Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motor Beyni Arızası Nedir? Nasıl Tamir Edilir?

Motor Beyni Arızası Nedir? Nasıl Tamir Edilir?

2000 yılından sonra üretilen otomobillerde, güvenlik sistemleri, airbag ve motordaki ateşlemeyi kontrol etmek gibi donanımları çalıştırmak için bir adet kontrol merkezi bulunur. Ayrıca bu kontrol merkezi, motor beyni olarak da bilinir. Motor beyni araçlara hem onlarca donanım seçeneği sunar hem de tasarruflu sürüş imkânı sağlar. Peki, motor beyni neden arızalanır, motor beyni arızası nasıl anlaşılır ve nasıl tamir edilir? Cevabını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Arabanın Beyni Bozulursa Ne Olur?

motor-beyni

Araç beyni yani ECU parçası, motor ve diğer araç aksamları üzerinde bulunan birtakım sensörlerden aldığı verilerle motor ve araç donanımlarının en mükemmel şekilde çalışmasını sağlar. Söz konusu parçada meydana gelebilecek arızalar, araç üzerinde bulunan her sistemi etkileyebilir.

Elektronik Kontrol Ünitesi yani ECU, içerisinde yeniden programlanabilen mikroişlemcilere sahiptir. Hafızasında bulunan yazılımlar vasıtasıyla sensörlerden aldığı verileri yorumlayarak işlemlerden geçirir. Bu şekilde aracın yönetilmesini sağlar.

Araç beyni, motorun her çalışma şartında, uygun yakıt enjeksiyon ve ateşleme avansını gözetir. Ardından bu sonuçları göz önünde tutarak uygulamaya geçirir.

ECU, otomatik uyarmalı tiptedir. Dolayısıyla motorun yıpranma miktarına göre yakıt ve havayı düzeltir ve değişikliklerden dolayı oluşabilecek farklılıkları telafi edebilir. ECU, sensörlerden bilgi alır, bu bilgileri hafızasında kayıtlı olan bilgilerle karşılaştırır ve bu karşılaştırmaya göre iş emrini verir.

Örneğin; sabah aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda, motor suyu sıcaklık sensörü motorun sıcaklık bilgisini ECU’ya iletir. ECU, gelen sıcaklık bilgisine bakar, hafızasındaki değerlerle bu bilgileri kıyaslar ve motorun soğuk olduğunu yorumlar.

Böylelikle birbiri ardı sıra gelen işlemler, motor kontrol ünitesi tarafından gerçekleştirilir. Motor kontrol ünitesinin en büyük özelliği, her yük ve devir şartında motorun ateşleme ve yakıt enjeksiyon sistemini en mükemmel şekilde ayarlamak ve size en iyi sonuçları vermektir.

OBD Beyin Testi Nedir? Nasıl Yapılır?” okumak için tıklayın.

Araç Beyin Arızası Belirtileri Nelerdir?

Peki, motor kontrol ünitesi arızası nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir?

Araç beyin arızasını anlamak için görsel olarak ya da bazı alet ve gereçler ile testler yapmalısınız. Motor beyninin arızalandığını anlayabilmeniz için aracınızda gözlemleyebileceğiniz belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Araç arıza lambası, sebepsiz yere yanar ve söner ya da yanar ve bir daha sönmez. Bu beyin arızalarında en sık görülen belirtidir.
  • Aracınızı arıza tespit cihazına bağladığınızda, bu cihaz aracınızı görmez. Sorunsuz bağlansanız dahi kısa süre sonra bağlantınız kopabilir.
  • Araçta dengesiz çalışma sorunu meydana gelir. Aracı ilk çalıştırdığınızda hiçbir sorun yoktur fakat biraz yol yaptığınızda araçta anlamsız tepkiler oluşabilir.
  • Araçta sürekli stop etme sorunu olur. Fakat kaynağı ateşleme sistemi değildir.
  • Araç beyninde oksitlenme ya da kablolarda yanma görüntüsü olabilir. Ayrıca araç beyninden yanma kokusu gelebilir.
  • Araç eskiye kıyasla yüksek oranda performans ve çekiş düşüklükleri yaşar.
  • Ateşleme sisteminde aksamalar olabilir. Araç seyir halindeyken ya da vitesi boşa aldığınızda stop edebilir. Aracınızdaki ateşleme sisteminde bir sorun yoktur fakat yine de araç ateşleme sıkıntısı çekebilir.
  • Beyni kontrol ettiğinizde soket aksamında yanma, oksitlenme gibi durumlar söz konusu olabilir.
  • Araçta, yüksek hızda seyir halindeyken stop etme sorunları başlamıştır.
  • Yakıt tüketiminde yüksek derecede artış görülebilir.
  • Son olarak aracınız, çok sesli ve sarsıntılı bir şekilde çalışmaya başlamış olabilir.

Araç beyni resetleme ne işe yarar ve nasıl yapılır?

Bazı küçük elektriksel arızaların, bazen bazı devirlerdeki dalgalanmaların veya stop etmelerin çözümü araç beyni resetleme olabilir. Aracınızın rölantisindeki ufak tefek arızaları da beyin resetleme işlemi giderebilir.

Araç beyni resetleme işlemi aracınıza bir zarar vermez. Yalnızca bazı araçlarda akü yerinden çıkarıldığında teyp kendini sıfırlayabilir. Dolayısıyla teybinize tekrardan ayar yapmanız gerekebilir.

Araç beyni resetleme işlemini yapmak için öncelikle anahtarınızı kontağa takmalı ve sol camınızı açmalısınız. Ardından kontağı kapatmalısınız. Aslında kontaktan hangi cama daha kolay ulaşabiliyorsanız o camı açmalısınız.

  • Ardından kontak kapalı ve anahtar kontağın üzerinde olacak şekilde araçtan inin. Motor kısmına gelin.
  • Aracın şase kablosunu (eksi kabloyu) yerinden sökün. Şase kablosunu çıkardığınızda, araç maksimum 20 dakikalık bir sürede beynini sıfırlayacaktır.
  • 20 dakikanın sonunda kabloyu yerine geri takın ve güzelce yerine yerleştirin.
  • Daha sonra açtığınız camdan uzanarak aracınızı direkt çalıştırın. Böylelikle aracınızın motor kontrol ünitesi olan beynine reset atmış olacaksınız.

Araç beyni resetleme işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Şase kablosunu 20 dakika bekledikten sonra yerine geri taktığınızda, aracınızın kapılarını kesinlikle açmamalısınız. Yalnızca camdan uzanarak aracınızı çalıştırmalısınız.

Motor Beyni Tamiri Fiyatları Ne Kadar?

Bu arıza, parça değişimi veya motor beyninin komple tamir edilmesiyle giderilebilir. Motor beyni tamir fiyatları, motorunuzun ve aracınızın modeline göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanında arızanızın kapsamı da ödemeniz gereken fiyatı etkileyebilir.

Arızalar çok farklı nedenlerle oluşabildiği için net ya da genel bir fiyat vermek doğru olmayabilir. Fakat aracınızın en önemli parçalarından biri olan motor beyninin tamiri veya parça değişimi için minimum 2.500 TL ödemeniz gerekebilir. Bu fiyat aracınızın arızasına ve modeline göre 15.000 TL’nin üzerine çıkabilir. 

Bu durumda yapabileceğiniz en sağlıklı hamle, fiyat öğrenmek için ustanızdan bilgi almak olacaktır. Sürekli gittiğiniz bir usta yoksa, motor beyni arızası tamiri yaptırmadan önce farklı ustalardan fiyat almanızı öneririz. Aksi takdirde sürpriz ek maliyetlerle ve rakamlarla karşılaşabilirsiniz.

Bakımları Tam Kiralık Araç Arıyorsanız Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

 

1 yorum