Yolcu360 Blog
Lee Iacocca kimdir?

Lee Iacocca Kimdir?

Lee Iacocca kimdirLee Iacocca hakkında neler biliyoruz? Lee Iacocca hangi firmalarda çalıştı? Lee Iacocca otomotiv tarihinde neden önemli bir isim?

Lee Iacocca otomotiv sektörü ve tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Pinto araçlarının ve Ford Mustang’in yaratıcı olması dolayısıyla hatırı sayılır bir üne sahip olduğu gibi, uzun yıllar Chrysler markasının da CEO’luğunu yaparak, şirket tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Otobiyografisi dahil olmak üzre birkaç kitabın da yazarlığını yapmıştır. 

Lee Iacocca Hakkında

Iacocca Amerika Birleşik Devletleri’nin Pennsylvania Eyaleti’nde, Allentown’da doğdu. Anne ve babası İtalyan göçmenlerdi. Lehigh Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği okuyup dereceyle mezun olduktan sonra, 1946 yılında, Ford’ta mühendis olarak çalışmaya başladı. 

Kısa bir süre mühendis olarak çalıştıktan sonra satış ve pazarlama departmanına geçmek istedi. Bu departmanda  1956 model araçları kapsayan kampanyası ile ülke çapında ün kazandıktan sonra şirket içinde hızlı bir yükselişe geçti. Bu yükseliş, Ford Motor Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı olmasıyla sonuçlandı. Fakat Henry Ford II ile anlaşmazlık yaşayınca 1978 yılında kovuldu. 

Ford’da bulunduğu süre boyunca, Ford Mustang, Continental Mark III, Ford Escort gibi ünlü modellerin tasarımlarıyla ismini duyurmuş, Mercury markasının 60’larda yeniden canlanmasını sağlamıştı.

Iacocca ve Chrysler

Lee Iacocca kimdir?Chrysler şirketinin her gün milyonlarca dolar kaybettiği ve oldukça zor zamanlar geçirdiği bir dönemde Iaccoca’nın Ford’dan kovulması, Chrysler’in Iacocca’ya ev sahipliği yapmasına yol açtı. Chrysler şirketinde çalışmaya başlayan Iacocca şirketi sıfırdan inşa etmeye başlamış, Ford’da tanımış olduğu ve güvendiği pek çok işinin ehli arkadaşını Chrysler’a çekmiş, keza yine Ford’da Henry Ford II’nin hiç önem vermediği ve mimarı Hal Sperlich’i Iacocca’dan iki ay önce kovduğu projeyi, Mini-Max’i de hayata geçirmeye koyuldu. Tabii bunu yapıyorken Iacocca Hal Sperlich’i de Chrysler’a davet etmiş, ve otomotiv tarihinde iz bırakacakları bir süreç başlatmışlardı.

Chrysler’in maddi kayıpları dolayısıyla çok uzun süre daha ayakta kalamayacağını gören Iacocca 1979 yılında Amerikan Kongresi’nden borç istemiş ve başarılı şekilde istediği miktarı elde etmişti. Fakat bu miktarı vermek için, Kongre, Chrysler’in bazı projelerini askıya almasını ve böylece paranın daha ‘güvenli’ harcanacağı konusunda garanti istemişti. Pek çok yıllardan beri geliştirilen proje isteğe bağlı olarak rafa kaldırıldıysa da, K-Cars, Sperlich’in minivan projesi ve Iacocca’nın getirdiği yenilikler sayesinde Chrysler otomotiv sektöründe oldukça baskın bir rol üstlenmiş ve Kongre’den alınan borcu, planlanandan yedi yıl daha erken ödemişlerdir. 

Bunların yanı sıra, 80’li yıllar boyunca Iacocca Chrysler için pek çok reklam faaliyetinde bulunmuş, “Gururumuz geri döndü” ve “Eğer daha iyi bir araba bulursanız, onu alın.” gibi sloganları akıllarda yer etmiştir. 

Iacocca 1992 yılında emekli olana kadar Chrysler’da kaldı ve 2005 yılında satış alanında Chrysler’a katkı sunmak için tekrar döndüyse de, eskisi gibi güçlü ve baskın bir iş  için değil, daha ziyade reklam yüzü olmak için yapmıştı bunu. 

Iacocca Neden Otomotiv Sektörü İçin Önemli?

Lee Iacocca kariyeri itibariyle, otomotiv sektörünün özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kısmı için oldukça önemli bir isim. Ford gibi, tarihsel olarak otomotiv sektörünü var ettiği söylenebilecek bir firmada bu denli önemli bir rol üstlendikten sonra, yine Amerika’nın önemli markalarından birini, Chrysler’i ayağa kaldırmış ve sektörün en önemli değerlerinden biri haline getirmiştir. 

Yorum ekle