Yolcu360 Blog
Gaziantep'te Ne Yenir? içli kofte ve ayran
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Gaziantep’te Nerede Ne Yenir: En İyi 19 Gaziantep Lezzeti!

Gaziantep’te Nerede Ne Yenir: En İyi 19 Gaziantep Lezzeti!

 Gaziantep’te nerede ne yenir diye merak ediyorsanız, upuzun bir yazıya hazırlanın. Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmek her yiğidin harcı değil sonuçta! 2015 yılında bu unvanı kazanan Gaziantep mutfağını keşfetmek için 1 gün asla yetmez. 

Gaziantep lezzet duraklarında et yemeğinden sebze tariflerine, özel kahvelerden çıtır çıtır baklavalara kadar binbir türlü deneyim var. Antep mutfağı, kitaplara hatta dizilere ve filmlere konu oldu. İkinci Bahar dizisinden bir sahneyi hatırlayalım.

Gaziantep’te ne nerede yenir dedik. O zaman başlayalım! 

Gaziantep’te Ne Yenir?

Gaziantep yemekleri hakkında konuşuyorsak, diyet vb. konuları bir kenara bırakmamız gerekiyor. Antep mutfağı bol kalori içeriyor! 

Gaziantep'te Nerede Ne Yenir? Fıstıklı Baklava1 – Antep Baklavası

Gaziantep baklavaları dünyaca meşhur. Öyle ki bu şehirden dünyaya baklava ihraç eden birçok marka çıktı. Yani baklavanın hası burada yeniyor. Gaziantep’te ne yemeli diye merak ediyorsanız, ilk cevabımız Antep baklavası. 

Gaziantep’te nerede baklava yenir diye merak ediyorsanız, şehrin her köşesinde bir baklavacı dükkanlarıyla karşılaşabilirsiniz. Tarihi sokaklarda gezerken şehrin en iyi baklavalarını keşfetmek isterseniz, rotanızı Şehitkamil’e çevirin.

Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?

Şehrin en iyi baklavalarını nasıl buluruz? Tabii ki bu noktada ziyaretçilerin yorumlarına güveneceğiz. Bunun için Google sıralamalarına baktık ve en çok yorumu alan yüksek puanlı restoranları sizin için sıraladık. Bu yerlerde gönül rahatlığıyla fıstıklı, cevizli, havuç dilim ve diğer türlerdeki baklavaları yiyebilirsiniz. 

  • Koçak Baklava, Google puanı: 4,4 (7.741 kullanıcı)
  • Hamido Baklava & Fıstık, Google puanı: 4,8 (855 kullanıcı)
  • İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu, Google puanı: 4 (12.014 kullanıcı)
  • Çelebiloğulları Baklava, Google puanı: 4,3 (909 kullanıcı)

Baklavanın Ustasından Notlar

  1. Baklava buzdolabına girmez.
  2. İyi baklavaya limon konulmaz çünkü iyi baklava şekerlenmez.
  3. Baklava hamuru nemli ortam sevmez.
  4. Rengi beyaz olan sade yağla yapılmış olanları tercih edin. (Urfa’da keçi sütünden yapılan bir yağ)
  5. Hamuru açmak için mısır nişastası kullanılmaz. Buğday nişastası kullanılır. Gerçek ustalar nişasta kullanmaz.
  6. Baklava unu 1 yıl dinlenmiş un olmalı.

Baklava Nereden Çıktı?

Baklavanın anavatanı Ortadoğu’dur. Özellikle de Şam. Şam tatlıları, zaten ülkemizde çok yaygın. Aslı, baklavayı daha kuru şekilde yani daha az şerbetle yapan Suriye mutfağından geliyor. Ancak baklavayı meşhur eden Türkler olmuş. Çünkü baklava, Gaziantep’e gelince içine ceviz yerine Antep fıstığı koyulmuş. 

Fıstıklı baklava ise tüm dünyaya yayılan bir gurme lezzet haline gelmiş. Baklavanın tarihte yazılı bir kayıtta görüldüğü ilk metin Fatih Sultan Mehmet dönemine ait.

Cevizli Baklava ile Fıstıklı Baklava Farkı Nedir?

