Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > 6 Başlıkta Leonardo Da Vinci’nin Hayatı

6 Başlıkta Leonardo Da Vinci’nin Hayatı

Da Vinci her ne kadar Rönesans ile özdeşleşen bir sanatçı olsa da eserleri günümüzde de değerini koruyor. Resme yön veren, vizyoner ruh Leonardo Da Vinci’nin sır dolu dünyasını keşfe çıkıyoruz. 

Leonardo Da Vinci Kimdir?

da-vinci-1.jpgDa Vinci kimdir? Rönesans Dönemi’ne damgasını vuran ünlü İtalyan sanatçısıdır. Fakat o dönemin sanatçılarını tek yönlü düşünmemek gerekiyor. Ressamlık, mimarlık derken bir elinde on marifet olan nadir ruhlardır. İşte Leonardo Da Vinci de ender bulunan ruhlardan biri. “Mona Lisa” tablosu ile tanıdığımız sanatçı her eserinde bir mesaj verir. Üstü kapalı, derin anlamlar bize bambaşka kapılar aralar. 

Doğa, bilim ve evrene farklı bir perspektiften bakmayı sever. Yenilikçi bakış açısı ile oluşturduğu eserleri ışık ve renk seçimi açısından başyapıt niteliği taşır. İnsan bedeninden, mekaniğe hemen hemen her konuda bir bilgisi vardır. Bu sebeple “Da Vinci kimdir?” sorusunun cevabı tek cümleden ibaret olamaz. Vizyoner tavrı ve el becerisi ile kendinden sonraki nesillere de öncülük etmeyi başarmıştır. 

Bir Sanatçının Geçmişi: Leonardo Da Vinci Hayatı

15 Nisan 1452’de dünyaya gelmiştir. “Da Vinci nerelidir?” diye merak ediyorsanız kendisi İtalya’nın Floransa kentinde Vinci kasabasındandır. Çocukluğundan bu yana müzik ve resimle yakından ilgili olan Leonardo oldukça meraklı bir karaktere sahipti. 

Resim alanında kendini geliştirmek isteyen sanatçı, 1464 yılında Andrea del Verrocchio’nun atölyesinde çalışmaya başladı. Burada çıraklık yapan Da Vinci yeni sanatçılarla tanışma imkanına sahip oldu. Sandro Botticelli ve Pietro Perugino atölyede çalışan önemli isimler arasındaydı. Kendisini eskiz ve resim tekniklerinde eğiten Da Vinci resme ait neredeyse tüm trendleri biliyordu. 

da-vinci-2.jpg

Rönesans’a damgasını vuracak eserlerini resmetmeye 1470’li yıllarda başladı. 1472 yılında çıraklığı biten Leonardo artık Verrocchio’nun asistanı idi. Böylece Floransa Ressamlar Birliği’ne usta olarak adını yazdırmayı başardı. 

Leonardo Da Vinci Yükseliyor

Leonardo Da Vinci resme herkesten farklı bakıyordu. Sıradan çizgileri kullanıp, alışılagelmiş renkleri tercih etmiyordu. Yaptığı her resmi önce hissediyor ardından tuvale aktarıyordu. Henüz kariyerinin başında olmasına rağmen kullandığı chiaroscuro (ışık ve gölgenin zıt kullanımı) ve sfumato (açık renklerden koyu renklere geçiş) tekniklerine harikulade hakimiyeti vardı. Özellikle eski teknik ile resmettiği Aziz Anne ile Bakire ve Çocuk adlı çalışmasında göze çarpıyordu. 

da-vinci-3

Leonardo Da Vinci’nin vizyoner ve yenilikçi bakış açısına değinmiştik. Bu sebeple bazı eserlerinde Rönesans akımlarını ve klasik perspektifi reddettiği açıkça görülmektedir. Hatta 1472’de tuvale yansıttığı “Müjde” adlı eseri yenilikçi bakış açısının en kusursuz örneklerinden biridir. 

Zihin Yanılsaması Mona Lisa

da-vinci-4.jpgMona Lisa halen gizemi çözülemeyen Da Vinci’nin sır dolu dünyası. Gülüyor mu, ağlıyor mu? Bize mi bakıyor yoksa gözleri bir şeyler mi anlatıyor? Henüz bu sorulara cevap bulamadık öyle değil mi? 

