Meis Adası gün batımını en sakin karşılayan, berrak plajları ile büyüleyen Yunanistan gezisinin en keyifli noktası. Gelin, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Kızılhisar Adası’nı birlikte keşfe çıkalım.
Meis Adası Turu
Meis Adası, başta konumu itibari ile Yunan adaları arasında en bize yakın olanı. Elbette sadece konumu değil. Yemekleri, kültürü, iklimi derken adeta ülkemizin küçük yansıması gibi. Yemyeşil doğası ile masmavi denizin ortasında göz kamaştırıyor.
Yunan Adaları turunun vazgeçilmez rotalarından olan Kızılhisar Adası, bu yaz mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Kızılhisar Adası’nda ister günübirlik konaklayın, ister adanın birkaç gün keyfini çıkarın. Ama yavaş yavaş bastıran yaz sıcaklarında, küçük bir ada havasının size iyi geleceğini biliyoruz. 😉
Meis Adası Nerede?
Meis Adası, Yunanistan’a en uzak adalardan biri. Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan ada Antalya’nın Kaş ilçesine oldukça yakın. Aynı zamanda Rodos Adası ile de bağlantısı bulunan adaya ulaşım Türkiye’den daha kolay.
Meis Adası’na Nasıl Gidilir?
Yunan Adaları’ndan Kızılhisar Adası’nın Antalya Kaş ilçesine uzaklığı sadece 2 km’dir. Adaya ulaşmak için çeşitli alternatifler mevcut. Örneğin feribot ile Rodos üzerinden Kızılhisar Adası’na geçiş yapabilirsiniz. Ya da Kaş’a karayolu ile geldikten sonra feribot ile adaya direkt gelebilirsiniz. İstanbul-Kaş arası 900 km, İzmir-Kaş arası 440 km olduğunu bilmenizde fayda var.
Meis Adası Tarihi
Bir zamanlar adada St. Jean Şövalyeleri yaşarmış. Adada yer alan kızıl kayalar sebebiyle şövalyeler bu adaya “Kızılhisar” adını vermişler. St. Jean Şövalyelerinden sonra ada Mısırlıların hakimiyetine geçmiş. 1512 yılına kadar ise Napoli egemenliğindeymiş.
1512-1915 yılları arasında Osmanlılar, Kızılhisar Adası’na ev sahipliği yapmış. O yıllarda başlayan I.Dünya Savaşı sonucunda adanın hakimiyeti Yunanistan’a bırakılmış.
Meis Adası İsmi Nereden Geliyor?
Kızılhisar Adası namıdiğer Meis Adası tarihi geçmişi kadar ismi ile de merak uyandırıyor. Peki Meis ismi ne anlama geliyor?
Yüzyıllar önce keşfedilen bu adaya İtalyanca “Castello Rosso” yani “Kızıl Kale” deniyormuş. Yunanca karşılığı ise “Kastellorizo” imiş.
Orta Çağ’da keşfedilen bu ada 12.YY’da tüccarların, gezginlerin gözdesi haline gelmiş. Castello Rosso, başta Venedikliler olmak üzere İtalyan pek çok tüccara ev sahipliği yapmış.
Tarihi kaynaklardan edinilen bilgiye göre adada yer alan bir kale; kalenin altında ise bir kaya dururmuş. Kayaya oyulan tarihi yazıtta eski Yunanca harflerle “Megiste” yani “Meis” yazarmış. İşte bu sebeple Kızılhisar Adası günümüzde Meis Adası olarak da adlandırılıyor. On İki Ada’nın en doğusunda yer alan Meis aynı zamanda içlerinden en küçük ada olma özelliğine de sahip.
En güzel Yunan Adaları hakkındaki yazımız için tıklayın.
Meis Adası Gezilecek Yerler
Kendi halinde bir ada olan Kızılhisar’da, Akdeniz’in sıcaklığını doya doya hissedeceksiniz. Dar sokakları, geleneksel balıkçıları ve minicik evleriyle Yunan esintisini göreceksiniz.
-
Pırıl Pırıl Mavi Mağara
Mavi Mağara’yı özel kılan suyunun turkuaz ışıltısıdır. Oluşum itibari ile mağaranın içerisinde yer alan deniz suyu yaz-kış her zaman turkuazdır. Kızılhisar turunun en görkemli ve en çok turist çeken adresidir. Ada merkezinden tekneler ile ulaşım sağlanan mağaraya uzaklık yaklaşık 40 dakikadır.
-
İncecik Kumsal St.George Plajı
Yunan Adaları turu sırasında hepsi birbirinden özel pek çok plaj göreceksiniz. Kimi engin mavilikleri ile kimi sakinliği ile sizi kendine aşık edecek. Kızılhisar Adası’nda da şahsına münhasır bir plaj sizleri bekliyor. İncecik kumsalı, dalgasız denizi ile gün boyu güneşlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
-
Denize Karşı Aya Savvas Kilisesi
Sahilin en güzel noktasına konumlanmış Aya Savvas Kilisesi, Kızılhisar turunda görülmeye değer yerlerden. Ayrıca St.George Plajı’na yakınlığı sebebi ile de ulaşım imkanınız epey kolay olacak. Bize sorarsanız sırf manzarası için bile görülmeye değer.
-
Osmanlı’dan Kalan Etnografya Müzesi
Kızılhisar Adası’na pek çok medeniyetin ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Bu durum tarihi geçmişini de haliyle derinleştiriyor. Adada 18.YY’da Osmanlı Devleti tarafından inşa edilmiş bir müze bulunuyor. Bu müze günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet veriyor. Hem yapım aşaması hem içerisindeki eserler itibariyle Kızılhisar turunda tarihi öneme sahip bir yer.
Meis Adası Gizemi
Sevdiklerimiz ile bizim bile görmediğimiz sihirli bir bağ vardır. Kopmaz iplikler gibi. Görünmez ama bir o kadar da güçlü bağlardır bunlar. Aslında rivayete göre Kaş ve Meis Adası da tıpkı böyle sihirli bir bağ ile birbirlerine sıkı sıkı bağlılarmış. Hatta Meis Adası’nın Kaş’ı gözü gibi koruduğuna inanılırmış.
Fakat aralarından geçen deniz, kavuşmalarına hep bir engelmiş. Rivayet bu ya ne zaman ki deniz aradan çekilir, işte o zaman Meis ve Kaş kavuşacakmış. Böylece kopmazlar bağların sihri daha da güçlenecekmiş.
Güzeli kimseler paylaşamaz, hakkında çok söz söylenir. Meis Adası rivayetleri de elbette bu kadarla sınırlı değil. Üstelik daha neler neler var bir bilseniz. Siz iyisi mi küçük bir valiz hazırlayıp, hemen yola koyulun. Meis Adası’nın gizemli dünyasını kendiniz keşfedin.😎
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment