Yolcu360 Blog
edf_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kızılkeçili Köyü : Ortaasya’dan Anadolu’ya göçen bir yerleşke / Balıkesir

Kızılkeçili Köyü : Ortaasya’dan Anadolu’ya göçen bir yerleşke / Balıkesir

Kızılkeçili Köyü her ne kadar adının bölgede yaşayan kızıl keçilerden geldiği izlenimi yaratsa da aslında tarihi bir göç dalgasının sonucunda bu ismi Ortaasya’dan Anadolu topraklarına getirmiş bir yerleşke… Balıkesir‘in bu huzurlu köşesini sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı.

Kızıkkeçili Köyü gezi rehberi

Balıkesir’in Kazdağlarının eteklerinde  yaklaşık 1300 yıllık bir yerleşim yeridir, Kızılkeçili köyü. Edremit ilçesine bağlı olup, turizm de nam yapmış Akçay belediyesine sadece 3 kilometre mesafede bulunur. Orta Asya’dan gelen Kayı boyunun Kızılkeçili kavmi yerli halkını oluşturur. Balıkesir’in çoğu köyü gibi bu köy de geçimini zeytincilikten sağlar. Köyde zeytinin yanı sıra incir, fıstık çamı da bulunur.

Kızılkeçili köyünün en bilindik simgesi ise 855 yaşında olan, 9. asrını yaşayan Anıt ağacıdır. Tarımın yanında son yıllar da turizm de gelişmektedir. Kızılkeçili köyünün oksijen oranı oldukça yüksektir. Bu köy için oksijen deposu desek doğru olur. Bronşit, astım, nefes darlığı, kalp hastalıkları ve kuru öksürük rahatsızlığı olan insanlar için bir sağlık merkezi konumundadır. Akçay’dan saparak ilerlediğiniz o 3 kilometre boyunca yolun sağında ve solunda fıstık çamları size bir koridor oluşturur bu yol size yapılan bir karşılama hissi uyandırır. Köye ilk girdiğinizde Çınarlı Kahve sizi karşılar. Her köyün vazgeçilmezidir, bir fincan kahve veya ince belli bir bardak çay.

Kızılkeçili ‘de yaklaşık 1000 hane bulunur, merhaba köy nüfusu 4200 civarındadır. Her yıl köyü ortalama 2.5 milyon insan ziyaret eder, bir kısmı konaklama da yapar. Köyde 17 tane kafe ve tesis bulunuyor. Sizin için yeni açılan Naciye hanım sanat evini ve  atölyesini gezdim. Sahibesi Naciye hanım öyle tatlı bir hanımefendi ki onunla tanışmadan mekandan ayrılmayın.

Köye göç eden onlarca insanlardan biri aslen Gaziantep’li oluşu mekana ayrı bir hava veriyor. Bu mekanda yemek atölyeleri yapılıyor. Köyün eski sarı ve beyaz renkte boyalı olan okul binası size nostaljik bir duygu yaşatıyor. Bir de Fırsatınız olursa Perşembe günleri kurulan köy pazarına muhakkak uğrayın özel şeyler bulacağınızdan eminim. Kızılkeçili köyünde bol bol adım atın ve o sıcak kanlı insanlarına selam verin.

Kızılkeçili Köyü ‘ne nasıl gidilir?

Bu Köye ulaşmaksa çok kolay Hava yolu kullanacaksanız Edremit’te bulunan Koca Seyit Havaalanı oldukça yakın İzmir de ortalama 2.5 saat sürüyor. Araç kiralama en mantıklı tercih denebilir.

Yola çıkmadan önce Yolcu360‘tan Balıkesir Edremit Kocaseyit Havalimanı araç kiralama seçeneklerine mutlaka göz atın. İzmir’den gelecekler İzmir araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirler. Gezginkz der ki Doğa ile kalın doğada kalın…

Yorum ekle