Yolcu360 Blog
koprulu-kanyon-1-1.jpg

Antalya Köprülü Kanyon Gezisi

Antalya’da Manavgat ilçesinde yer alan Köprülü Kanyon aslında bir millî park. Burada yapılacak pek çok aktivite seçeneği var. Ayrıca her yaş grubu için keyifli bir alan. Doğal taş oluşumlarını görmek mümkün olduğu gibi sedir ormanların da keyfini varmak da önemli. Aynı zamanda burada eski bir taş köprü yer almakta olup bölgenin havası ile oldukça hoş bir uyuma sahiptir. Burada pek çok hayvana rastlamak mümkündür. Geyik, ayı ve tilki gibi hayvanlar önde gelenler olsa da bölgede kurtlar da yaşamaktadır. 

koprulu-kanyon-1-2.jpg

Türkiye’nin en güzel kanyonları yazımız için tıklayın.

Köprü Çayı da alabalık açısından zengindir. Balıkçılık için idealdir. Burada doğal alanlar ile birlikte tarihi pek çok kalıntıya rastlamak da mümkündür. Bir kenti var eden pek çok unsur bu millî parkta görülmektedir. Tapınaklar, sarnıçlar ve su kemerleri ile tiyatro da bulunmaktadır. Alanda bir agora da yer almakta ve bölgede yaşamın varlığını kanıtlamaktadır. Burada konaklamak mümkün olduğu gibi günübirlik seyahatler için de oldukça uygundur. 

Köprülü Kanyon Hakkında

Köprülü Kanyon hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır. Çünkü kanyon uzun yıllardır milli park statüsündedir ve korunmaktadır. Bunun yanında ziyarete açık olması kanyonun dilden dile yayılmasına neden olmuştur. Bu sayede kanyon, yoğun kalabalıklara ev sahipliği yapabilmekte ve çeşitli aktivitelerin keyfini çıkarmak mümkün olmaktadır. 

koprulu-kanyon-2-1.jpg

Köprülü Kanyon, aslında uzun yüzyıllardır kullanılan bir arazi olmaktadır. Bunu pek çok yapı kalıntısı ile kanıtlamak mümkündür. Özellikle Roma devrine tarihlenen Oluk Köprüsü buna iyi bir kanıt olmaktadır. Bunun dışında Köprülü Kanyon içerisinde tapınaklar da yer almaktadır. Burada Artemis Tapınağı ve Zeus Tapınağı bölgenin öne çıkan unsurlarından olmaktadır. Bunun yanında sarnıçlar ve su kemerlerle de Bizans devrinde de burada yerleşim olduğunu kanıtlar niteliktedir. 

Antik dönemden beri bir yerleşik yaşamdan söz etmenin mümkün olduğu kanyonda pek çok yapı kalıntısı bölgeyi sadece doğal güzellikleri ile de aynı zamanda tarihi yapıları ile de ilgi çekme imkanı sunmaktadır. Bölgede yer alan köprünün restorasyonu ve çevre düzenlemesi 1997 yılında yapılmıştır. Restorasyonu karayolları üstlenmiştir ve bu sayede köprü bugün hala kullanılabilmektedir. Köprü taş köprüdür ve kanyonun en sarp aralığı içerisinde yer almaktadır. Böylelikle de en göz alıcı manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. 

Köprülü Kanyon, 1973 yılında milli park statüsüne sahip olmuştur. Uzun yıllardır burada geliştirme çalışmaları yapılmış ve hayvanların doğal alanlarına ekstra özen gösterilmiştir. Köprülü Kanyonu’nun yüzölçümü 366.140 dekar olmaktadır. Adını Roma devri köprüsünden alan Köprülü Kanyon’da kızılçam ve maki yaygın olarak görülmektedir. Köprülü Kanyon Türkiye’nin hali hazırda en uzun kanyonları arasında yer almaktadır. 14 kilometre olan bu vadide ciddi duvar yüksekliklerinden söz etmek mümkündür. 

Köprülü Kanyon Konumu

koprulu-kanyon-3-1.jpg

Köprülü Kanyon nerede sorusu özellikle Kanyon hakkında merak edilenler arasında yer alıyor. Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı bir arazi olarak tanımlanıyor. Manavgat ilçesine 63 kilometre mesafededir ve kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Antalya merkezine ise 85 kilometre mesafesi olmaktadır. Kanyon içerisinde yer alan her şeyin de kendi içerisinde bir haritası bulunmaktadır. Özellikle yapı kalıntıları belli bir bölümde yer alırken birçok hayvanı gözlemlemek için de uygun alanlar bulunmaktadır. Aynı zamanda bazı yerler de dinlenmek için tercih edilmektedir. Hatta burada konaklamak ve ağaç evlerde vakit geçirmek de seçenekler arasında yer almaktadır. Bunlar için bungalovlar, ağaç evler ve benzeri bulunmaktadır. Bunun yanında yürüyüş rotaları da yer almaktadır ve bu rotalara araç rotaları da dahil olabilmektedir. Kapsamlı alan içerisinde yapılabilecek aktivite sayısı oldukça fazla olduğundan herkes kendisi için uygun bir eğlence bulabilmektedir. 

Köprülü Kanyon’da Neler Yapabilirsiniz?

Köprülü Kanyonunda yapılabilecek aktiviteler adeta sınırsızdır. Ancak bunlar arasında öne çıkan birtakım aktiviteler bulunmaktadır. Bunlardan ilgi doğanın keyfini çıkarmak olmaktadır. Köprülü Kanyon içerisinde doğanın keyfini çıkarmak için onlarca alan bulunmaktadır. Bu alanlardan birini tercih edip kanyonda birkaç gün veya saat geçirme imkanı sunulmaktadır. Köprülü Kanyon içerisinde en çok tercih edilen aktivitelerden biri rafting olmaktadır. Köprüçay Nehri üzerinde yapılabilen rafting macera ve adrenalin severler için öne çıkan bir aktivitedir. Yılın pek çok mevsimi yüksek debiye sahip olması Köprülü Kanyonu bu açıdan elverişli bir hale getirmiştir. Bunun yanında burada doğal bir servi ormanı da bulunmaktadır. 

koprulu-kanyon-4-1.jpg

Toplamda 400 hektarlık geniş bir alana yayılan bu alanda doğa keşfi yapmak çok keyiflidir. Aynı zamanda hayvan gözlemcileri için de uygun bir adres olmaktadır. Bunlarla birlikte tarihi kalıntılardan da söz etmek gerekmektedir. Bunların arasında en eskileri milattan önce 5.yüzyıla tarihlenmektedir. Antalya ve Manavgat antik dönemde de var olmuş bir kent olması nedeni ile hali hazırda önemli bir yerdir. Köprülü Kanyon Milli Parkı da buna dahil olmaktadır. Burada bir tiyatro, agora ve sarnıçlar yer almaktadır. Aynı zamanda su kemerleri ile agoraya da su taşınmış olmalıdır. Bunlarla birlikte Zeus ve Artemis tapınakları bölgede yaşamın olduğunu kanıtlayan diğer unsurlar arasındadır. 

Köprülü Kanyon yüzyıllardır kullanılan bir alan olmuş ve bu bunu kanıtlayan yollar da bulunmuştur. Bugün kanyonda yer alan rotaların bir kısmı yüzyıllar öncesinde kullanılan yollar olmaktadır. Bir yol ise taş kaplamaya sahiptir. Doğa harikası bir başka unsur ise Adam Kayaları olmaktadır. Şeytan kayaları olarak da anılan bu kayalar tamamen doğal bir oluşumdur. 

Köprülü Kanyon’a Nasıl Gidilir? 

Köprülü Kanyon’a nasıl gidilir ve nasıl dönülür soruları sorulmaktadır. Kanyona gitmek için Manavgat üzerinden 63 kilometre kadar yol gitmek gerekmektedir. Yaşam alanının oldukça dışında olan bu kanyona ulaşım için pek çok alternatif mevcut. Köprülü Kanyon için ilk alternatif Manavgat-Antalya yolu üzerinden olmaktadır. Burada bir Serik yönü bulunmakta olup buradan kolayca gitmek mümkündür. 

Giriş ücreti bulunmayan parka en kolay araç ile girilebilmektedir. Araç sayesinde park içerisinde de zaman kaybetmeden pek çok yeri gezmek mümkündür. Özellikle araziye uygun bir araç kiralayarak çok keyifli bir seyahat yapılabilmektedir. 

Antalya’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle