Yolcu360 Blog

Kış Lastiği Uygulaması

Kış lastiği kullanmak, kaygan zeminde yol tutuşunu yüksek oranda arttırıyor. Peki, kış lastiği uygulaması hakkında detaylar neler, kış lastiği fiyatları nasıl, araç kiralamada kış lastiği zorunluluğu var mı? Kış lastiği kullanmama cezası 2020 itibariyle ne kadar?

Kış Lastiği Uygulaması

Bu konuda en sık sorulan sorulardan biri “kış lastiği zorunlu mu” şeklinde. Kış lastiği zorunluluğu konusu daha çok para cezası ekseninde değerlendiriliyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, ticari taksi gibi araçlar için kış lastiği zorunluluğu var. Kış lastiği olmadan trafiğe çıkan tüm ticari araçlar için geçerli olan tebliğ kapsamında para cezası uygulanacak. Kış lastiği 2020 uygulaması 1 Aralık 2020 itibari ile başladı. Buna göre kış lastiği kullanmama cezası 2020 ücreti 776 TL şeklinde belirlendi. Kış lastiği zorunluluğu uygulaması 1 Nisan 2021‘ye dek sürecek. Kış lastiği kullanmama cezası ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2021 itibarıyla güncellenecek.

Kış Lastiği Zorunluluğu

Hususi araçlar için yani özel otomobiliniz için kış lastiği zorunluluğu yok. Başka bir deyişle özel otomobilinize kar lastiği takmamanın para cezası yok. Ancak doğru adı ve kapsamı kış lastiği olan ürünler, karlı, buzlu, çamurlu, ıslak zeminde yol tutuşu sağlayarak aracın zorlanmasını önlediği, motorun zayıflamasına engel olduğu, yakıt tüketimini azalttığı ve en önemlisi aracın kaymasını önlediği için mutlaka kullanılmalı. Üstelik yaşadığını bölgede kar yağmıyor olsa bile kış lastiği taktırmalısınız. Çünkü yağmur yağdığında oluşan kaygan yüzey, bazen buzlu zeminden bile tehlikeli olabilir.


Kış Lastiği Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış lastiği alırken en çok merak edilen konu en uygun fiyatlı kış lastiği markasının hangisi olduğudur. Aslında kış lastikleri de diğer her ürün gibi farklı kalitelerde olabilirler. Burada yiv derinliği, lastik malzemesi ve hava basıncı oranı önem kazanır. Kış lastiği alırken ilk dikkat edilecek konu fiyattan ziyade aracınızın lastik ebatlarıdır. Ayrıca gerekli lastik basıncı oranı bilinmelidir. Kış lastiği asla sadece iki ön teker ya da iki arka teker için alınmamalıdır. Böyle bilinçsiz tercihler aracın kaygan zeminde kendi etrafında dönmesine neden olabilir. Bu da çok daha tehlikeli sonuçlara yol açar. Zira, iki teker zemine tutunmaya çalışırken diğer iki tekerin kayması adeta topaç etkisi yaratacaktır.

Volkswagen Caddy Özellikleri | Volkswagen Caddy Fiyatı

Araç Kiralamada Kış Lastiği Nasıl Alınıyor?

Kiralık araç için kış lastiği isteyebilirsiniz. Bu konuda isteğinizi araç kiralama şirketinize bildirmeniz yeterlidir. yolcu360.com ile online araç kiralama yaparken de bu isteğinizi belirtebilir, kış lastikleri takılı şekilde araç kiralama yapabilirsiniz.

Volkswagen Arteon 2021 Özellikleri | 2021 Volkswagen Arteon Fiyatları

4 yorum

  • araç kiraladığım kurumsal firma (aracı bir ay kiraladım, bitince bir ay daha kiraladım, şu anda ikinci ayın ortasında olan araç için kışlık lastik takılmasını talep ettim, günlük 15 tl fark ödemem gerektiğini söylediler.
    yasal dayanakları nedir sizce.

    not: sizin sayfanızdan bularak firmaya ulaştım ve oradan araç kiraladım (ankara/Esenboğa)

    • Selamlar, 0850 360 5 360 numaralı Misafir Merkezi’mizi arayarak konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Merhaba araç kiraladık ancak 11. ayın sonlarında kışlık lastiği takılı olmayan aracı bize verdiler ve günlük 25 Euro fark ile kış lastiği takabileceklerini söylediler bunun bir zorunluluğu olması gerekiyor kış ortasında yazlık lastik de araç kiralayanmazsın bir de cezası olduğunu öğreniyoruz. Ancak bize bunun bilgisi çok daha önce verilmesi gerekiyordu sonuçta insanlar buraya bir bütçe hazırlayarak geliyor internet sitesinde kışlık ve yazlık şeklinde en azından belirtilmelidi ya da kışın ona göre bir fiyat sitede yazılmalıydı tarafımıza dönüş sağlanmasını istiyoruz

    • Selamlar, yaşadığınız aksaklık nedeniyle üzgünüz. Bulunulan bölgedeki kış lastiği zorunluluğu tarihlerine göre araç özellikleri değişiklik gösterebilmektedir. Konu ile ilgili size ulaşabilmemiz adına bir iletişim bilgisi verebilir misiniz? Dilerseniz 0850 360 5 360 numaralı Misafir Merkezi’mizden 7/24 destek alabilirsiniz.