Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Mesir Şenlikleri Hakkında

Mesir Şenlikleri Hakkında

Bu yıl 478. kez kutlanacak olan Mesir Şenlikleri yüzyıllara yayılmış, en eski ve önemli toplumsal adetlerimizden biri. Birlik, beraberlik, yardımlaşma gibi fikirlerden oluşmuş yapısıyla, Anadolu’nun görkemini özetleyen en önemli şenliğimiz. O yüzden sizde araç kiralama seçeneklere göz atarak, mesir şenlikleri için yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂

Mesir Ne Demek?

Kelime anlamıyla mesir, dinlence ve gezinti yeri demektir. Manisa’daki şenliklere adını veren macunun adı da buradan gelmektedir. Hastalıklara şifa olduğu için macun alındıktan sonraki dinlenme dönem ile birlikte ayaklanıp iyileşmeyi vurgular.

Mesir Macunu Nedir?

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın da annesi olan Hafsa Sultan Manisa’da kaldığı dönemde hastalandığında iyileştirilmesi konusunda hekimler çaresiz kalır. Bilinen ilaçlar ve tedavi yöntemleri etkisizdir. Manisa’ya Denizli’den gelmiş olan Merkez Efendi adında bir hekimin her derde deva bir macunu olduğunu duyan Kanuni, annesinin iyileşmesi için Merkez Efendi’yi görevlendirir. O da 41 çeşit baharat ve şifalı ottan imal ettiği macun ile Hafsa Sultan’ı tedavi ederek sağlığına kavuşturur.

Mesir Şenliği Nereden Çıkmıştır?

Hafsa Sultan’ın iyileşmesi ile birlikte mesir bir anda adı duyulan, her derde deva bir ilaç olarak görülür. Önceleri para ile satılan macun, bu olaydan sonra 1527 yılından itibaren Sultan Cami’sinin kubbe ve minarelerinden halka atılmak suretiyle dağıtılmaya başlanır. Zaman içerisinde gelişip büyüyerek şenlik havasında kutlanmaya başlanır.

Mesir Şenliği Ne Zaman Yapılıyor?

Şenlik günümüzde 24 Mart günü ile başlıyor aslında. Nevruz Bayramı olan bu gün ile başlayan süreç bu yıl 24-29 Nisan’da gerçekleştirilecek olan mesir dağıtımı ile son buluyor. Bu yıl ki şenliklerde 53 ülke, 15 kardeş şehir ve kültür anlaşması yapılmış 4 şehirden temsilcilerin bulunacağını da belirtelim.

Manisa’ya Nasıl Gidilir?

Manisa’nın kendine ait bir havalimanı bulunmadığı için Manisa’ya hava ulaşımı İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden yapılıyor. Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile kiralayabileceğiniz aracınızla E881 karayolunu kuzey yönünde takip ederek Manisa’ya ortalama 1 saatlik bir sürede ulaşabilirsiniz.

Manisa araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Manisa’da Ne Yenir?

Osmanlı kültürü ile harmanlanmış bir yerleşim olduğu için Saray mutfağından izler taşıyan Manisa’da deneyimleyebileceğiniz pek çok farklı lezzet bulunuyor. Manisa Kebabı, Odun Köftesi, Kula Güveci, Bohça Kebabı, Sura, Pideli Paça ve balkabağından yapılan Sinkonta tadına bakmadan geçmemeniz gereken Manisa lezzetlerinden. Her ikisi de oldukça ilginç olan Şekerli Pide ve Mantar Tatlısı da yemek sonrasında sizi şaşırtacak tatlılar.

Manisa gezi rehberi için tıklayınız.

Manisa’da Görülmesi Gereken Yerler

Bulunduğu bölge dolayısıyla pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Manisa’da gezip görülecek yerler de bir hayli fazla. Ağlayan Kaya, Kybele, Tantalos Mezarı, Kula Evleri, Manisa Kalesi ve Lidya Krallığı’nın başkenti olarak kullanılmış antik kent Sart mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Yunt Dağı gezi yazısı için tıklayınız.

 

Yorum ekle