Yolcu360 Blog
kis-sürüsü
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Güvenli Bir Kış Sürüşü İçin 7 İpucu

Güvenli Bir Kış Sürüşü İçin 7 İpucu

Kış sürüşü nasıl olmalı? Kış sürüşünde hata yapmamak için nelere dikkat etmeli? Kış sürüşünde yapılan hatalar neler? Uzmanların verdiği bilgilerle kış sürüşünde yapılan hatalara ışık tutalım…

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Kış Sürüşünde Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Kış aylarında kar, buz gibi nedenlerden dolayı yollar kaygan olduğu için araba  kullanmak daha tehlikeli hale geliyor. Buna bağlı olarak kış aylarında kaza  oranları da artıyor. Bu oranı minimum düzeye indirmek için dikkat etmemiz  gereken noktalar var.

  • Lastik Havalarını Kontrol Edin

Lastik havaları yazın olduğu gibi kışın da önerilen basınç değerinde olmalıdır.  Karlı zeminde ilerlerken aracın lastiğinin sürtünmesini sağlayan, kış lastiğinin  içine dolan kardır. Lastiğin içine dolan karlar, zemindeki karlara tutunarak  aracın ilerlemesi sağlanır. Lastik havası indirildiğinde ise lastiğin dişleri  zemindeki yüzeyi kavrayamadığı için aracın ilerlemesi zorlaşır. Kışın özellikle kar  yağışı olduğu zamanlarda lastik havalarını, araç için önerilen lastik hava  basıncından %10 fazla doldurmanız size avantaj sağlayabilir.  

  • Kış Lastiklerine Geçin

Kış lastiklerinin tasarlanma amacı; aracı sadece kar olan yüzeyde ilerletmek  değil, kış koşullarında ilerletmektir. Buna karlı hava koşulları da dahildir. Yazın kullanılan lastikler ile kış lastikleri arasındaki farklardan ilki, sıcaklıktır: 

Yaz lastiklerinin malzemesi sıcak hava koşulları için üretiliyor. Yaz lastikleri, 7 derece  altında ve daha düşük sıcaklıklarda sertleşir ve bunun sonucunda lastiklerin  yola tutunması zayıflar. Kış lastiklerinin ise üretildikleri malzeme daha  yumuşaktır. Bu durum kış koşullarında araç için fayda sağlamaktadır. İkincisi ise  lastiğin diş yapısıdır: Kış lastiklerinin diş yapısı; hem karlı, hem de yağışlı zemin  için uygun olarak tasarlanmıştır. Kış lastikleri; karlı, yağışlı zeminde oluşan suyu  tahliye edebilme özelliğine sahiptir. Yaz lastikleri bu konuda kış lastiklerine göre  yetersizdir. Karlı, buzlu yolda yaz lastikleri ile ilerlemek çok zordur. Bundan  dolayı kışın 7 derecenin altına düşen bir iklimdeyseniz kış lastiği kullanmaya  özen göstermelisiniz. 

Kış Mevsiminde Lastik Basıncı Nasıl Olmalıdır?

  • Kalkış Sırasında Dikkatli Olun

Karlı, buzlu bir zeminde araç kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta; kalkışa  geçerken araç çok yavaş hareketlerle kaldırılmalı, gaza dikkatli ve yavaş bir  şekilde dokunulmalıdır. Gaza yüklenildiği takdirde araç patinaj çekmeye  başlayacaktır. Eğer araç patinaj çekmeye başlarsa, kar; buz halini alacak ve araç  buzlu zeminde hareket etmeye çalışacaktır. Bu durum aracın ilerlemesini  zorlaştıracaktır. Kışın, aracı ekonomik modda kullanmak bu duruma fayda sağlayacaktır. Ekonomik mod, aracın gaz tepkisini minimum düzeye indirerek  gaza yüklenildiğinde bile aracın daha yavaş bir tepki vermesini sağlayacaktır.  Kışın ne kadar yumuşak dinamikler kullanılırsa bu durum araç kullanımını bir o  kadar kolaylaştıracaktır. 

