girilecek alanın kayalık ve taşlık olması. Kumbağ’dan çıkıp Uçmakdere’ye gelene kadar son derece keskin virajlı yollar ve yüksek manzaralar, Uçmakdere – Gaziköy arası Kaş-Kalkan yolunu anımsatan fakat son derece dik kayalıklı bir denize sıfır yol, Gaziköy’den Şarköy’e kadar olan yolda ise Edremit-Küçükkuyu veya Gelibolu-Eceabat yolunu anımsatan her yerin zeytin ağaçlarıyla kaplandığı bir yol sizleri bekliyor. Ganoslar Yolu her noktasında durup fotoğraf çekmek isteyebileceğiniz sürprizlerle dolu bu sebeple en uygun kiralık araç fiyatları için Yolcu360’a bir göz atmanız gerekebilir.

Haritadan bakıldığında bu güzergaha sahilden de ulaşabileceğiniz bir yol var. Tekirdağ’dan başlayıp Ganos Dağları’nı aşarak ve onun eteklerinden geçip sırasıyla Kumbağ, Yeniköy, Uçmakdere, Gaziköy, Hoşköy, Mürefte ve Şarköy istikametine devam edildiğinde sizleri görsel bir şölen bekliyor…

Bu rotaya fotoğraf çekmeye gitmek için İlkbahar ve Sonbahar ayları tercih edilmeli. Yazın sıcak ve nemin sizleri zorlamasının yanı sıra ayrıca aşırı kalabalık da sizleri rahatsız edebilir. Fotoğraf çekmenin yanı sıra ayrıca bu bölgede yaklaşık 10 yıldır yamaç paraşütçülüğü de yapıldığı için drone ile görüntüleme ve fotoğraflama da bir hayli artmış durumda.

Fotoğrafçılar için yapılacak işleri rotayı sırayla gezermiş gibi detaylandırmayı uygun görüyorum:

Ganoslar ‘da en iyi fotoğrafı çekmek için…

  • İlk olarak Kumbağ’dan yukarı doğru tırmanın ve Yeniköy’e varın. Burada yamaç paraşütü yapmak isteyenlere yönelik eğitimler, eğitmen eşliğinde atlayış gibi hizmetler sunan derneklerin ofisleri var. İster paraşütle atlayışta yukarıdan ister paraşütün fotoğraflarını yukarıdan veya aşağıdan çekebilirsiniz. Yeniköy, belki de deniz manzarasının yolda görünmesinden hemen önceki ilk mekan, buradan itibaren en yüksekten Uçmakdere köyüne doğru virajlı yollardan iniş başlıyor. Burada yolda istediğiniz yerde özellikle de yamaç paraşütü atlama ve iniş bölgelerinde durarak Marmara Denizi, kıvrımlı dağ yolları ve yamaç paraşütü atlama ve inme anlarını fotoğraflayabilirsiniz. Açık havada olduğunuz için ND filtre veya kısık diyafram kullanmayı ihmal etmeyin. Yedigöller yazısında bunun detaylarını paylaşmıştım ona tekrardan göz atabilirsiniz.
  • Yolun devamında Uçmakdere köyüne varıp, köyün ara sokaklarında keşfe dalar ve eski ahşap evleri fotoğraflayabilirsiz. Uçmakdere sahilden başlayarak Hoşköy’e kadar sahilde balık dalyanları var. Bu dalyanlarda uzun pozlama yapabilir ve denizin dalgalı halini pamuksu bir görünümde elde edebilirsiniz. Bunun için tripot kullanmayı unutmayınız. Ayrıca yine bu dalyanlarda gece yıldız pozlama veya ışıkla boyama gibi çekimler yapılabilir.

Ganos Turu

  • Uçmakdere sahilden başlayıp Gaziköy’e uzanan dik yamaçlı denize sıfır yolda ilginç doğa görüntülerine rastlayabilirsiniz.

  • Hoşköy’de bulunan Hora deniz feneri özellikle günbatımlarında denizle birlikte güzel bir manzara sunuyor ve fotoğraflanmaya değer.
  • Hoşköy, Mürefte ve Şarköy özellikle üzüm bağlarının doğal olarak şarap üretiminin çok fazla olduğu bir bölge. Burada Eylül’de bağbozumu yapılıyor ve yine aynı yerde bulunan üretim yerlerinde işleme başlıyor. Özellikle Eylül’de giderseniz, Hoşköy-Şarköy hattındaki yoldan içeriye dağlara doğru tırmanırsanız köylerde ve yol üzerindeki bağlarda bağbozumuna rastlamanız çok olası hale geliyor. Bağların dışında Hoşköy ve Mürefte’de şarap üreten birtakım firmalar üretim yerlerini aynı zamanda bir müze haline getirmişler. Eğer arkadaş grubunuzla gidilirse önceden kendileriyle görüşüp ziyaret etmek istediğinizi söylemekte fayda var. Burada üretimi birebir görerek bir foto belgesel dahi çıkarılabilir.

  • Son olarak İlkbahar dönemi için Mürefte-Şarköy hattında açan bahar çiçekleri ve yeşile dönen dağ manzaralarını çekmek için en önemli noktalardan biri İğdebağları Köyü. Bu köye Mürefte-Şarköy arasındaki yolda Şarköy’e gelmeden sağa doğru ayrılan sapaktan gidebilirsiniz. Bu köye doğru tırmandığınızda belki de Marmara Denizi’nin en ilginç manzaralarından birine şahit olacaksınız.

 

  • Burada mutlaka panoramik çekim de yapmayı unutmayın. Gökçeada yazımda bu çekim tekniği ile ilgili detayları yine bulabilirsiniz. Bu köyde baharın gelişini en güzel ve estetik halleriyle görüntüleyebilir; Şarköy sahilde ise özellikle parçalı bulutlu bir havada geniş açı lenslerle çekeceğiniz fotoğraflarla güzel manzaralar yakalayabilirsiniz.

 

Bu şahane rotayı turlamak için özel aracınız yoksa kesinlikle araç kiralamanız yönünde tavsiyemi yineliyorum. Yolcu360’tan en ucuz kiralık araç fiyatlarına ulaşabilir ve şimdiden bahar ayları için rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz.

Bir sonraki fotoğraf rotasında görüşmek üzere…

*Fotoğrafların telif hakları Emre Ahmet Seçmen’e aittir

Yorum ekle