Cevizin şekeri naturalize etmek gibi bir özelliği var. Bu nedenle cevizli baklava yediğinizde ağzınızda daha az şeker tadı oluyor. Ayrıca cevizli baklavanın rengi biraz daha sarımsıdır.

Ancak fıstık, şekerle bütünleşir ve onun tadını artırır. Bu nedenle fıstıklı baklava, daha fazla tatlıdır. Ayrıca fıstıklı baklavanın rengi kırmızımsı olur.

antep fıstığı2- Antep Fıstığı: Gaziantep’te Ne Yenir? 

İkinci sıramızda dünyaca ünlü bir lezzet var: Antep fıstığı. Tatlıların baş tacı ve keyifli zamanların atıştırmalığı Antep fıstığını, Gaziantep turunda mutlaka denemelisiniz. Ayrıca bu kadar ünlü bir kuruyemişi yerinde yememek olmaz.  

Antep Fıstığı Hakkında Bilgiler

İyi bir fıstık ağacı bir yılda 100 kilo ürün veriyor. Yani dünyanın en değerli tarım ürünlerinden biri olan fıstık için bir iki ağaç bile çok zenginlik demek. Ancak ürün almak için 25 yıl beklemek gerek. 

Fıstığın ekimi için verimli arazi gerekmiyor. Ağacın doğru yere ekilmesi, meyve verene dek tüm sürecin doğru olması, zararlılarla savaşta dikkatli olmak, dalların birbirine değmeyecek şekilde seyrek ekim yapmak işin püf noktalarından bazıları.

Antep fıstığı hasadı Ağustos ayında başlıyor. Hasat, sadece elle yapılıyor. Kendiliğinde yere düşecek kadar olgunlaşan fıstıklar en değerlileri. Bunların zarar görmemesi için zemin düzleniyor. 

Toplanan Antep fıstıkları önce suya atılıyor. Dev havuzlar var bunun için. Dibe çökenler alınıyor, yüzeye çıkanlar, boş olduğu için atılıyor.

Antep Fıstığının Kabuğu Nasıl Ayrılıyor?

Sudan çıkan fıstıklar yere serilerek kurutuluyor. Bu kuruma sırasında çatlıyorlar. Çatlamayanlar da tuzlu suda bekletilip tekrar seriliyor.

Antep Fıstığından Neler Yapılıyor?

Gaziantep gezisinde Antep fıstığı alın ve tadın. Ama Antep fıstığı, burada sadece bir çerez ya da baklava süsü değil. Gaziantep’te ne yenir sorusunun yanıtı ise altından daha değerli olan Antep fıstıklı kebaplar, tatlılar ve ezmelerde gizli. Bakın, Gaziantep’te tur rehberlerinin size anlatmadığı ne lezzetler var:

Antep Fıstığı Ezmesi: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Yer fıstığı ezmesini biliyorsunuzdur. Peki, Antep fıstığı ezmesi? Kısa süreli raf ömrü nedeniyle kendisiyle marketlerde karşılaşmanız zor. Ama Gaziantep fıstıkçılarında bu mükemmel lezzeti bulabilirsiniz. 

Fıstıklı Un Helvası

Antep’te ham helva olarak bilinen fıstıklı un helvasından bulmak zor. Hem de memleketinde bile zor. Ama biraz araştırın, çarşı esnafına sorun soruşturun ve bu lezzeti deneyimleyin.

Fıstıklı kurabiye

Antep çarşısında sıklıkla rastlarsınız bu lezzete. Alıp evinize de götürebilirsiniz. Gaziantep’ten alınabilecek hediyelik ürünlerden biridir.

gaziantep'te ne yenir, menengiç kahvesi3 – Gaziantep Menengiç Kahvesi

Gaziantep’te yetişen dişi sakız ağaçlarının meyvesine menengiç denir. Kurutulup öğütülen meyveden kahve yapılır. Bu ağaç, aşılanırsa fıstık meyvesi veren Antep fıstığı ağacına dönüşür. 400 yıllık tarihi olan bu kahveyi Gaziantep seyahatinizde mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

Gaziantep’te Menengiç Kahvesi Nerede İçilir? 

Gaziantep’te 400 yıllık bir kahveci var. İsmi Tahmis Kahvesi. Menengiç kahvesini ve diğer kahveleri denemek için burayı tercih edebilirsiniz. 4000’den fazla kullanıcının oylarıyla burası Google’da 4.3 puan almış. 

