Yolcu360 Blog
michelin-yildizi-01
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Michelin Yıldızı Nedir? Türkiye’nin Michelin Yıldızlı 5 Restoranı

Michelin Yıldızı Nedir? Türkiye’nin Michelin Yıldızlı 5 Restoranı

Michelin Yıldızı nedir? Türkiye’nin en kaliteli yemeklerinin yapıldığı mutfaklara konuk oluyoruz. Lezzetin sanat ile buluştuğu benzersiz bir keşif sizleri bekliyor. 2022 Türkiye’nin Michelin Yıldızlı restoranları ve ünlü şefleri ile buluşuyoruz.

İstanbul’un ve Türkiye’nin Michelin yıldızlı en iyi restoranlarını keşfetmek için bir araca ihtiyacınız varsa, Yolcu360’ın İstanbul araç kiralama seçenekleri arasından ideal aracınızı bir dakika içinde kiralayabilirsiniz!

Michelin Yıldızı Nedir?

michelin-yildizi-1-1.jpg

Michelin Rehberi’ni daha önce duydunuz mu? Rehberde yer alan yönergelere dair herhangi bir fikriniz var mı? Acaba doğa ile alakalı mı? Yoksa bildiğimiz Michelin araba lastiklerini mi tarif ediyor? Gelin birlikte öğrenelim. 

1889 yılında Fransa’da yaşayan Clermont-Ferrand, Andre ve Eduardo Michelin kardeşler kendi isimlerini taşıyan bir lastik şirketi kurmaya karar verir. Hepimizin aşina olduğu “Michelin lastikleri.” Otomobil satışlarındaki artış lastik satışlarını da yakından etkilemiştir. Pazarlama strateji olarak gezginler için kullanışlı bilgilerin yer aldığı minik bir rehber hazırlarlar. Michelin kardeşlerin hazırladığı rehberde lastiğin nasıl değiştirildiğinden, benzin istasyonlarına kadar pek çok bilgi yer almaktadır. 20 yıl boyunca ücretsiz dağıtılan rehberin, 1920 yılına gelindiğinde ise Andre Michelin tarafından yedi franka satışa sunulmasına karar verildi. Fakat rehberin içeriği eskisine nazaran biraz farklıydı. Yeni rehberde reklamlar yerine Paris’teki otellerin listesi yer alıyordu. Belirli kategorilere göre sınıflanan restoran seçimlerine yer verilmişti.

Nitekim Michelin Rehberi restoran bölümü zamanla büyük sükse yakaladı. Bu duruma kayıtsız kalamayan Michelin kardeşler restoranları incelemeleri ve denetlemeleri için “anonim restoran müfettişleri” görevlendirdi. 1926 yılından itibaren ise Michelin Rehber kaliteli yemek restoranlarını ödüllendirmeye başladı. Öncelikle 1 yıldız ile ödüllendirmeye başladılar. 5 yılın ardından 0,1,2,3 yıldız olacak şekilde hiyerarşik bir düzen oluşturdular. Michelin Rehber uzun yıllar geçmesine rağmen hala adından söz ettiren başarılı bir organizasyon. 3 kıtada 24’ten fazla bölgede yaklaşık 40.000 kuruluşu değerlendirecek kapasiteye sahip.

Michelin Yıldızı Nasıl Alınır?

michelin-yildizi-2.jpg

Michelin yıldızlarına sahip olmanın en önemli şartlarından biri şeflerin yaptığı yemeklerin düzenli bir şekilde servis ediliyor olması.  Müfettişler sipariş anından, servis yapan personelin davranışlarına; şeflerin yaratıcılığından, yemeklerin kalitesine kadar restoranı bütüncül olarak ele alıp değerlendirir. Şefler sadece restoranda sundukları yemeklere değil tüm restorana hakim bir ambiyans yakalarlarsa Michelin Yıldızı’na sahip olabilirler. Her ne kadar ana unsur yemek olsa da detaylara özen gösteren, ayrıntılara önem veren şefler daha şanslıdır. 

Michelin Yıldızı için belirli bir kriter olmasa da Singapur’da düzenlenen panelde “Michelin Yıldızı nasıl alınır?” sorusuna yönelik alternatif cevaplar şu şekildeydi: 

  • Lezzeti yakalamak ve pişirme teknikleri
  • Yemeklerde kaliteli ürünler kullanmak
  • Şefin karakterinin mutfağa yansıması
  • Yemeğe verilen ücretin karşılığını alması
  • Sunulan yiyeceklerin tutarlılığı

Nitekim burada ortaya sunulan görüşler Michelin Rehberi’nde de kendine yer buluyor. Buna göre Michelin Yıldızı için gerekli 5 kriter:

  • Malzeme kalitesi
  • Lezzetlerin uyumu
  • Tekniklerdeki ustalık
  • Şefin mutfak aracılığıyla yansıttığı kişilik
  • Hem menü hem zaman içinde tutarlılık

Michelin Yıldızı Ne Anlama Geliyor?

michelin-yildizi (1)

Michelin Yıldızları arasında hiyerarşi olduğuna değinmiştik. Peki Michelin Yıldızı ne anlama geliyor? 1 yıldız ile 2 yıldız arasındaki fark nedir?

  1. Bir Michelin Yıldızı en yüksek kalitedeki yemeklere veriliyor. Yüksek standartlarda hazırlanan, en kaliteli malzemelerin kullanıldığı restoranlar 1 Michelin Yıldızı ile ödüllendiriliyor.
  2. Şefin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı, rafine lezzetlerin mevcut olduğu, ilham verici restoranlar için 2 Michelin Yıldızı kullanılıyor.
  3. Üstün yemek pişirme tekniklerine sahip olan, mesleğinin zirvesindeki şeflere verilen ödül 3 Michelin Yıldızı. Nitekim sanatsal pişirme teknikleri ile kalitelerini yükselterek, yemeklerini klasikleştirmeye yatkın restoranlardır. 

Türkiye’nin Michelin Yıldızlı 5 Restoranı/ Michelin Yıldızlı Şefler

Dünyanın en kaliteli restoranlarının değerlendirildiği Michelin Rehberi Ödül Töreni geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin Michelin Yıldızlı 5 Restoranı görkemli bir tören ile belirlendi. 2 Michelin Yıldızı dalında 1 restoran, 1 Michelin Yıldızı dalında ise 4 restoran ödüle layık görüldü. Bunun yanı sıra sürdürülebilirlik gastronomiye yönelik Yeşil Yıldız ödülü de sahibini buldu. İşte Michelin Yıldızlı şefler ve kaliteli restoranları.

  • Turk Fatih Tutak

michelin-yildizi-3.jpeg

Şef Fatih Tutak’ın mutfağında özenle hazırladığı, özgün mutfağına konuk oluyoruz. Türkiye’nin Michelin Yıldızlı 5 restoranından 2 Michelin yıldızına sahip kaliteli bir mutfak. Sıfır atık prensibi ile çalışan restoranda geleneksel Türk yemekleri bambaşka bir boyut kazanıyor. Kuru olgunlaştırma, fermantasyon gibi teknikler de Fatih Şef’in mutfağında sıkça tercih ediliyor.

Turk Fatih Tutak İstanbul Nerede?

Turk Fatih Tutak İstanbul Adres: Turk Fatih Tutak, Bomonti, Cumhuriyet Hacıahmet Silahşör Caddesi, Yeniyol Sokak No:2, Şişli/İSTANBUL

  • Mikla

michelin-yildizi-4.jpg

Geleneksel Anadolu mutfağına yenilikçi bir bakış açısı kazandıran Mehmet Gürs’e ait restoran. 1 Michelin Yıldızı’na layık görülen benzersiz bir mutfak. Adeta Türkiye’nin bereketini harmanlayan Mikla, muhteşem İstanbul manzarasına karşı kurulmuş. Mehmet Gürs’ün vegan menüsü de adından epey söz ettiriyor. 

Mikla İstanbul Nerede?

Mikla İstanbul Adres: Mikla, Meşrutiyet Caddesi, No:15, 18.kat, Tepebaşı/Beyoğlu

  • Nicole

michelin-yildizi-5.jpg

Şef Serkan Ersoy ve ekibinin mutfağından özel lezzetlere hazır mısınız? Geleneksel Türk lezzetlerine akıl almaz dokunuşlar yaparak, benzersiz bir deneyim yaşatıyor. İsmini eski sahiplerinden olan Rahibe Agnes Marthe Nicole’den almıştır. Sıradışı bir tat almak isteyenlerin listesine ekleyebileceği bir restoran. 1 Michelin Yıldızı ile ödüllendirilen eşsiz bir restoran.

Nicole İstanbul Nerede?

Nicole İstanbul Adres: Nicole, Tomtom Kaptan Sokak, No:18, Beyoğlu/İSTANBUL

  • Araka

michelin-yildizi-6.jpg

1 Michelin Yıldızı’na sahip Araka restoran Şef Zeynep Pınar Taşdemir önderliğinde çalışıyor. Sebze ve ot ağırlıklı bir mutfağa sahip olan restoranda her şey taze. Mevsime özgü sebzelerin kullanıldığı yemeklerde baharat oranı da gayet dengeli bir şekilde müşterilere sunuluyor.

Araka İstanbul Nerede?

Araka İstanbul Adres: Araka, Kapalı Bakkal Sokak, No: 8, Yeniköy/Sarıyer/İSTANBUL

  • Neolokal

michelin-yildizi-7.jpg

Anadolu yemeklerine yeni bir soluk kazandıran Şef Maksut Aşkar lezzetlerini tatmanızı tavsiye ediyoruz. Her tabakta kendi imzasını bulabileceğiniz özgün lezzetleri ile 1 Michelin Yıldızı’na layık görülmüş. 

Michelin Yeşil Yıldızı: Neolokal Restoran

Gastronomi alanında sürdürülebilirlik ilkesini benimsemiş restoranlara verilen Michelin Green Star Award (Michelin Yeşil Yıldızı) İstanbul’da sahibini buldu. Tüm restoran ve şefleri ile rakiplerine ilham kaynağı olan Neolokal bu yıl Michelin Yeşil Yıldızı ödülüne layık görüldü. Aynı zamanda 1 Michelin Yıldızı’na da sahip olan Şef Maksut Aşkar, Michelin Yeşil Yıldızı’nı da kazanmayı başardı. Geleneksel Türk mutfağına yönelik gösterdikleri saygı, mutfakta kullandıkları yerel ürünlere dair titiz seçimleri ve çevreci yaklaşımları ile sürdürülebilirlik denince ilkler arasına giren Neolokal lezzetlerini tatmanızı öneriyoruz. 

Neolokal İstanbul Nerede?

Neolokal İstanbul Adres: Neolokal, Arap Cami Mahallesi, Bankalar Caddesi, No:11/1, Beyoğlu/ İSTANBUL

 

Yorum ekle