Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Mermerin dile geldiği sular şehri: Sagalassos / Burdur

Mermerin dile geldiği sular şehri: Sagalassos / Burdur

Ülkemizin sınırları içinde pek çok antik kent var ancak Sagalassos hepsinin içerisinde ayrı bir yere sahip. Günümüzde bile hala akan çeşmeleri ve nakış gibi işlenmiş mermerleriyle Burdur’un saklı hazinesi Sagalassos’u sizler için mercek altına aldık. Instagram’ın fenomen seyyahlarından Gezgininayakizleri hesabının sahibi Cüneyt Durhan çok özel bir gezi rehberi hazırladı. Hazırsanız mermerin dile geldiği sular şehrine gidiyoruz…

Sagalassos’a nasıl gidilir?

Türkiye videosunun çekimleri sırasında Burdur’un iki önemli güzelliği de vardı listemde, Sagalassos Antik Kenti ve Salda Gölü. Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos’a ulaşmak kabul ediyorum biraz zor. Burdur’dan Ağlasun minibüsleri ile ilçeye ulaşım sağladıktan sonra 7km uzaklıktaki kenti kendi imkanlarınız ile ulaşmanız gerekiyor. Bu sebeple en mantıklı seçim kiralık araç ile yola çıkmak. Antalya’dan gelmek isterseniz 1.5 saat, Isparta’dan ise 30dk sonra kenttesiniz. Bu sebeple Antalya araç kiralama yada Isparta araç kiralama seçeneklerini değerlendirmek için Yolcu360’a bir göz atmakta fayda var.

Şehir Ağlasun dağlarının eteklerinde yer alıyor, bunun sebebiyse savunmanın yanı sıra su kaynaklarına sahip olması. Sagalassos Antik Şehri henüz Unesco Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde, şehre giriş için 10TL ücret ödemeniz gerekiyor, ancak müze kartınız varsa ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Sagalassos Antik Kenti’ndeki önemli yapılar farklı yönlerde bulunuyor. Beni en çok şaşırtan detay ise dönemin en önemli seramik yapım yerlerinden birisi olması oldu. Kent Helen, Roma ve Bizans dönemi mimari özellikleri taşıyor. Beni en çok büyüleyen yerler ise kuşkusuz dünyanın en yükseği özelliğini taşıyan tiyatro ve 2bin yıldır aktığı söylenen Antoninler Çeşmesi oldu.

Yine kütüphane, meclis binası ve konutlar da gezilebilecek diğer yerler. Zeus, Athena, Poseidon ve Herkül büstlerinin ihtişamı dönemin heykeltraşlarının ustalıklarını sergiliyor. Ayrıca 5 metre boyundaki İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian’in heykelleri ise inanılmaz güzellikte.

Bu güzel antik merkez, bir zamanlar mimari, ticari, üretim ve ticaret alanlarında büyük bir kentmiş. Bu durumu mimarisi de destekliyor. Kent bugüne kadar gördüğüm en iyi korunmuş tarihi alanlarımızdan. Şehirde MS 600 yıllarında büyük bir deprem yaşanmış, ardından Arap istalası gelmiş ve şehir büyük oranda zarar görmüş. Sagalassos’tan çıkarılan eserleri bugün Burdur Müsesi’nde görmeniz mümkün. En az Efes kadar güzel ancak yeterli değeri henüz görememiş kenti mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Kalıntılar arasında gezerken tarihin ihtişamını iliklerinizde hissedeceksiniz.

Yorum ekle