Gaziantep'te ne yenir? Antep lahmacunu4 – Antep Lahmacunu

Arapça “et” anlamına gelen “lahm” ve “yorulmuş” anlamına gelen “macun” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan kelime: lahmacun. Yani et yoğurma. Lahmacun bütün yıl boyu tüketilen bir yemek. Ama aslında onun pek çok malzemesi mevsimsel. Mesela domates, taze biber. 

Eskiden lahmacun yapımında yaz mevsiminde taze biber domates kullanır; kışın da sadece sarımsaklı lahmacun yapılırmış. Peki, lahmacunun kökeni neresi? 

Lahmacun da Gaziantep’teki diğer pek çok yemek gibi Suriye kökenli. Halep kökenli bir yemek olduğu pek çok kayıtta görülen lahmacun Türkiye’de yetişen isot biberli birleştiğinde dünya çapında bir lezzete dönüşmüş. Öyleyse isot yoksa lahmacunun da tadı yok.

Nizip Lahmacunu

Nizip de de bildiğimiz şekliyle lahmacun yapılıyor. Ancak burada yaz aylarında lahmacunun içine kazanmış patlıcan karıştırılması geleneksel bir şey. Eğer yolunuz Nizip’e düşerse bu lahmacunu tatmanızı öneririz. 

Gaziantep'te ne yenir, beyran5 – Beyran: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Beyran, Gaziantep yemekleri arasında en meşhur olanlarından biri. Türkiye’nin birçok bölgesinde kendisi ile karşılaşabilirsiniz. Fakat Gaziantep’te 

Türk yemek kültürüne beyran aşının girişi 1850’lerde oluyor. İçinde beyran adı geçen en eski tarihi kayıt, 1855 tarihli. Gaziantep’te ilk beyran yapan lokanta da zaten 1855’te açılmış: Kılcıoğlu. Yazılı kayıtlara göre Fatih Sultan Mehmed’in sofrasından eksik olmayan beyran, temelde salça ve domates içermez.

Protein, yağ ve karbonhidrat bileşimi olan Gaziantep’in beyranı, enerji veren bir öğün için idealdir. Özellikle soğuk kış günlerde ısınmak, güçlenmek için çok yenir.

Beyran Etin Neresinden Yapılıyor?

Yetişkin koyunların kemikli etinin 12 saat haşlanması sonucunda elde edilen etle hazırlanıyor. Kaynayan etin kefi ve kanı sürekli alınıyor. Başka bir tavada koyun iç yağı ile haşlanmış pilav pişiyor ve üstüne de artık kemiğinden ayrılan pişmiş et dökülüyor.

İyi Beyran İçin İpuçları

  • Erkek koyun eti kullanın.
  • Eti 12 saat boyunca pişirin.
  • Erkek koyun kuyruk yağı kullanın.
  • Pilavı sarı çeltik pirincinden yapın.
  • Salça koymayın. 

Gaziantep’te Beyran Nerede İçilir? 

Gaziantep’te yemek yenecek yerler çok fazla. Şehrin her köşesinde yerel tarifleri tadabileceğiniz ve her bütçeye hitap eden restoranlar bulabilirsiniz. Şimdi Gaziantep’in en iyi beyrancılarına gelelim. Bu lezzeti merak ediyorsanız, aşağıdaki beyrancılara uğramak isteyebilirsiniz.

  • Beyrancı Mustafa, Google puanı: 4,8 (383 kullanıcı)
  • Metanet Lokantası: Google puanı: 4,3 (4.473 kullanıcı)
  • Sakıp Usta: Google puanı: 4,1 (5.680 kullanıcı)

Gaziantep kebapları6 – Antep Kebapları

Gaziantep, yerel lezzetleri kadar kendine has kebap çeşitleriyle de pek ünlü. Şehrin Adana ve Urfa gibi özel bir kebabı yok, fakat burada birçok kebap çeşidini tadabilirsiniz. Mesela küşleme, Ali Nazik kebabı, patlıcanlı kebap ya da evde fırında yapabileceğiniz tepsi kebabı. Bunların dışında tüm kebap çeşitlerini (Kıyma kebabı, patlıcan kebabı, Adana, Urfa, ciğer, kuzu, kuşbaşı, tavuk vb.) burada bulabilirsiniz. 

Küşleme Kebabı

Antep kebapları arasında küşleme pek meşhur. Peki, küşleme nedir? Koyunların omurga bölümünde çok lezzetli bir et bulunur, buna küşleme denir. Gaziantep’te bu etten inanılmaz lezzette kebaplar yapılır. 

Antep Usulü Tepsi Kebabı

Evde kolayca yapabileceğiniz, doğuya özgü bir tarifle devam ediyoruz. Tepki kebabını Güneydoğu Anadolu’nun birçok şehrinde farklı türlerde görebilirsiniz. Gaziantep’te kuşbaşılı olanla karşılaşmanız daha çok olası.

Yemeğin hazırlanışı oldukça basit. Sinirsiz kuşbaşı doğranmış et, küp şeklinde doğranmış patates ve biber, ana malzemelerimiz. Bunlar kıyılmış sarımsak ve çeşitli baharatlarla harmanlanıyor. Daha sonrasında tüm malzemeleri tepsiye koyuyor, tereyağıyla beraber fırınlıyorsunuz.  

Antep Usulü Alinazik Kebabı

Alinazik kebabı demek, patlıcan, koyun kıyması, tereyağı, acı biber, sarımsak ve yoğurtun harika birleşimi demek. Patlıcanlar odun ateşinde köz deniyor ve sadece koyun budundan çekilmiş kıyma tercih ediliyor. Ayrıca Gaziantep’te bölgeye ait sade yağı denilen özel bir tereyağı kullanılıyor. Ortana inanılmaz bir lezzet çıkıyor!

En İyi Gaziantep Kebapçıları

Gaziantep’te kebap nerede yenir diye sorduk ve araştırmalarımıza başladık. Ziyaretçi yorumlarını okuduk, mekanları inceledik. Şimdi karşınızda en iyi Gaziantep kebap restoranları! 

  • Kebapçı Halil Usta, Google puanı: 4,2 (4.968 kullanıcı)
  • Küşlemeci Mehmet Usta, Google puanı: 4 (2.434 kullanıcı)
  • Kasap Halil Usta Fırınlı Et Lokantası, Google puanı: 4,3 (2.087 kullanıcı)
  • Löküs Ciğer, Google puanı: 4,2 (933 kullanıcı)
  • Dukat Beyran, Google puanı: 4,3 (1.334 kullanıcı)

Gaziantep Kebap Fiyatları

Gaziantep’in en güzel yanı, burada her bütçeye uygun bir kebap restoranı bulabilirsiniz. Hatta sokaktaki seyyar satıcıları tercih ettiğinizde, inanılmaz fiyatlara kebap dürümleri yiyebilirsiniz. 

Gaziantep’te Kebap Neden Daha İyi?

Gaziantep kebaplarının iyi olmasının nedeni bölgedeki hayvanların kalitesi ve eti temizlemeyi iyi bilen yetişmiş kasapların sayısının fazla olmasıdır. Gerçek gurmeler, Gaziantep kebabının bugün eskiye oranla biraz değiştiğini düşünüyor. Bunun nedeni lüks restoran algısı ve yeni gelen hijyen koşulları. 

Kebap aslında çok iyi bir sokak yemeğidir. Bu nedenle onu lüks restoran yemeği formuna sokmak özüne biraz zarar vermiş.

mahlıtalı köfte8 – Malhıtalı Köfte: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Gaziantep’te mercimekli çorbaya malhıtalı çorba deniyor. Mercimekli köfteye de malhıtalı köfte. Kırmızı mercimek, ince bulgur, taze soğan, kuru soğan, maydanoz, tereyağı, biber salçası, sarımsak, kimyon ve tuz ile hazırlanıyor. Hemen her mutfakta pişen ve hemen herkesin yapmayı bildiği tarifi de son derece kolay olan mercimekli köftenin iyisi Antep’te yenir, diyebiliriz.

Kupkuru bir mercimek köftesi sevilmeyeceği gibi çamur gibi ıslak olması da makbul değil. İşte o kıvamı tutturmak ustalık işi. Ama bir de mercimeğin ve bulgurun kalitesi de mühim.

Gaziantep’te Mercimek Köftesi Neden Daha İyi?

Gaziantep’teki mercimek köftesinin daha iyi olmasının sırrı buradaki küçük neredeyse ince bulgur kadar küçük olan mercimekte gizli. Bunun yanında domates salçası kullanılmaması, mutlaka kimyon kullanılması ve tereyağı ile sıvı yağının karıştırılması gibi detaylar da önemli.

Gaziantep yemekleri, katmer, kaymaklı ve fıstıklı9  – Katmer: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Gaziantep en iyi restaurant ve tatlıcılarında müthiş bir lezzet sizi bekliyor: Katmer. Yağ, haşhaşi tahin ya da Antep fıstığıyla katmer, lezzetli mi lezzetli bir hamur işi. Özellikle Gaziantep esnaf lokantalarında katmere denk gelirseniz, kaçırmayın deriz. 

10 – Gaziantep Pidesi

Antep Açığı denilen Gaziantep pidesinin iki türü var: Açık ve kapalı. Balon gibi şişen pideye kapalı pide deniyor. Çoğunlukla kıymayla hazırlanıyor, üzerine isot ve Antep fıstığı serpiliyor. 

gaziantep'te ne yenir? nohut dürüm11 – Nohut Dürüm: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Vejetaryenlerin bayılacağı bir Gaziantep sokak yemeği ile devam ediyoruz. Antep’in çarşılarında birçok seyyar nohut dürümcü bulabilirsiniz. İnanılmaz uygun fiyatlı, acayip doyurucu! 

Gaziantep Nohut Dürümü Nasıl Yapılıyor?

Nohut bir gece ıslanıp daha sonra neredeyse eriyecek hale gelene kadar haşlanıyor. İnce kıyılmış ve kavrulmuş soğan, maydanoz, isot ve sumakla lavaşa sarılıyor. İşte bu kadar!

Antep’te Nohut Dürüm Deneyin!

“Etsiz dürüm mü olur” demeyin, o kadar iyi olur ki! Bugün, sadece bu dürümden yemek için Antep’e gidenler var. Yanında acılı şalgam iyi gidiyor.

12 – Helva: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Üzüm helvası, şeker helvası…Gaziantep’te ilk helvacı tam 500 yıl önce varmış. Türkmenistan’dan gelen bir aile burada un, üzüm özü ile helva yapıp satarmış. Daha sonra Ermeni bir aileden tahin yapmayı öğrenmişler ve tahin helvası üretimi başlamış.

Üzüm helvası 1960’lara kadar Gaziantep’te çok popülermiş. Ama 1960’lı yıllardan sonra üzüm fiyatları çok artmış. Bu da üzüm helvasından vazgeçilmesine ve bu özel lezzetin unutulmasına neden olmuş.

Gaziantep’e yolunuz düşerse ya da yakınlarda bir Gaziantep gezisi planlıyorsanız mutlaka Antep helvasını tadın. Un helvasının en lezzetlisini yapan Antepli ustaların elinde bu enfes tatlıyı tadın. Bulabilirseniz Antep üzüm helvasını tatmanızı tavsiye ediyoruz. Biraz zor bulunuyor ama nadir lezzetlerden biri.

13 – Gaziantep Pekmezi

Gaziantep’te bağ kültürü çok değerli. Üstelik bağcılığa dayalı etkinlikler de önemli. Cumhuriyetin ilk on yılına kadar hemen her ailenin küçük de olsa bir bağı olduğu biliniyor. Özellikle yazın çok sıcak geçmesinden kaynaklı olarak bağ evlerine taşınma geleneği yaygınmış. 

Gaziantep pekmezleri sahre, mahsere, bastık, tah pekmezi, damızlıklı pekmez gibi çeşitlerle karşımıza çıkıyor. Bakalım, en çok hangisi sizin damak tadınıza uygun? Gaziantep’te kahvaltıda ne yenir diye merak ediyorsanız, pekmez vazgeçilmez öğesidir!

Gaziantep Seyahatiniz İçin Aracınız Hazır

Gaziantep’te araç kiralama yapmayı düşünüyorsanız, en iyi fiyatlar için şimdi Yolcu360’a göz atın. Araç kiralama konusunda en iyi fiyatları şimdi karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede rezervasyonunuzu tamamlayın.

Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

 

Sahre Pekmezi: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Sahre aslında, bağ evi yaşamı demek. Ancak bu sürecin sonunda bağ bozumunda pekmez yapılıyor ve buna da sahre pekmezi deniyor. Sahre pekmezi, hediye edilmek üzere hazırlanan bir pekmezdi. 

Düşünsenize bağ bozumundan gelen ilk ürünle yapılan pekmezi sadece hediye etmek için ayırmak. Ne cömertlik…

Mahsere Pekmezi

Bugün sadece birkaç köyde devam eden bir teknikle yapılıyor. Büyük taş bir alet ile pekmez çıkarılıyor. Gaziantep Şahinbey’deki Küçükmahsere Köyü’nde bu teknikle yapılan pekmezi bulabilirsiniz.

Tah Pekmezi

“Tah” kelimesi, Arapçadan geliyor ve “çürümüş” anlamını veriyor. Gaziantep’te şöyle bir deyiş var: “bir yıl tah, bir yıl pah, bir yıl sah”. Bu şöyle çevrilebilir: Bir yıl çürük, bir yıl mahsül, bir yıl hiç yok”. 

Gaziantep bağları, buranın doğası gereği gerçekten de üç yılda bir sağlam mahsül veriyor. Kütüğünde kendiliğinden kuruyan bu üzümlerden yapılan pekmeze de tah pekmezi deniyor. Lezzeti buruk olsa da güneşte kendiliğinden kuruyan üzümün vitamin ve mineral dengesi muhteşem.

Damızlıklı Pekmez

Bu da mayalandırılarak yapılan bir pekmez türü. İçe bal da ekleniyor. Damızlıklı pekmez alırken balla yapılmış olanını seçin.

Bastık Pekmezi

Üzüm boz toprakla tepilip dinlendikten sonra pekmez yapımı başlıyor. Odun ateşinde pişerek hem hafiften tütsü kokusu alıyor hem de muhteşem bir kıvama sahip oluyor.

Gaziantep'te ne içilir, meyan kökü şerbeti14 – Meyan Kökü Şerbeti: Gaziantep’te Ne İçilir? 

Meyan kökü, Anadoluda yetişen özel bir bitki. Ancak göçlerle Avrupa’ya da gitmiş. Kökeninin Çin olduğu düşünülüyor. Anadolu’da Fırat kenarındaki meyan kökü ise lezzetiyle pek meşhur. 

Mart ayında toplanan meyan bitkisinin kökleri, içecek yapımında, alkollü içecek yapımında, ilaç sanayinde kullanılıyor. Çok değerli bir ana madde kendisi. Anadolu’da daha çok şerbeti yapılıyor. 

Osmanlı mutfağının da ana içeceklerinden biri olduğu biliniyor. Meyan kökü şerbeti, hafif buruk tatlımsı bir lezzete sahip. İçtikçe alışılan ve aranan bir damak tadı haline geliyor.

Meyan Kökü Şerbetinin Faydaları: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Halk arasında mide rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. Mide ağrısı çekenlere mutlaka meyan kökü şerbeti veriliyor.

Ramazan ayında Gaziantep’te meyan kökü şerbeti çok fazla tüketiliyor. Hemen her sofrada iftar bu içecekle açılıyor. 

İbn-i Sina’nın kitabında da meyan köküne geniş bir yer verilmiş. Ünlü bilgin, özellikle boğaz ağrısına iyi geldiğinden bahsetmiş.

15 – Gaziantep İçli Köftesi: Gaziantep’te Nerede Ne Yenir?

 İçli köfte seviyorsanız, Gaziantep usulü içli köfteyi mutlaka deneyin. Birçok restoranda bulabileceğiniz bu lezzet, kızartılarak hazırlanıyor. İçerisinde bulgur ve kıymanın yanı sıra baharatlar, soğan ve ceviz var. 

gaziantep'te ne yenir? ekşili ayvalı taraklık16 – Ekşili Taraklık Yemeği: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Gaziantep yemek tarifleri listesinde yapması zor ama lezzeti çok bir seçenek var: Ekşili taraklık yemeği. Bu tarifi restoranlara bulamayabilirsiniz, Antepli bir tanıdığınız varsa mutlaka ondan rica edin! 

Ekşili taraklık malzemeleri şöyle: kuzu pirzola, soğan, Ayva, nar ekşisi, tereyağı, yenibahar ve tuz. Bugün yeni bahar pişirirken içine domates salçası da konuyor ama tarifin özünde yine domates salçası ve domates yok. Zira domates Anadolu topraklarına çok yeni gelmiş bir malzeme.

17 – Analı Kızlı Çorba Yemeği: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Gaziantep’te ne yenir yazı dizisinin en popüler konu başlıklarından biri de analı kızlı çorbası. Gaziantep sofralarının eşsiz lezzetlerinden analı kızlı çorbası kökleri çok eski bir yemek çeşidi.

Suriye kökenli olduğu tahmin edilen analı kızlı çorbanın Antakya yöresinde farklı bir yorumu da var. İran mutfağında da analı kızlı çorbası görüyoruz. 

18 – Gaziantep’in Alaca Çorbası

Buğday, yeşil mercimek, kuru kırmızı biber, soğan ile yapılan bu kolay ve ekonomik çorba, çok doyurucu. Üstelik bolca protein içeriyor. 

Soğuk kış günlerinde hastalıktan koruduğuna şifa olduğuna inanılan alaca çorbası, bazen domates ya da biber salçasıyla da renklendiriliyor. Ancak bin yıllık geleneksel alaca çorbası tarifinden domates salçasına yer yok. Bazen et suyu ile bazen de et suyu olmadan pişiriliyor. Esnaf lokantalarında et sulu oluyor.

Antep'in kahkesi
Gaziantep Ramazan Kahkesi

19 – Kahke: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Kahke, kaliteli un kullanılarak hazırlanan bir çörek çeşidi. Peksimet olarak da biliyoruz. Gaziantep’te yemek deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan kahke, şehrin yalnızca mutfağında kalmamış kültürüne de dahil olmuştur. Kahkenin anavatanının Şam olduğu düşünülmektedir.

Gaziantep’te Kahke Nereden Alınır? 

Gaziantep’te en iyi kahkeyi kim yapıyor? Bu soruya net bir cevap yok. Kimi Antepliler kendi ebeveynin bu konuda başarılı olduğunu iddia eder, kimi Antepliler de yaşadığı sokakta bulunan aile işletmesi pastanenin bu konunun piri olduğunu söyler. 

Biz Google kullanıcı yorumlarını baz aldık ve Orkide Pastanesi ile karşılaştık. Yolunuz Gaziantep’e düşerse, kahke için Orkide Pastanesi’ne gidebilirsiniz. 

Kahke Nedir: Gaziantep’te Ne Yenir? 

Gaziantep’te Kahke kültürel hayatın bir parçasıdır. Bunun en güzel örneği de kız istemeye gelen aileye “Kahkenin üçü, Antep’in içi” diyerek kibarca yapılan reddediştir. Burada aile, “Kızımızı sadece Antep içinden birine vereceğiz.” demek istemektedir.

Kahke uzun yıllar sadece evlerde hazırlanmıştır. Daha sonra Gaziantep çarşısında Kahke dükkanları açılmıştır. Nohut mayalı Kahke, iki ay boyunca taze kalır.

Gaziantep’ten Kahke Alın!

İçinde mahlep olan, üzeri susamlı süslenen, nohutla mayalanan kahke, bugün kahvenin yanında atıştırmak için şahane bir çörek. Üstelik iki ay boyunca bayatlamadığından Gaziantep gezisinden Kahke alıp evinizdeki kavanozda saklayın ve kahve ya da çay yanında servis edin.

Gaziantep’te Ne Yenir: Kahke Çeşitleri

Gaziantep’e gittiğinizde kalın çubuk şeklinde kahke, haşhaşlı kahke, tahinli fıstıklı kahke, koyu renkli köy kahkesi ve Antep fıstıklı kahke çeşitlerini bulabilirsiniz.

Antep’in Ramazan Kahkesi

Gaziantep’te ramazan ayında özel bir kahke yapılıyor. Geleneksel kahkeden farklı olarak burada nohut mayası değil yaş maya kullanılıyor. 

Yorum ekle