Yolcu360 Blog
kutahya
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kütahya’da Görmeniz Gereken 16 Yer

Kütahya’da Görmeniz Gereken 16 Yer

Çininin başkenti Kütahya tarihi ve doğal mirasları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir ilimiz. Üstelik meşhur seyahat yazarımız Evliya Çelebi’nin memleketi de Kütahya.  Çinileri, yaylaları, kaplıcaları, tarihi ve kültürel değerleri ile keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.  UNESCO’dan “Yaratıcı Şehir” ünvanı alan Kütahya, medeniyete de ev sahipliği yapmış bir şehir.  Kütahya, zamana meydan okuyan tarihi yerleri, sanatı, mutfak kültürü ve daha nice özelliğiyle henüz ziyaret etmediyseniz en kısa zamanda plan yapmanız gereken bir yer. O halde gelin bu güzel şehirde keşfedilecek nereler var birlikte bir göz atalım.

Aizoni Antik Kenti

Kütahya gezi listesi için ilk durak Aizoni Antik Kenti. Antik şehir Kütahya şehir merkezinden 58 kilometre uzaklığında ki  Çavdarhisar ilçesindedir. İlk gördüğüm andan itibaren etkilendiğimi söyleyebilirim. Tarihi yere müze kartınız ile ücretsiz ya da 5 Tl ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Antik şehir büyük bir alana yayılmış. Antik şehrin en büyük özelliği dünyanın ilk ticaret borsasının olması. Tarihi alanın içinde ayakta kalan Zeus tapınağı ise belki de yer yüzünde en sağlam kalan kalanlardan birisi.

Zeus tapınağın haricinde  ilk borsa yapısı, stadyum kalıntıları, nekropoller, sütunlu cadde, tünel ve 4 köprüden iki tanesinin son derece kötü bir restorasyon geçirmesi rağmen bölgede ayakta kalan önemli eserler. Zeus tapınağı şehrin en kutsal yeri olma özelliğini taşımış. Tapınağın önünde bulunan odeon ise tüm ihtişamı ile gelenlerin dikkatini çekmekte. Zeus tapınağı her ne kadar iyi korunabilmiş olsa da güneyinde yer alan Antik dünyanın bereket tanrıçası Kybela heykeli bir o kadar güzelliğini korumakta.

Aizonai eski Frigya’ya bağlı yaşayan Aizanailistlerin ana yerleşim yeri olmuş. Aizonai Pergamon ve Roma döneminde de bu medeniyetlerin hükmü altına girilmiş. Roma döneminde bölge tahıl yün ve şarap ekimi ile bayağı ünlenmiş. Borsa binası ise ilgimi çeken yapılardan birisi oldu. Dünyanın en eski ticaret borsası olma özelliğini taşımakta. Macellum duvarlarında hala imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların fiyat listeleri yazmaktadır. Ne kadar ilginç değil mi? Yüzyıllar öncesi bile enflasyon ile mücadele için fiyat listelerini görebiliyorsunuz.

İyi bir kölenin 2 eşek fiyatına , bir atın üç köleye, yani şu kadar dinara eşit olduğunu yazan fiyat listelerini hala duvarlarda görebilmek harika bir duygu. Roma döneminin en önemli merkezlerinden olan Aizonai’yi mutlaka görmenizi isterim. Aizonai Antik Kenti bence ülkemin en iyi 10 antik şehrinden biridir. Bu şehre sadece burası için bile gelebilirsiniz.

Yaklaşık 60 km uzaklıktaki bu tarihi ören yerine ulaşmak için Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak yola çıkabilirsiniz. Gelmeden önce mutlaka Kütahya kiralık araç fiyatlarına bir göz atın.

Frigya Vadisi 

Kütahya şehir merkezinden 8 kilometre mesafedeki Frigya Vadisi, doğaseverlerin şehirdeki önemli keşif noktalarından biridir. Vadi içerisinde Frigyalılar döneminde yumuşak kayaların oyulması ile oluşturulan birçok yerleşim yeri bulunmaktadır.

Vadide bulunan mağaralar buraya mistik bir hava katarken, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler de Frigya Vadisi’ni ziyaret etmektedir. Vadinin en önemli özelliklerinden biri de Bizans ve Romalılar tarafından kayaların oyulması ile inşa edilen kilise gibi yapılara sahip olmasıdır. Vadi il merkezine çok yakın bu sebeple ulaşım çok rahat.

Kütahya Kalesi

Antik çağlardan günümüze miras kalan Kütahya Kalesi, şehrin gezilecek yerler arasında en popüler olan tarihi yapılarından biridir. Kütahya şehrinin ilk kurulduğu yer olan Hisar Tepesi’nde bulunan Kütahya Kalesi; Bizans, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında birçok restorasyon görmüş. En güzel Kütahya manzaralarına şahit olmak için Kütahya Kalesi’ni mutlaka ziyaret edin.

Evliya Çelebi Müzesi

Kütahya gezi listesi için bu müzeyi mutlaka listenize ekleyin. Gezdikten sonra gezginlerin piri bize gezmeye aşılayan ecdad Evliya Çelebi’nin müzesini ziyaret etmenizi öneririm. Doğduğu ev müzeye çevrilerek  ziyarete açılmış, mutlak gezin derim. Buradan ise şehri kuşbakışı izlemek için Kütahya kalesine çıkmak güzel bir fikir olabilir sizler için. Kendi etrafında dönen kafe ve restoranda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Yeniköy Peri Bacaları

Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunan Yeniköy Peri Bacaları, Nevşehir’deki peri bacalarını andıran doğal bir güzellik. Yeniköy Peri Bacaları, çevresinde birçok hayvan ve bitki türüne de ev sahipliği yapmakta.

Sarıçiçek Yaylası

Kütahya’nın Gediz ilçesinde yer alan Murat Dağı’nın saklı cennetlerinden biri diyebiliriz. Yayla, kaplıcaları ve otelleriyle meşhur. Bozulmamış tabiat örtüsü ile sessiz ve huzurlu bir ortam arayanlar için biçilmiş kaftan. Kütahya geziniz sırasında Sarıçiçek Yaylası’na uğrayarak, göl kenarında doğanın tadını çıkarabilir ve yaban hayat ile enerjinizi toplayabilirsiniz.

1000 Yıllık Kestane Ağacı

Birçok medeniyete tanıklık eden ve 1000 yaşında olduğu tahmin edilen ağaç, Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı unvanına sahip.

Kütahya Evleri ve Germiyan Konağı

kutahya-

Kütahya gezi listesi için şehir merkezinde görülebilecek yerlerin başında ise tarihi Kütahya evleri. Kent merkezine 5 dakika yürüyüş uzaklığındaki Kütahya evleri bir sokak üzerinde restore edilerek keyifle gezilen bir sokak olmuş. Burada ki yapıların bir çoğu ise  aynı zamanda müze ve konak işletmeciliği olarak kullanılmakta.

Bu konakların en önemlilerinin başında ise orijinal yapısını koruyan, içerisinde tarihi eserleri ile dikkat çeken Germiyan Konağı ziyaret edilmeli. Konağa gelmişken Germiyanoğlu döneminden günümüze kadar yaşatılan Kütahya yöresinin yemekleri olan Tirit, Sıkıcık çorbası, Cimcik mutlaka denenmelidir.

Dumlupınar Şehitliği 

1922 senesinde Dumlupınar’da gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesi sırasında şehit düşen askerlerimiz anısına yapılan Dumlupınar Şehitliği, Kütahya’da gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken bir yer. Zaferimizin 70. yıl dönümünde 1992 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan Dumlupınar Şehitliği’nde sembolik yüz subay, beş yüz er ve erbaşın mezar taşı yer almaktadır. Ayrıca şehitlikte Atatürk, İnönü, Fevzi Çakmak, Milis, Mehmetçik, Şehit Baba ve Oğul Anıtı da bulunmaktadır.

Ulu Cami 

1401 yılında Yıldırım Beyazıt döneminde yaptırılan Kütahya Ulu Cami, bu sebeple Yıldırım Beyazıt Cami ismiyle de bilinmektedir. Kesme taş işçiliği ile yapılan cami Kütahya’nın en ilgi çekici yapılarındandır ve mutlaka gezilecek yerler listesinde bulunması gerekir.

Mehmet Gürsoy Atölyesi

Bu sokağa gelmişken çiniye hayat veren dünyaca ünlü çini ustası Mehmet Gürsoy’un atölyesine bir uğramakta Kütahya gezi listesi dahilinde olmalı. Bence hayran kalacaksınız, kendisi aynı zamanda Unesco tarafından Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü almış.

Sokağın sonunda ise Kütahya tarihini anlatan Kent Müzesini ziyaret etmenizi öneririm. Burayı önce gezip şehri daha sonra keşfetmenizi öneririm, size rehberlik edebilir. Şehir dışında gidemediğim ama görülmesi gereken iki yer ise Frig vadisi ile Kurtuluş savaşındaki Dumlupınar Muharebesinde şehir olanların anısına yapılan Dumlupınar şehitliği görülmesi gereken yerlerdendir.

Kütahya Kültür Sanat ve Arkeoloji Müzesi

Kültür ve sanata meraklı olanların yanı sıra arkeolojik eserlere de merakı bulunanların görmeden geçmemesi gereken müze, binlerce arkeolojik esere ev sahipliği yapmaktadır.

Çinili Camii 

Kütahya deyince herkesin aklına ilk olarak çini gelmektedir. Şehrin en ünlü simgesi olan çinilerle süslenen harika Çinili Cami, Kütahya gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken güzellikte bir camidir. Orta Asya Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Çinili Cami 1973 yılında Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılmıştır. Caminin iç tasarımı da en az dış tasarımı kadar ilgi çekicidir.

Çini Müzesi 

Kütahya’nın en önemli el sanatı olan çini üzerine açılan ilk ve tek müze olan Kütahya Çini Müzesi, Yakup Çelebi tarafından yaptırılan tarihi bir binada hizmet veriyor. 1999 yılından beri müze olarak kullanılan bu bina sadece kendi başına bile Kütahya’da gezilecek yerler arasında olmayı hak eden bir güzellikte. Kütahya Çini Müzesi’nde çini süslemeli vazo, tabak, ev eşyaları gibi birçok eser sergilenmekte.

Saat Kulesi

Şehir merkezinde bulunan saat kulesi, Osmanlı döneminde Kütahya valiliği yapmış olan Fuat Paşa tarafından yaptırılmıştır. 

Saat kulesi tarihi özelliklerini koruduğu kadar sorunsuz bir şekilde çalışmaya günümüzde de hala devam ediyor. Ayrıca saat kulesine şehir merkezindeki önemli buluşma noktalarından birisi diyebiliriz.

Domaniç Ebe Çamlığı Kent Ormanı

Kütahya’nın doğal güzellikleri arasında en dikkat çekici yer olan Domaniç Ebe Çamlığı Kent Ormanı, ziyaretçilerine şehir gürültüsünden uzak bol oksijen vaat ediyor. Her mevsim ayrı bir güzelliği bulunan Domaniç Ormanları, dört mevsim boyunca binlerce gezgin tarafından ziyaret edilmekte.

Kütahya’nın Nesi Meşhur?

Günü birlik gezebileceğiniz, yada geçerken uğrayabileceğiniz keyif alınmaya çalışılabilecek bir şehir Kütahya. Kütahya gezi listesi için dönerken bir anı almak için en güzel şey tabi ki çinisi. Keşfetmeniz dileğiyle…

Yorum ekle