Mona Lisa 1503 ile 1506 yılları arası tamamlansa da ilk günkü gizemini koruyor. Fiziksel açıdan bakıldığında bir kadın portresi gibi gözükse de sadece bununla sınırlı değildir. Bu portrede Da Vinci zihnin hareketleri olarak tasvir ettiği kişinin ruh halini ve düşüncelerini de tabloya yansıtmak ister. 

Mona Lisa’nın duruşu ve elleri konum itibariyle bizleri Rönesans klasiğine götürür. Dönemin sanatçılarının “klasik üçgen” olarak adlandırdığı bu duruş tekniğini Da Vinci de başarılı bir şekilde tasvir etmiştir. Bunun yanı sıra renk geçişleri ve ışık açısı da kusursuz olarak tasarlanmıştır. 

Bizleri en çok etkileyen isen Mona Lisa’nın bakışlarıdır. Bir yandan bize bakıyormuş gibi hissederken bir yandan da hareket ettiği izlenimini uyandırır. Tabloya bakanların adeta canlıymış gibi algılamaları da bu sebeptendir. Net çizgiler bir tarafa bırakılır ve izleyici de sanatın içerisine dahil edilir. Mona Lisa tablosu günümüzde Paris’te yer alan ünlü Louvre Müzesi’nde sanatseverler ile buluşuyor. 

Hz. İsa ve Son Akşam Yemeği

Da Vinci’nin ünlü eserlerinden biri olan Son Akşam Yemeği de oldukça popüler. Hz.İsa ve havarilerinin son yemeklerinin tasvir edildiği görkemli bir tablodur. Milano’da yer alan Santa Maria delle Grazie yemekhanesinin duvarına resmettiği ölümsüz bir eser. 

Yaklaşık 1498 yılında tamamlanan Son Akşam Yemeği epey derin anlamlar içerir. Kimisi Hz.İsa’nın solunda oturan genci St.John the Evangelist olarak düşür ve Mary Magdalene olarak tabir edilir. Elbette en çok ilgi gören ve haliyle çok fazla yorum yapılan kısım ise Hz.İsa’nın yer aldığı üçgendir. Hz. İsa’nın gözü harika bir konumlandırma ile tablonun merkezinde. Üçgenin geri kalan kısmı ise Hz. İsa’nın kıyafetleri ve havarileri olarak devam ediyor. Ayrıca Son Akşam Yemeği tablosunda yer alan havarilerin el kol hareketleri ve kendi aralarındaki konuşmalarını işitiyoruz desek abartmış olmayız. Hz. İsa’nın öfkesi ve gerginliğinin  yanı sıra ortama hakim olan havayı dahi solumak mümkün gibi duruyor. 

Leonardo Da Vinci’nin Vitruvius Adamı

Vitruvius Adamı, son zamanlarda sıkça duyduğumuz “altın oran” sırrının en güzel örneklerinden biri. 1492 yılına ait olan Da Vinci’nin bu eskizi görenleri hayrete düşürüyor. 

Leonardo Da Vinci sadece resim ile değil aynı zamanda bilime ve insan anatomisine olan merakı ile de tanınıyor. Yıllar sonra günlükleri arasındaki notlarla sır dolu dünyanın kapısı aralanıyor. “Oranların Kanunu” ve “İnsanların Oranları” hakkında pek çok notun ortaya çıkması aynı zamanda bilime de ışık tutuyor. 

Peki neden adı Vitruvius Adamı? Dönemin önemli mimar ve yazarlarından Vitruvius Pollio’nun “De Architectura” adlı eserinden ilham alınarak tasvir edildiği için bu isim verilmiş. Da Vinci bu eserde yer alan oranlardan yola çıkarak kendi başyapıtını oluşturmuş ve böylece “Vitruvius Adamı” ortaya çıkmıştır. Günümüzde Venedik sınırları içerisinde bulunan Gallerie dell’Accademia’da ziyaretçilerini bekliyor. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz,  araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle