Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Mudurnu gezi rehberi : Tavuktan ve tavukçuluktan ötesi / Bolu

Mudurnu gezi rehberi : Tavuktan ve tavukçuluktan ötesi / Bolu

Mudurnu ülkemizde tavukçuluk denince akla ilk gelen beldemiz. Son zamanlarda sosyal medyada yayılan bir görüntü ile boş bırakılmış şato villalarıyla da gündeme geliyor Mudurnu. Bolu‘nun bu güzel köşesini sizin için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı…

Mudurnu Gezi Rehberi

Anadolu’nun dört bir yanına gizlenmiş, öylece keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden biri Mudurnu. Bolu’ya bağlı, sakin mi sakin, şirin mi şirin bir yaşam alanı burası. Mudurnu, içinde mutlu mesut yaşayan yerleşik halkın dışında kendisini görmeye gelen birçok yerli ve yabancı turisti de ağırlıyor.

İnsan Mudurnu’yu İlk gördüğü anda aynı Göynük gibi ‘’burası küçük bir Safranbolu’’ diye geçiriyor içinden. Şehrin dar sokaklarında gezerken Mudurnu’nun tertemiz havası ciğerlerinize, mis gibi çam kokusu burnunuza doluyor. O kadar sakin ve kendi halinde bir yer ki burası, özellikle tatil günlerinde akın akın gelen turistler bile kentin bu havasını bozamıyor desek yeri.

Tüm bu yukarıda yazdıklarımızı kanıtlarcasına, 2018 yılının Mart ayında Türkiye’nin 15. sakin şehri (Cittaslow) ilan edilmiş Mudurnu. Sokaklarında, hala böyle sükûnet dolu yerler olabildiğine hayret ederek ve bir yandan da hayran kalarak yürüyor insan.

Mudurnu nerede ve nasıl gidilir?

Mudurnu İstanbul’a 242 Ankara’ya ise 246 kilometre mesafede bulunuyor. Yani iki büyük şehire de oldukça yakın. Yollar oldukça güzel. Navigasyonu kurduktan sonra kolayca ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuz hem İstanbul’dan hem de Ankara’dan yaklaşık 3 saat sürecektir.  Yolcu360‘tan bir araç kiralamak sizin için en mantıklı ulaşım yolu olacaktır. İstanbul araç kiralama ve Ankara araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.

Mudurnu nasıl bir yer?

Mudurnu’yu gezmeye geldiyse sıra önce arabanızı park edecek uygun bir yer bulun. Çünkü tüm ilçeyi yürüyerek gezebilirsiniz. Bir destinasyonu keşfederken en sevdiğimiz yöntem bu bizim. Hiç bilmediğimiz sokaklara kendimizi bırakmak.

Mudurnu’nun sokaklarına adım atar atmaz karşılaştığımız, neredeyse 600 yaşına ulaşmış konaklar. Mavi boyası dökülmüş, insan işi eskitme gibi duran ama gerçekten de çok eski olan ahşap kapılar. Sokak başlarındaki çeşmeler. Her evin kapısında ya da penceresinde bulunan rengârenk çiçekler. Kasası kesilmiş odun dolu olan tırtırlar… Bizim Mudurnu’ya bayılmamıza sebep olan şeylerden sadece bir kaçıydı.

Mudurnu tavukçuluk üzerine hatırı sayılı bir şöhrete sahip. Yöresel bir markanın ülke çapında tavukçuluk sektörünün lokomotifine dönüşmesi her ne kadar büyük bir başarı hikayesi gibi gözükse de şimdilerde bu durum tam tersine dönmüş durumda.

Mudurnu’da Gezilecek Yerler

Çok uzatmadan Mudurnu’da gezilecek yerlere geçeceğiz fakat öncesinde bize bu tarz yerlerde çok garip gelen bir şeyi paylaşmak istiyoruz sizlerle. Aslına bakarsanız Mudurnu küçük ve sevimli bir yerleşim yeri. Yani bizim gezmeye, keşfetmeye gittiğimiz o turistik bölgede insanlar yaşamlarını sürdürüyor ve bu bize çok garip geliyor derinlemesine düşününce. Yani aslında dokusu bozulmamış tarihi evleriyle, sokaklarıyla başlı başına kendisi gezilecek bir yer Mudurnu’nun.  Tabi buraya kadar gelmişken görmeden dönmemeniz gereken belli başlı noktalar da var.

İlçede en turistik yerlerden biri Demirciler Çarşısı. Sağlı sollu minik bakır ve demir dükkânlarının olduğu uzun bir cadde burası. Dükkânlarda bakır işçiliğinin en güzel örneklerinden olan ürünler ve aynı zamanda hediyelik eşyalar satılıyor. İster kendinize ister sevdiklerinize hediye olarak nakışlı bakır çaydanlıklar, demir at arabaları, narlar, hayvan figürleri veya çeşit çeşit objeler satın alabilirsiniz

Mudurnu’da gezilecek yerler arasında bulunan bir diğer çarşı, Demirciler Çarşısı’nın hemen alt sokağında bulunan Orta Çarşı. Burada da yine sağlı sollu hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Burada da orijinal ve farklı hediyelikler bulabilirsiniz. Bu arada, Orta Çarşı’nın içerisinde kıyafet satan bir teyzenin dükkanında basma desenli pazen kumaştan yapılmış çok tatlı hırkalar, ceketler ve türlü türlü giysiler var. Ben çok beğenmiştim, baylar bana kızmasınlar ama hanımların mutlaka bakmasını öneririm. 🙂

Mudurnu’nun bu meşhur iki çarşısının yanında 1382 yılında yapılmış olan ve hala hizmet vermeye devam eden Yıldırım Beyazıt Hamamı ve Cami, şehrin tarihini ve önemini anlatan Pertev Naili Boratav Kültür Evi, 1890 yıllarında ahşap olarak inşa edildikten sonra 1900’lü yıllarda gördüğü hasar sebebiyle yeniden demir malzemeyle inşa edilen ve Mudurnu’yu tepeden gören Saat Kulesi de ilçede görmeniz gereken diğer noktalar.

Bolu Şato Villalar : Mudurnu’da haberlere konu olan yer

Bölge halkının kimine göre konu biraz siyasi olduğu için çok fazla değinmeyeceğiz ancak sosyal medyada yurt dışında da sıkça paylaşılan bir görüntü var. Hürriyet’ten gazeteci İdris Emen’in haberine göre: Burj Al Babas projesi olarak bilinen bu şato villaların inşaatı ekonomik nedenlerden dolayı durdu. İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından iflas kararı verilmiş ve 27 milyon dolar borcu olduğu belirtilen Sarot Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Yerdelen bu karara itiraz etmiş. Evler şu an kaderine terk edilmiş gibi dursalar da gelecekte ne olacağı henüz belli değil. Eğer sosyal medyada denk gelirseniz artık buranın Mudurnu’da olduğunu biliyorsunuz 🙂

Yorum ekle