  • Yakıt Donmasına Karşı Önlem Alın

Kış koşullarında yakıt deposunu maksimum doldurmak araç için faydalıdır.  Soğuk havalarda yakıt az olduğunda aracın deposundaki hava yoğunlaşıp ufak  su damlaları oluşturur. Bu, su damlalarının araçtaki benzin veya mazota karışmasına neden olabilir. Aynı zamanda soğukların çok sert geçtiği bölgelerde  ise aracın deposundaki bu az yakıt hızlı bir şekilde donabilir. Bu tarz olayları  yaşamamak için aracın yakıtı maksimum doldurularak aracı bu şekilde park  etmek doğru bir seçim olacaktır. 

  • Zincir Bulundurun

Kış koşullarında kar lastiği kullanılsa bile kış şartlarının ağır olacağı yerlere  gidilecekse ya da böyle bir bölgede yaşanılıyorsa bu koşullarda zincir kullanmak  çok önemlidir. Zincir, araçta sadece çekişin olduğu lastiklere takılmalıdır. Aracın  önden veya arkadan çekişli olma durumuna göre zincirler ön lastiklere veya  arka lastiklere takılmalıdır. Aracınızda her zaman, kötü koşullara karşı zincir  bulundurmalısınız.

Kış Sürüşü Nasıl Olmalı?

  • Dikkatli Fren Kullanımı 

Kış koşullarında soğuk hava nedeniyle olumsuz hale gelen yol şartları, fren  kazalarına zemin hazırlamaktadır. Bu kazaların bir kısmı doğru fren kullanımı ile  önlenebilir. Karlı, buzlu zemin üzerinde gereksiz fren yapmaktan kaçınılmalıdır.  Kış koşullarında araçların fren mesafesi artmaktadır. Özellikle zemin karlı, buzlu  ise bu mesafe daha da artacaktır. Kaygan yollarda fren mesafesi arttığından  dolayı ABS’nin devrede olduğu süre de uzayacaktır. Bu durumda frene sonuna  kadar basıp ABS sistemini devreye alarak aracın daha kısa mesafede durmasını  sağlayamazsınız. ABS sisteminin amacı, fren mesafesini düşürmek değil, ani  frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek direksiyondaki tam  hakimiyeti sağlamaktır. Karlı, buzlu zemin üzerinde gaza yüklenerek ABS ile  durmaya çalışıldığı takdirde araç durmayacak, ilerlemeye devam edecektir.  Yapılması gereken ise frene hafif bir şekilde dokunarak, ABS sistemini devreye  sokmadan durmaya çalışmaktır.  Kış  koşullarında frene yumuşak dokunarak ani hareketlerden kaçınmalısınız. Öndeki  araba ile fren mesafesi iyi ayarlanmalıdır. 

  • Aracınızda Biriken Tuz ve Çamurlar

Kışın kar yağmaya başladığında yolları açmak amacıyla tuzlama çalışmaları  yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında araç kullanıldığında, araç tekerlekleri  yoldaki çamur ve tuzu aracın kaportasına sıçratacaktır. Bu aracın boyasına ve  parçalarına zarar veren bir noktadır. Tuzlama çalışmaları; yolun buz tutmaması  için faydalı bir yöntemdir. Fakat sıçrayan tuzlar, araca ve en çok da araçta  boyanın mevcut olmadığı açıkta kalan yerlere zarar verir. Aracın alt kısmında  açıkta olan araç parçalarının korozyonunu hızlandırır. Bu  yollardan geçildiği takdirde aracı yıkatarak aracın üstündeki ve altındaki tuzların  giderilmesinin sağlanmasına fazlasıyla önem gösterilmelidir. Aracı yıkatmak,  aracın ömrünü uzatmak için önemli bir noktadır. 

 

Yorum ekle